Fosta campioană Andreea Chițu, în echipa lui Florin Bercean la alegerile pentru FR de Judo! Ce ar face dacă ar avea o „baghetă magică”

Postat de pe 7 aprilie 2025

Andreea Chițu (36 de ani), vicecampioană mondială în 2014 și 2015 și campioană europeană în 2012 și în 2015, va candida la funcția de vicepreședinte al FR de Judo la alegerile de joi care vor avea loc la Râmnicu Vâlcea.

Comisia de verificare a dosarelor privind propunerile de candidaturi pentru funcțiile eligibile s-a întrunit și a validat dosarele lui Florin Bercean și George Teșeleanu la alegerile pentru președinția FRJ din data de 10 aprilie.

Andreea Chițu face echipă cu Florin Bercean la scrutinul de joi, de la Râmnicu Vâlcea

Andreea Chițu îl susține pe Florin Bercean, cunoscutul antrenor de judo, la cea mai importată funcție în judo-ul românesc.

Fostul antrenor Florin Bercean ocupă în acest moment funcția de vicepreședinte al Federației Române de Judo, condusă de Cozmin Gușă, care a anunțat că nu mai candidează pentru al treilea mandat. George Teșeleanu este la a doua încercare de preluare a conducerii FRJ, candidând fără succes și în urmă cu patru ani.

Andreea Chițu ne-a acordat un amplu interviu despre viitorul ei în acest sport.

ProSport: De ce candidezi la această funcție?

Andreea Chițu: Candidez la această funcție pentru că îmi doresc să performez pe plan administrativ-managerial așa cum am făcut că și sportivă. De asemenea, îmi doresc că alături de echipa formată în jurul lui Florin Bercean să dăm stabilitate federației.

Ce ar trebui să facem că judo să revină în forță la Jocurile Olimpice?

Trebuie analizat bine cauzele eșecurilor pe care le-am avut la ultima cursa de calificare; să analizăm fiecare competiție la care participăm, să identificăm punctele slabe și să urmărim o strategie de remediere; și totodată punctele forțe analizate și îmbunătățite.

Totuși, trebuie să remarc că federația a oferit condiții optime performanței (deplasări cu lot numeros de sportivi și antrenori în Japonia, plus alte competiții și stagii de pregătire.

Unde s-a greșit până acum și care sunt erorile capitale?

În judo, că în orice alt sport, greșelile pot apărea atât din partea sportivi… Mulți sportivi și antrenori nu acordă suficientă importanță aspectului mental, cum ar fi concentrarea, gestionarea stresului și dezvoltarea încrederii în sine. Judo este un sport extrem de solicitant din punct de mental.

Pentru a evita anumite greșeli capital, este esențial că antrenorii, părinții și sportivii să adopte o abordare echilibrată care să combine tehnică, pregătirea fizică și mentală, recuperarea și dezvoltarea personală. Judo este un sport complex, iar succesul nu depinde doar de talentul pur, ci și de un antrenament bine structurat.

Dezbinarea oamenilor din judo ne-a adus aici?

Dezbinare e mult spus, într-adevăr există divergențe, care din punctul meu de vedere sunt reconciliabile atât cât există niște obiective asumate de toate părțile. Consider că nu s-a ajuns aici din cauza divergențelor, este în regulă să existe păreri contradictorii, atât timp cât abordările sunt constructive

Prima măsură pe care ai lua-o dacă ai avea o baghetă magică ar fi…

Dacă aș avea o baghetă magică în judo, aș dori să pot aplică măsuri pentru a îmbunătăți antrenamentele și performanțele sportivilor, corectarea tehnicilor, îmbunătățirea flexibilității și forței, viziuni clare asupra tacticii, îmbunătățirea recuperării și sunt mult mai multe lucruri.

„Patru ani sunt suficienți pentru a face progrese semnificative”

Care ar trebui să fie obiectivul realist pentru următorii 4 ani?

Un obiectiv realist în judo pe o perioadă de 4 ani poate varia în funcție de nivelul de start al unui sportiv, câteva exemple de obiective realiste pentru o perioadă de 4 ani ar fi: îmbunătățirea tehnicilor de bază și avansate, în patru ani, un sportiv ar trebui să-și consolideze tehnicile fundamentale, creșterea nivelului de forță și rezistență specifică, un obiectiv important ar fi să ajungi la un nivel optim de condiție fizică, inclusiv flexibilitate, viteză și forță, printr-un program riguros de antrenament de forță și cardio, aplicarea tacticii și strategiilor de lupta, sportivul ar trebui să dezvolte o înțelegere profundă a tacticii și strategiilor și să fie capabil să facă față diverselor stiluri de adversari.

Aceste obiective sunt realizabile printr-un antrenament constant, disciplină și o gestionare corectă a recuperării și a competițiilor

Desigur, fiecare sportiv poate avea un parcurs diferit în funcție de abilități, dar patru ani sunt suficienți pentru a face progrese semnificative și o consecință a acestor progrese ar putea fi calificare a sportivilor la Jocurile Olimpice și o prestație bună la Campionate Europene și Campionate Mondiale.

Ce motive ar avea un părinte să-și ducă propriul copil la judo?

Există mai multe motive pentru care un părinte ar alege să aducă propriul copil la judo. Acestea includ atât beneficii fizice, cât și dezvoltarea personală a copilului. Judo este un sport complet, care poate ajuta la dezvoltarea fizică, mentală și socială a unui copil, iar părintele poate consideră un mod bun de a învață copilul disciplină, respect și autodepășire.

  • Pentru funcția de vicepreședinte s-a înscris 11 candidați: Alina Alecu, Lucian Ștefan Barna, Dragoș Gabriel Bolbose, Andreea Ștefania Cocor Chițu, Ioan Cosmescu, Andrei-Cosmin Gușă, Emil loan Morar, Simona Marcela Richter, Vlăduț George Simionescu, Iulian Surlă și Adrian Szekely.

Foto: Facebook / COSR

sursă: prosport.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background