Dezmembrarea Operei Române – planul executat pe repede înainte

Postat de pe 21 august 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat planul de distrugere a Operei Române.

A apărut o petiție, semnată deja de câteva mii de angajați ai Operei Naționale din București, prin care se solicită desființarea Operei Naționale printr-un fel de comasare și reorganizare. Un anume domn Ștefan Ignat, care a fost directorul Operei și urmează să fie repus în funcție printr-o hotărâre judecătorească, a fost implicat în varii scandaluri, de la trafic de droguri, la idile sexuale la muncă și cadouri pentru amantă, fapte penale, dacă s-au petrecut în timpul mandatului. Ignat ar fi câștigat un proces în contencios administrativ după ce a fost dat afară de la locul de muncă, urmând să-și reia funcția printr-o hotărâre judecătorească.

Există un conflict aprins între Ștefan Ignat și Daniel Jinga, managerul Operei Naționale. Mai importantă este, în schimb, soarta Operei Naționale. Iosefina Pascal a prezentat fragmente dintr-un comunicat al MediaSind, în care se spun următoarele despre HG-ul Ralucăi Turcan:

„La primul punct – Desființarea Operei Naționale București, liderii sindicali au arătat că Proiectul de HG propus de Ministerul Culturii creează un colhoz cultural care va avea consecințe catastrofale asupra salariaților, dar și asupra instituției, prin anularea întregului istoric. Din nefericire, ce nu cunosc membrii Guvernului  condus de premierul Marcel Ciolacu, în frunte cu Ministrul Culturii, Raluca Turcan, este că existența unei Companii de Operă găzduite de Teatrul Național de pe Calea Victoriei datează încă din anul 1885, iar la 1 aprilie 1921 are loc instituționalizarea acesteia sub titulatura Opera Română din București, printr-un decret guvernamental care îl avea printre semnatari pe Ministrul Culturii din acea vreme, poetul Octavian Goga.

Este o premieră nefericită pentru Opera Națională care este supusă desființării. Opera Natională București are cu totul si cu totul alt profil in cadrul actului cultural de interpretare artistică, spectacole de Operă si nu concerte sau dansuri populare, de exemplu, cum se propune în HG. Totodată, se creează un precedent extrem de periculos pentru toate instituțiile de Cultură din Romania, în sensul consacrării unor demersuri unilaterale ale ordonatorilor de credit care, fără discernământ vor putea desființa si fuziona, comasa instituții de cultură, fără a ține cont de menirea acestora și de repertoriu.

Conform proiectului de Hotărâre de Guvern, contopirea cu Centrul Național de Artă  Tinerimea Română prin desființarea celor două instituții va genera disponibilizări masive și eliminarea drepturilor existente în Contractul Colectiv de Muncă, diminuarea salariilor cu 15% reprezentând sporul de condiții de muncă precum și diminuarea/eliminarea altor drepturi importante. De altfel, chiar în cuprinsul Notei de fundamentare, se menționează în mod expres faptul ca procesul de fuziune prin contopire va determina o reducere a numărului de posturi și, pe cale de consecință, o reducere a cheltuielilor.”

Se forțează o decizie abuzivă, fără consultarea în prealabil a celor vizați, adică a consumatorilor.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background