Curtea de Conturi: Tarife ilegale pentru parcările administrate de primăria lui Nicușor Dan. Oamenii lui Sebastian Ghiță, printre beneficiarii schemei
Postat de Gold FM Radio pe 29 aprilie 2025
Bucureștenii plătesc mai mult cu până la 30% pentru un loc de parcare în zonele centrale ale Capitalei, fără ca acest tarif să fi fost aprobat de Consiliul General al Municipiului București. Banii sunt încasați de firme private, deși Primăria Capitalei a delegat acest serviciu către o companie proprie.
Aceste concluzii aparțin Curții de Conturi și apar într-un raport de control care a vizat modul în care au fost gestionate parcările Primăriei Capitalei.
Serviciile pentru gestionarea, exploatarea și încasarea banilor prin SMS s-au bazat pe contracte subevaluate, acordate fără licitație și prelungite netransparent de către Primăria Municipiului București.
Beneficiari ai acestei scheme financiare sunt și oamenii fugarului Sebastian Ghiță, pe care Nicușor Dan i-a lăsat la butoanele parcărilor centrale din București.
Bani din parcări fără aprobarea CGMB
În 2018, Compania Municipală Parking București a sub-delegat exploatarea parcărilor din zonele bune ale Capitalei către o companie privată – Netopia SA. Contractul a fost atribuit fără licitație și fără aprobarea Consiliului General al Capitalei.
Noul director general al companiei publice, Parking București, devenise Cristian Constantin Olaru, 58 de ani. Om de afaceri, Olaru mai avea o calitate: era socrul lui Alexandru Ștefan Nanu, unul dintre patronii clubului de fițe Nuba și un apropiat al fugarului Sebastian Ghiță, proprietarul postului de televiziune România TV.
Ulterior, Olaru a semnat 14 acte adiționale pentru prelungirea contractului inițial, inclusiv pentru încasarea banilor prin SMS, la numărul 7458. Apoi a apărut un al doilea număr pentru plată și un sistem informatic.
Prejudiciul adus bucureștenilor este dublu. Pe de o parte, prin contracte cesionate și menținute în mandatele lui Nicușor Dan, au crescut ilegal tarifele cu până la 30%, iar pe de altă parte compania municipalității a pierdut milioane de lei din contractele netransparente, pentru că nu și-a dezvoltat propriul sistem de gestiune a parcărilor, ci a sub-delegat aceste servicii.
În raportul Curții de Conturi se prezintă grafic evoluția încasărilor din plata parcărilor, rezultând foarte clar că ponderea banilor încasați direct de către Primăria Capitalei a scăzut constant în ultimii cinci ani, ajungând anul trecut la doar 28% din total, în timp ce majoritatea banilor plătiți de bucureșteni (72%) sunt acum încasați prin firmele care practică tarife mai mari.
Oamenii lui Ghiță, bine înfipți pe circuitul banilor
Al doilea contract a apărut în 2020. Compania publică, condusă de Olaru, semnează un protocol de colaborare prin care apare un al doilea număr pentru încasarea banilor din parcări. Mai precis, pe 14 februarie 2020, Parking București încheie un parteneriat cu ID Solutions Tech SRL pentru dezvoltarea aplicației informatice (amparcat.ro) ca metodă de plată și numărul de SMS 7576.
Acest SRL era deținut de Răzvan Iulian Băicoianu, un alt om de bază din gruparea Ghiță. Băicoianu și alți membri ai grupării au fost trimiși recent în judecată de Parchetul European pentru fraude de milioane de euro cu bani europeni pentru proiecte IT.
Ulterior, contractul cu a fost cesionat, tot netransparent, de către firma lui Băicoianu către Electronic Skills SRL, o altă firmă apropiată de Ghiță, lucru petrecut pe 14 noiembrie 2023. Durata inițială a noului contract era de 4 ani, dar ulterior a fost prelungit până în 14 august 2028. Curtea de Conturi susține că astfel „s-a pus la dispoziția cetățenilor care parchează autovehiculele o aplicație informatică (amparcat.ro) și un număr de telefon unic (7576), prin intermediul cărora să efectueze plata pentru închirierea locului de parcare”.
Dar această sub-delegare, mai susține instituția de control, este ilegală: „Prin Protocolul de colaborare nr. 499/14.02.2020 COMPANIA MUNICIPALĂ PARKING BUCUREȘTI S.A. a sub-delegat o parte din obligațiile sale prevăzute în Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de administrare și exploatare a parcajelor aparținând Municipiului București prin concesiune, Anexă la HCGMB nr. 494/17.09.2019, referitoare la încasarea tarifului de parcare, în loc să procedeze la dezvoltarea propriului sistem electronic informatizat conform prevederilor art. 15 din contractul de delegare, fără aprobarea Consiliului General al Municipiului București, fără a încheia un contract de achiziție publică printr-o modalitate de atribuire competitivă, contrar prevederilor art. 25 din contractul de delegare, cu încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) din OG nr. 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv(…)”.
În plus, protocolul de colaborare nu are incluse „măsuri asiguratorii pentru COMPANIA MUNICIPALĂ PARKING BUCUREȘTI S.A. care să permită încasarea integrală și la termen a tarifelor de parcare de la operatorul economic care le încasează și nici penalități de întârziere.”
În final, mai susține Curtea de Conturi, contractul cu ID Solutions Tech SRL (cesionat apoi către Electronic Skills SRL) a determinat „majorarea tarifelor datorate de cetățeni pentru serviciile de parcare în cazul în care aceștia au ales să plătească tarifele către acești operatori economici, prin intermediul aplicației informatice amparcat.ro sau prin SMS la numărul de telefon scurt 7576, contrar prevederilor art. 8 lit. o) din contractul de delegare anterior menționat, conform căruia nu se pot încasa alte tarife decât cele aprobate de delegatarul Consiliul General al Municipiului București”.
Electronic Skills SRL, firma care încasează acum tarifele majorate, este controlată la vedere de bucureșteanul Ioan Constantinescu, 36 de ani și de soția lui. Acesta a fost implicat în companii alături de politicianul Bogdan Diaconu, cu care Sebastian Ghiță a înființat acum un deceniu Partidul România Unită.
Recent, Electronic Skills, a fost preluată de o firmă din Luxemburg, Strategic Investment Partners SCS, reprezentată de o sârboaică din Belgrad, acolo unde stă ascuns de mulți ani Sebastian Ghiță. Aceeași firmă din Luxemburg a mai preluat în același timp alte afaceri din gruparea lui Ghiță.