Deputatul Adrian Axinia, vicepreședintele AUR: ”România, îngropată în datorii. Guvernul PSD-PNL să vină de urgență cu măsuri!”

Postat de pe 3 aprilie 2024

Ministerul Finanțelor anunță că datoria publică a României a ajuns la 802 miliarde de lei și a trecut pragul critic de 50% din PIB. În aceste condiții, somăm Guvernul, respectiv pe Marcel Boloș, ministrul finanțelor, să prezinte urgent măsurile pe care le are în vedere pentru reducerea cheltuielilor la stat, așa cum prevede Legea responsabilității fiscal bugetare.

Pe parcursul anului trecut, guvernarea Nicu și Marcel a adoptat mai multe ordonanțe de urgență prin care se băteau cu pumnul în piept că vor reduce cheltuielile. Promiteau să vor reduce numărul secretarilor de stat cu 20%, că vor plafona cheltuielile inutile și că vor reduce numărul de șefi în administrația publică. De asemenea, bugetul acestor instituții trebuia să scadă cu 20% până la finalul anului. În realitate, deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după primele două luni ale acestui an, dublu față de anul trecut.

În lipsă de soluții pentru susținerea economiei românești, Guvernarea PSD-PNL a găsit soluția „miraculoasă” pentru a acoperi gaura bugetară dar și pentru a găsi fondurile necesare pentru cheltuielile pe care le-au angajat: guvernarea pe datorie.

Datoria publică a crescut, din august 2023 până în ianuarie 2024 cu aproximativ 100 de miliarde de lei și a trecut pragul psihologic de 50% din PIB. Doar în luna ianuarie a acestui an Guvernul condus de Marcel Ciolacu a adăugat 18 miliarde de lei la datoria guvernamentală.

E ireal cum liderii Partidului Comasat Român aleg să îi sfideze pe români și să îi batjocorească, în ciuda legilor pe care tot ei le dau.

Nu am văzut în ultimul an investiții concrete pentru români. Nu am văzut spitale noi, creșe sau școli modernizate. Am auzit însă promisiuni mari, pomeni electorale pe care PNL și PSD le fac de 34 de ani. În continuare peste 40% dintre români nu au apă și canalizare. În continuare mii de școli au wc în curte, iar elevii sunt nevoiți în zeci de sate să meargă kilometri întregi pe jos, pe un drum lipsit de trotuar, ca să ajungă la școală. Oamenii mor în spitale, iar dacă au norocul să trăiască se externează cu mai multe boli decât atunci când au fost internați.

Unde se duc așadar banii pe care îi tot împrumutăm cu dobânzi uriașe de la o lună la alta? Pe pensiile speciale pe care Rareș Bogdan a promis că le elimină în 30 de zile, dar în realitate numărul beneficiarilor e tot mai mare? Pe salariile și bonusurile șefilor de instituții numiți politic?

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, trebuie să răspundă urgent la aceste întrebări. AUR îi va solicita acestuia să se prezinte de urgență în fața Parlamentului la Ora Guvernului pentru a explica adevărata situație economică a României, măsurile pe care le au în vedere (dacă există), dar și pe ce anume sunt cheltuiți toți banii împrumutați.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background