Efectul dronelor militare

Postat de pe 3 august 2023

de Sorin Rosca Stanescu

Cât este efect militar propriu zis și cât este efect psihologic în acest asalt de-o parte și de cealaltă al dronelor militare? Au dronele realmente capacitatea de a provoca părții adverse distrugeri semnificative, sau rolul lor este mai degrabă de instrument de natură să îl intimideze pe inamic și să bage groaza în populație?

Pentru fiecare scenariu, există atât răspunsuri pozitive, cât și răspunsuri negative. Singurul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere este faptul că, neavând persoane la bord, dronele nu sacrifică vieți ale propriilor combatanți. Fie că sunt drone aeriene, fie că sunt drone maritime, ele pot fi dirijate de la distanță și pot provoca distrugeri, fără pierderi semnificative. Aceste distrugeri pot fi mai mari sau mai mici. De pildă dronele maritime din dotarea armatei ucrainene au fost capabile, fără a risca viața propriilor militari, să transporte încărcături explozive suficient de mari pentru a deteriora de două ori așa numitul pod al lui Putin. Prin intermediul căruia acesta își poate aproviziona armatele de ocupație. În paranteză fie spus, tocmai din acest motiv, Statele Unite au decis crearea unor uriașe flote de drone maritime, de suprafață sau submarine, care în câțiva ani urmează să patruleze, dirijate de la distanță, pe toate oceanele lumii. Din această perspectivă, nici principalul competitor al Statelor Unite, China, nu stă cu brațele încrucișate.

Revenind la dronele aeriene, care în prezent sunt din ce în ce mai mult utilizate și de unii și de ceilalți, trebuie să subliniem prețul redus al acestora comparativ cu cel al unor aeronave militare cu pilot. Un F-16, de pildă, dincolo de costul extrem de ridicat, are nevoie pentru a decola și ateriza de aeroporturi adecvate și bine protejate. Pilotul unui F-16 necesită o pregătire de cel puțin câteva luni, cu toate costurile aferente. O aeronavă F-16 este deservită în medie de cinci persoane. Toți acești oameni trebuie să fie bine specializați și bine plătiți. Și există desigur costuri ridicate legate de contravaloarea kerosenului și de mentenanță. Pierderea unei aeronave F-16, chiar dacă piloții se catapultează, este mult mai dureros resimțită decât pierderea unei drone. Cu atât mai mult cu cât cele mai multe drone – mă refer la cele aeriene – sunt de tip kamikaze.

În altă ordine de idei, așa cum putem observa din desfășurarea războiului purtat între Rusia și Ucraina, din ce în ce mai mult drone sunt fabricate din  resursele proprii ale statelor beligerante. Autoritățile de la Kiev se laudă – și poate pe bună dreptate – că dronele pe care le aruncă în luptă sunt din producție proprie, absolut toate componentele acestora fiind realizate de industria ucraineană. Nu este deloc de mirare faptul că industria de război din principalele state ale lumii se concentrează în prezent pe fabricarea dronelor.

Un avion de bombardament sau chiar și o rachetă de croazieră pot fi cu ușurință în prezent urmărite și interceptate și deci doborâte de către inamic. În timp ce o dronă poate ocoli, programată astfel fiind, toate radarele adversarului. Așa se și explică cum de este posibil ca din ce în ce mai multe drone ucrainene să provoace distrugeri la Moscova, fără ca antiaeriana Federației Ruse să le fi putut intercepta.

Pe de altă parte, pentru a-și păstra o dimensiune rezonabilă și pentru a beneficia de manevrabilitatea necesară, dronele aeriene nu pot fi încărcate în prezent cu suficient combustibil pentru a se deplasa cu o viteză accelerată și nici cu suficient explozibil pentru a provoca la impact distrugeri majore. Dar războiul accelerează cu o viteză uimitoare descoperiri și în materie de explozibili și în ceea ce privește combustibilul utilizat, pentru a crește capacitatea lor distructivă și, respectiv, viteza de deplasare.

Indiscutabil, nu numai dronele maritime, ci și cele aeriene, dacă își aleg în mod inteligent țintele, îi pot provoca adversarului daune semnificative în ceea ce privește tehnica de luptă a acestuia, în ceea ce-i privește pe combatanți sau obiectivele vizate, dintre care cele mai multe sunt militare.

Și fiindcă am ajuns la această nuanță, să mergem un pas mai departe și să subliniem faptul că dronele sunt utilizate în mare măsură și ca arme psihologice. Lovind în obiective militare aflate în proximitatea unor ținte civile, cum s-a întâmplat recent la Moscova, dronele ucrainene seamănă groaza în rândul populației. Și nu numai groaza. Ele pot genera fie reacții de desolidarizare cu conducerea de la Kremlin, fie, dimpotrivă, reacții de solidarizare. Depinde cât de informați și cât de dezinformați sunt în prezent cetățenii Federației Ruse. Opinia mea este că psihologii de la Kiev estimează că cel mai important efect în plan psihologic este descurajarea. Și desolidarizarea cu politicile agresive promovate de Kremlin.

Odată cu escaladarea războiului pe această cale, a utilizării masive a dronelor, toate regulile se schimbă. Pur și simpu nu mai există obiective sigure. Obiective perfect protejate. Și, la rândul lor, combatanții, dar și simpli cetățeni sunt mult mai expuși loviturilor care vin din cer. Sub ochii noștri se schimbă mai toate regulile purtării unui război.

sursa: corectnews.com


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background