Democrația de formă (II)

Postat de pe 17 ianuarie 2024

Autor: Monica Tatoiu

După ce săptămâna trecută am scris  despre democrația de formă în UE și România, tocmai am primit un material de studiu. Protestul spontan al agricultorilor și al transportatorilor. Acest tip de proteste reprezintă rezultatul încălcării flagrante ale principiilor democrației.  Ministrul Grindeanu, cu proverbiala sa aroganță, ne-a comunicat că nu discută cu poporul. El discută doar cu reprezentanții săi „autorizați”. Care autorizați sunt exact asociațiile și organizațiile către care protestatarii arată cu degetul. Cele care au confiscat vocea poporului și cântau cum vrea puterea în schimbul unor avantaje de grup. 

Marea problemă a fermierilor din România și UE o reprezintă volumul de cereale ucrainene care inundă piața. Excedentul de ofertă generează scăderea prețului la bursă. Așa cum prețul petrolului este ținut la un nivel ridicat prin reducerea producției așa ar trebui să se întâmple și prin închiderea granițelor pentru mărfurile ucrainene. Care nu respectă standardele de calitate UE, deci costurile de producție sunt mai mici și prețurile de vânzare pe măsură. Mai apare și problema schimbării țării de origine în Republica Moldova. Se plânge guvernul că nu are bani de alocat rezolvării problemelor fermierilor. Reintroducerea taxelor vamale, eliminarea tratamentului preferențial  în alimentarea la pompă a camioanelor din Ucraina ar genera reduceri de costuri. România nu face nimic. Tace si încasează povara care se reflectă în deficitul bugetar.

După ce Eximbank, condusă de bancheri de „renume internațional”, a „fraternizat” cu Banca Românească (ca să se mai șteargă niște urme de management eficient) acum un an am fost informați că România va avea o nouă bancă, de stat cu acționar principal MF. Aprobată de UE conform normelor ajutoarelor de stat. Urma să se numească Banca Română de Investiții și Dezvoltare. Cu un capital inițial de 1,6 miliarde de euro. Ați mai auzit ceva de ea? Ar fi soluția la problemele financiare ridicate de fermieri și transportatori. De ce nu s-a întâmplat până acum? Probabil că nu s-a stabilit cine o să fie la robinet.

Ceea ce se întâmplă acum în România este rezultatul importului fără discernământ al politicilor impuse nedemocratic de actuala Comisie Europeană. Despre democrația de formă promovată de aceasta am vorbit în editorialul de săptămâna trecută. Înainte de începerea protestelor. Încălcarea flagrantă a principiului transparenței de către șefa CE în desecretizarea celui de-al doilea contract de achiziție de vaccinuri este cel mai la îndemână exemplu. Urmează un proces, ne informează NY Times. Impunerea de către CE a unor directive în agricultură, în numele Green Deal a generat în condițiile creșterii prețului la energie, falimentarea micilor fermieri. În toată Europa. O încălcare a principiului protecției drepturilor minorităților în democrație. Capitalul marilor corporații deținătoare de terenuri este majoritar. Monopolul acestuia pe termen lung în piața producătorilor de hrană va genera creșterea prețului prin controlul ofertei. De exemplu prin limitarea ariei terenurilor cultivate. Progresiștii la care se închină actuala comisie UE vor să ne educe cum și cât să mâncăm. Noi nu vrem.

Președinta CE a fost propusă de Consiliul European și votată în Parlament cu 383 pentru și 327 împotrivă (56 voturi diferență). După încălcările flagrante ale democrației și criza economică din Europa, democrația de fond trebuie salvată. Trebuie să mergem la vot la europarlamentare și să evităm listele care conțin politicieni care au sprijinit încălcarea flagrantă a drepturilor noastre. Dacă ne interesează viitorul copiilor noștri.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background