Disperarea Ursulei – vrea alianță cu „extrema dreaptă”.

Postat de pe 30 aprilie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat și comentat strategia de campanie a Ursulei von der Leyen la nivelul UE.

Ursula von der Leyen este în plină campanie pentru a obține un nou mandat la vârful conducerii Comisiei Europene, în baza combaterii extremismului. Tot Ursula a anunțat că ar dori să se alieze cu un grup de așa-numiți „extremiști” din Parlamentul European, mai exact Conservatorii Europeni. În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de Politico și Studio Europa Maastricht, Ursula von der Leyen a indicat că ar fi deschisă la un acord cu grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) după alegerile europene din iunie.

Eurodeputații din ECR sunt eurosceptici convinși, situându-se mai la dreapta decât centriștii lui von der Leyen (adică ai PPE-ului), iar procentul ECR din Parlamentul European ar putea să crească după votul din iunie. O alianță între ECR și Partidul Popular European (PPE) al lui von der Leyen și al altor lideri europeni ar genera o mișcare semnificativă spre dreapta a politicilor UE – pe teme de la migrație la legislația privind clima, drepturile femeilor și apărare. Von der Leyen a exclus în mod explicit un pact cu cea mai extremă grupare de dreapta, Identitate și Democrație – din care fac parte Adunarea Națională (RN), a lui Marine Le Pen, și Alternativa pentru Germania (AfD), gruparea extremistă germană, dar susține o colaborare cu ECR. Cele mai puternice partide din ECR sunt Frații Italiei, gruparea Giorgiei Meloni, șefa guvernului italian, și Lege și Justiție, fostul partid de guvernare din Polonia. La grupul ECR din Parlamentul European vor să adere și AUR, dar și Fidesz-ul lui Viktor Orban, lucru care a generat tensiuni.

Strategia Ursulei von der Leyen la nivel european seamănă foarte mult cu ideea comasării adoptată de PSD și PNL în România. După ce liberalii au fost la cuțite cu pesediștii, al căror partid era supranumit „ciuma roșie”, cele două formațiuni politice au format un partid unic ultra-majoritar. Dacă în România s-a putut trece peste această barieră ideologică, se pare că și Ursula a adoptat un model similar, deși în ultimii ani a reclamat în multiple ocazii comportamentul execrabil al „extremiștilor” din PE. Rămâne de văzut dacă strategia Ursulei va fi un succes, pentru că Popularii Europeni nu sunt deloc compatibili cu Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, având în vedere că au susținut o alianță cu PES, deci cu familia socialiștilor europeni.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background