După polițiști urmează magistrații – disoluția statului de drept

Postat de pe 1 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Subiectul pensionarilor speciali și schimbările apărute în domeniu sunt analizate în prima parte a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, prezentatoarea Iosefina Pascal anunțând care vor fi noile reglementări.

Comisia Europeană obligă România să includă și pensiile militare și alte forme de pensii speciale în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate. A apărut și informația conform căreia toți pensionarii speciali nu vor mai putea ieși la pensie decât după vârsta de 60 de ani. Această informație a dus la un fenomen foarte îngrijorător: a început o cursă acerbă în care foarte mulți magistrați si-au depus cererea de pensionare. Numai ieri au fost depuse 63 de astfel de cereri.

Acest iureș a început cu polițiștii, cu pompierii și continuă cu celelalte categorii profesionale (procurori, judecători), care prin lege încă au dreptul de a se pensiona la limite de vârstă foarte mici – 45 ani.

Jurnalista observă că, într-adevăr, „acestea sunt profesii care implică o mare responsabilitate, un mare consum nervos și este firesc că această categorie merită să aibă toate aceste beneficii speciale, dacă-și fac treaba. Însă, foarte important, trebuie să existe și răspundere deoarece, chiar dacă a greși e omenește, greșelile celor din această categorie pot costa pe unii libertatea, pe alții viața și pot afecta în mod real societatea și  statul de drept”.

Condiția ca extra-beneficiile de care au parte aceste categorii să nu-i revolte pe ceilalți cetățeni este ca angajații din astfel de domenii să-și facă treaba cu profesionalism, așa cum trebuie, iar în cazul în care nu și-o fac, să fie sancționați. 

Noile reglementări pare că vor corecta o mare problemă ce există acum în domeniile vizate: se va opri ieșirea din sistem a judecătorilor, a procurorilor și a celorlalte categorii tocmai când au ajuns la un nivel de experiență care să asigure, măcar minimal, nivelul de profesionalism. Altfel, depopularea acestor instituții atât de importante pentru societate ne poate duce la o criză instituțională gravă.

O altă problemă ce va trebui rezolvată este ingerința politicului în actul de justiție care contravine grav principiului democratic de separație a puterilor în stat.

„O asemenea criză la nivelul acestor instituții de bază, dublată de nerespectarea deciziilor Curții Constituționale pe fondul modificării halucinante a Legilor justiției, ne va arunca într-un colaps total al statului de drept. În momentul când justiția nu va mai funcționa deloc în această țară, vom funcționa pe legea junglei, ceea ce înseamnă ANARHIE”, concluzionează Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background