Germania: Fermierii furioși au blocat feribotul ministrului ecologist care se întorcea din vacanță

Postat de pe 8 ianuarie 2024

Fermierii supărați de reducerea subvențiilor la motorină au blocat feribotul pe care se întorcea din vacanță vicecancelarul verde Robert Habeck. Berlinul critică incidentul numindu-l „rușinos”, în timp ce Robert Habeck este criticat de manifestanți pentru reducerea subventiilor, scrie Politico.

Tensiunile legate de criza bugetară a Germaniei au escaladat semnificativ joi seara în vreme ce un grup de fermieri furiosi au protestat împotriva majorărilor de taxe, blocându-l pe ministrul Economiei Verzilor, Robert Habeck, să debarce de pe un feribot care acosta în nordul Germaniei. Mulțimea de peste 100 de oameni l-a blocat pe Habeck într-o scenă descrisă de poliția locală drept „foarte, foarte tensionată”. Incidentul subliniază nemulțumirea crescândă și tensiunile politice cu privire la reducerile de cheltuieli pe care liderii coaliției tripartite a cancelarului Olaf Scholz le-au propus pe fondul crizei bugetare a țării. Guvernul a trebuit să reducă semnificativ cheltuielile într-un nou proiect de buget pentru 2024, după ce o hotărâre a Curții Constituționale din noiembrie a aruncat o gaură de 60 de miliarde de euro în finanțele sale.

Ca parte a planurilor lor bugetare, liderii coaliției de guvernământ au propus eliminarea privilegiilor fiscale esențiale pentru fermieri, inclusiv reducerea impozitelor pe motorină. Aceste planuri au stârnit indignare, ducând la proteste mari .

Fermierii s-au organizat în mod spontan joi prin intermediul unor grupuri de Facebook și s-au grăbit spre portul Schlüttsiel din Schleswig-Holstein pentru a-l provoca pe Habeck, potrivit publicației germane Welt .

Habeck și soția sa, care făcuseră o vizită privată pe o insulă din Marea Nordului, nu au putut debarca „din motive de securitate” și au fost nevoiți să părăsească portul pe vas, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului. Protestatarii au respins oferta de a implica un grup mic de fermieri într-o discuție cu Habeck, a spus purtătorul de cuvânt.

Situația a escaladat și mai mult pe măsură ce feribotul a plecat, un grup mai mic de fermieri ar fi încercat să se forțeze urcarea pe feribot. Un videoclip distribuit pe rețelele de socializare arată că ofițerii de poliție se luptă să respingă mulțimea. Poliția a spus că spray-ul cu piper și „violența fizică ușoară” au fost folosite pentru a respinge manifestanții, deși nimeni nu a fost rănit. Habeck a reușit în cele din urmă să debarce în Schlüttsiel mai târziu în noapte.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a condamnat ferm acțiunea protestatarilor, considerând-o „rușinoasă” și spunând că „încalcă regulile coexistenței democratice”, într-o postare pe X.

Cu doar câteva ore înainte de incidentul cu feribotul, guvernul german a anunțat că va da înapoi la unele dintre majorările de taxe propuse pentru fermieri. Dar asta nu i-a liniștit pe mulți dintre fermieri.

Joachim Rukwied, președintele Asociației Fermierilor Germani, a spus că grupul său dorește ca toate majorările de taxe să fie inversate. Fermierii au planificat proteste mari pentru săptămâna viitoare.

Ministrul Agriculturii Verzilor, Cem Özdemir, a criticat, de asemenea, protestele violente.

„Aceștia sunt oameni cărora nu le pasă de agricultura germană”, a declarat el vineri pentru postul public german ARD. „Au vise ude despre răsturnarea” guvernului.

sursă: Politico


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background