Discursul lui Viktor Orban este un semnal de alarmă asupra problemelor UE

Postat de pe 28 iulie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a discutat despre interpretarea discursului lui Viktor Orban ca fiind unul rasist sau chiar nazist. Adrian Severin, analist politic, declară că: „El rămâne un naționalist în sensul maghiar al cuvântului, adică un naționalist etnic. Dar de aici și până la a face din Viktor Orban un nazist sau un rasist, este o distanță de la cer la pământ”.

Pornind de la premisa că lui Viktor Orban i s-a atribuit recent eticheta de Goebbels pe motiv de discurs nazist, Adrian Severin obiectează cu următoarele afirmații: „Sunt sătul de toate aceste crize artificiale pe care de multe ori Orban le-a amorsat și alimentat fie din neatenție, fie ca urmare a unor puncte de vedere discutabile. Dar, într-adevăr, au fost extrase cu penseta dintr-un discurs foarte complex și foarte bine construit câteva cuvinte, neglijent folosite de Viktor Orban”.

„Pe fondul discuției, eu cred că Orban a ridicat niște probleme foarte serioase. Pornind de la niște neglijențe de exprimare ale lui Orban, forțăm o legătură între rasă și civilizație. Cultura este originală și reprezintă modul specific al fiecărei comunități umane de a crea valori universale. Civilizația este un mod de a trăi și pune accentul pe imitație, pe preluarea unui anumit model de viață. E limpede că el prin ‘rasă‘ se referă la cultură, la civilizație”, clarifică Adrian Severin.

Viktor Orban atrage atenția asupra unor probleme importante

„Problema care ne frământă pe noi toți este politica în materie de imigrație și azil. Uniunea Europeană amână în permanență definirea unei astfel de politici, de ani de zile. Când mișcările de populație sunt ample, survine fenomenul de conflict al civilizațiilor”, explică Adrian Severin.

„Eu nu prea cred că problemele ridicate de Orban vor intra în retorica politicii occidentale. Mi-e foarte greu să prezic ce se va întâmpla, pentru că lucrurile sunt foarte complicate în Occident. În Occident vedem doar decadența și șovinismul bunăstării. În Europa Estică se găsesc, de fapt, resorturile de energie și depozitele de idei care să poată să renască ideea europeană”, opinează Adrian Severin.

„Parteneriatul strategic dintre România și Ungaria este esențial pentru noi și avem nevoie de el, pentru că dincolo de ceea ce ne separă sau dezbină sunt lucruri mult mai importante care ne unesc. Discursul lui Viktor Orban de la Tușnad nu este o problemă pentru noi, în schimb un clește ruso-maghiar geostrategic este o problemă pentru noi. El poate fi evitat dacă schimbăm politica externă”, concluzionează Adrian Severin.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită și pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background