„Dacă evit frica, nu o voi vindeca niciodata” – sfaturile psihologului Gina Dafinoiu

Postat de pe 20 iulie 2022

Autor: Oana Medeea Groza

În cadrul emisiunii Golden Hour de luni, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, a fost invitată doamna psiholog Gina Dafinoiu pentru a vorbi despre frici și cum scăpăm de ele. „Frica este o emoție primară, clar este o emoție și este provocată de o amenințare sau un pericol. Nu cred că există vreo persoană care să nu aibă măcar o singură frică”, spune Gina Dafinoiu.

Ce este, de fapt, această frică? Cum explicăm acest termen și cum o identificăm?

„În momentul în care simțim un pericol în jur, apare și frica în corpul nostru. Frica ne poate paraliza și poate să creeze un blocaj în activitățile noastre. Nu știm că ne e frică de ceva până nu simțim asta pe corpul nostru. Îți dai seama de fricile pe care le ai din experiență”, explică doamna psiholog Gina Dafinoiu pentru Gold FM.

Există persoane care să nu aibă frici?

 „Cu toții ne naștem cu două frici: frica de cădere în gol, dar și cu frica de zgomote puternice. Amândouă conduc la frica de moarte. Ne naștem cu aceste două frici, deci cumva toată lumea are o frică”, afirmă doamna psiholog. „Frica cu care noi ne naștem este foarte bună, chiar dacă pare paradoxal. Frica aceasta ne ferește de foarte multe pericole. Este esențială în supraviețuirea umanității”, adaugă Gina Dafinoiu pentru a întări ideea precedentă.

Există vreo diferență între frică și fobie? Multă lume are impresia că e cam același lucru. Se diferențiază cu ceva frica de fobie?

„Da. Frica, așa cum am mai spus înainte, este o stare afectivă negativă care apare atunci când întâlnim un pericol. Reacțiile psihofiziologice sunt declanșate în creierul reptilian, în creierul limbic, și sunt de genul ‘luptă sau fugi’. Poate să fie și paralizant, nu știm cum vom reacționa. Ne decuplăm de la rațiune. Spre exemplu, ne apare un urs în față și ne este frică, dar putem să reacționăm cumva. Însă, la fobie este altceva. Este tot o frică, dar sub o altă formă. Ea reprezintă frica care persistă, care se repetă, față de un obiect, de un gând sau poate chiar de o situație, și care nu se justifică cumva”, explică Gina Dafinoiu.

„Deci, practic, o frică pe care o repetăm de mai multe ori o transformăm într-o fobie”, adaugă ca o completare moderatoarea emisiunii Golden Hour, Jessie Baneș.

Principalele forme ale fricii

Cum se nasc fricile și cam câte ar fi în total, cu aproximație?

„Am aflat de la niște colegi din domeniu că ar fi cam 320 de frici în total. Sunt foarte multe. Sunt unele principale, o parte dintre ele sunt cele cu care ne naștem. De exemplu, la mine în cabinet foarte mulți oameni vin cu frica de moarte, frica de abandon și frica de singurătate, cele mai specifice”, mărturisește Gina Dafinoiu.

 „Și mai am pe cineva în terapie chiar în momentul de față care vine și lucrăm pe frica de avion. Este o persoană cu foarte multe business-uri care are nevoie să călătorească în diferite locuri din lume și cumva a ajuns la stadiul în care frica să-i afecteze afacerea și viața socială. Și mi-a spus că nu avea înainte această frică, ci pur și simplu și-a indus-o, auzind de la unul, de la celălalt, a început să urmărească tot felul de filmulețe pe internet sau poate o știre de genul acesta îl poate conduce la gândul că, uite, mi se poate întâmpla și mie asta”, dezvăluie Gina Dafinoiu. „Repetând chestia asta în mintea ta, ajunge să facă parte din tine și chiar să ai această frică, deci poate să fie indusă, dacă nu am avut-o din totdeauna. Deci sunt două variante”, declară doamna psiholog.

Frica de moarte este cea mai comună fobie în rândul oamenilor: „Vizavi de această frică, am să mă repet puțin. Cu ea ne naștem sau putem să o dobândim dacă trecem prin ceva neplăcut: o traumă, asistăm la un accident sau cineva drag nouă moare. Este posibil să ne gândim că ni se poate întâmpla și nouă și cumva de aici vine această frică”, spune Gina Dafinoiu. „Nu s-a discutat foarte mult pe marginea acestui subiect și ar trebui privită oarecum diferit moartea. Aici aș discuta puțin despre zona aceasta spirituală, pentru că moartea nu este decât un prag de trecere. În urma unor cercetări făcute se spune că este mai dureros să te naști decât să mori. Și totuși ne este frică. Este frică aceea de necunoscut”, completează Gina Dafinoiu.

Poate fi frica o cauză a anumitor boli? Există persoane care au murit din cauza fricii?

„Da, cu siguranță. Tot ceea ce simțim negativ la nivel emoțional, poate afecta la nivel corporal, iar frica are legătură cu rinichii. Ei sunt cei mai afectați atunci când apar fricile. Dacă frica îi blochează, putem face pietre, putem dezvolta infecții urinare, ne poate fi afectată imunitatea și să devenim predispuși la infecții”, arată doamna psiholog Gina Dafinoiu. În continuare, aceasta dezvăluie: „Statisticile arată că, în cele mai multe cazuri, oamenii mor din cauza inimii. Le este atât de frică, încât le crește adrenalina peste măsură, iar aceasta poate să afecteze organele interne, printre care și inima”.

În final, cum facem să depășim aceste frici? Care este sfatul specialistului?

„Recomand să ne confruntăm cu frica, atât cât putem în primă fază. Să nu încercăm să o băgăm sub preș și să ne gândim că nu există. Poate să aibă loc o desensibilizare ușor, ușor. Dacă mi-e frică de șerpi, pot să încep să mă uit la imagini cu șerpi, pot să mă uit la videoclipuri, pot să am în preajma mea un șarpe de jucărie, să interacționez, să-l văd întâi într-o grădină zoologică. Dacă evit frica, nu o voi vindeca niciodată”, sfătuiește Gina Dafinoiu.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background