Daria Gușă la Golden Hour: Erika Isac este folosită drept instrument politic de propagandă și promovează hipermasculinizarea femeilor

Postat de pe 6 martie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Erika Isac este o artistă care a apărut de nicăieri în România și care a devenit peste noapte ultra-cunoscută, după ce a lansat controversata piesă „Macarena”. În emisiunea „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, Daria Gușă a analizat fenomenul „Taylor Swift de România”, anume lansarea peste noapte în industria muzicală a Erikăi Isac, prin intermediul piesei „Macarena”. Care sunt mișcările politice din spatele acestei lansări și ce se va întâmpla pe măsură ce înaintăm în anul electoral, a dezvăluit Daria Gușă în cadrul emisiunii „Golden Hour cu Jessie”.

Daria Gușă a subliniat faptul că mesajul feminist transmis prin intermediul melodiei Erikăi Isac este perfect justificat, mai ales că pune în evidență problemele frecvente cu care se confruntă nu doar femeile din România, ci de pretutindeni, în relațiile lor cu bărbați ce manifestă un comportament nepotrivit. Cu toate acestea, Daria Gușă a observat că se încearcă o „hipermasculinizare” a femeilor ca răspuns la abuzurile venite din partea bărbaților. „Ceea ce se întâmplă acum, cu acest tip de cântece și cu această mișcare de tip ‘me too’ de România, este tocmai convingerea tinerelor că nu trebuie să mai fie feminine, transmițându-se mesajul că pot să înjure la fiecare două cuvinte, că nu e o problemă dacă apar dezbrăcate, că trebuie să se comporte ca un bărbat”, a explicat Daria Gușă.

Prin melodiile sale, la fel ca fenomenul Taylor Swift din America, Erika Isac țintește o anumită categorie socială pentru a o activa și ghida, mai mult sau mai puțin subliminal, spre a vota într-o anumită direcție. Din păcate, nu este deloc o metodă potrivită de a convinge tinerele să iasă la vot. Observăm că femeile din România reacționează pozitiv la agresivitatea și indecența prezentate în videoclipul piesei „Macarena”, deși mesajul ar fi fost mult mai puternic dacă Erika Isac demonstra că femeile pot fi auzite și fără să recurgă la astfel de comportamente vulgare.

În interviurile acordate după lansarea piesei, Erika Isac a anunțat că pe data de 8 martie va scoate o nouă melodie, „Femei în Parlament”, ceea ce pare să trădeze mișcarea politică din spatele propulsării acestei artiste în spațiul public și în industria muzicală din România. Daria Gușă a dezvăluit că, în interviurile sale, Erika Isac încerca să-și convingă publicul că avea de mult în minte să lanseze o astfel de piesă, chiar dacă aceasta pare făcută „la comandă”.

„Macarena” Erikăi Isac a devenit un instrument politic de propagandă, având în vedere că primari și primărițe, europarlamentari în Parlamentul European și chiar premierul Marcel Ciolacu fac referire la mesajul piesei. Daria Gușă i-a îndemnat pe tineri să treacă dincolo de nivelul superficial al pieselor ce sunt ultra-difuzate în prezent și să fie atenți la mesajele emise de artiști, ce ar putea avea ca scop tocmai manipularea lor.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background