Falsurile lui Năstase sunt indubitabile, tablourile devin zero ca valoare

Postat de pe 29 ianuarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Petru Romoșan a analizat scandalul falsurilor lui Adrian Năstase, mecanismul și consecințele unei potlogării ce spune multe despre decăderea managementului cultural, dar și despre fostul premier.  

Pictorul Victor Brauner face parte din a doua generație de suprarealiști, prima generație fiind reprezentată în principal de către Pablo Picasso și Salvador Dali. Operele de artă ale lui Victor Brauner se regăsesc în expozițiile celor mai mari și importante muzee de artă modernă din întreaga lume. Tablourile sale se vând cu prețuri cuprinse între 500.000 de euro și peste 1.000.000 de euro, cele mai valoroase fiind cele din a doua parte a vieții sale, de dimensiuni mari, ce se găsesc în SUA.

Expozițiile din România se organizează în baza unor contracte, prin care se stipulează clar că un colecționar care a oferit muzeului o operă sau mai multe spre a fi expuse nu le poate retrage când și cum vrea el. Se pare că Adrian Năstase este privilegiat, permițându-i-se să-și retragă jucărelele false imediat cum a izbucnit scandalul. Adrian Năstase a oferit MNAR 7 lucrări din colecția sa și a fiilor săi, dintre care 3 s-au dovedit a fi falsuri, unul este autentic, unul este fără identitate și 2 sunt desene. Lucrările nu ar fi trebuit retrase pur și simplu, ci ar fi trebuit supuse unei expertize serioase, realizate în prezența lui Samy Kinge, expert internațional.

Tablourile lui Năstase care au fost expuse costă câteva zeci de mii de euro, iar dacă se dovedește că sunt false, cum s-a dovedit cel puțin în cazul celor 3 menționate anterior, valoarea lor este redusă la zero. Per total, averea lui Năstase s-ar diminua cu aproximativ 200.000-300.000 de euro, o pierdere infimă raportată la bogăția deținută de fostul prim-ministru. Jumătate din tablourile din expoziție aparțin muzeelor franceze, motiv pentru care s-a decis închiderea expoziției până pe data de 7 februarie, pentru că era pătată imaginea acestora. Adrian Năstase are în colecția sa cel puțin un tablou, aparținând lui Rafael, care costă câteva zeci de milioane de euro. „Justiția română și oamenii din serviciile secrete dau dovadă de o lașitate inimaginabilă, servind ipochimene de tipul lui Năstase în loc să facă dreptate și să curețe putregaiul din țara asta”, a punctat dur Petru Romoșan.

Acest scandal este în mod cert o catastrofă de imagine pentru Muzeul Național de Artă al României. Responsabilitatea pică pe umerii directorului MNAR, Călin Stegerean, care nu a luat atitudine și care nici măcar nu este calificat pentru funcția pe care o deține, picând testele periodice necesare menținerii postului și fiind numit, practic, de instanța judecătorească după ce a dat în judecată Ministerul Culturii. În mod clar se impune demiterea directorului incompetent, chiar înainte ca organele abilitate să stabilească dacă există o înțelegere absconsă între el și Năstase.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background