Cum a construit Israelul un cal troian modern: pagerele care explodează

Postat de pe 20 septembrie 2024

Guvernul israelian nu a manipulat dispozitivele Hezbollah care au explodat, spun oficialii din apărare și informații. Le-a fabricat ca parte a unui proces elaborat, scrie New York Times

Pagerele au început să sune imediat după ora 3:30 după-amiaza în Liban, marți, alertând agenții Hezbollah cu privire la un mesaj din partea conducerii lor într-un cor de clopoței, melodii și zumzăituri.
Dar nu au fost liderii militanților. Mesajele fuseseră trimise de inamicul lui Hezbollah, iar în câteva secunde alertele au fost urmate de sunete de explozii și strigăte de durere și panică pe străzile, în magazinele și casele din Liban.

Alimentate cu doar câteva grame de compus exploziv ascuns în dispozitive, exploziile au facut ca bărbați adulți să zboare de pe motociclete și să se izbească de pereți, potrivit martorilor și filmărilor video. Oamenii plecați la cumpărături au căzut la pământ, zvârcolindu-se de agonie, fumul șerpuind din buzunare.

Mohammed Awada, 52 de ani, și fiul său conduceau un bărbat al cărui pager a explodat, a spus el. „Fiul meu a înnebunit și a început să țipe când a văzut mâna bărbatului zburând departe de el”, a spus el.
Până la sfârșitul zilei, cel puțin o duzină de oameni au murit și peste 2.700 au fost răniți, mulți dintre ei mutilați. Și a doua zi, încă 20 de oameni au fost uciși și sute au fost răniți când walkie-talki-urile din Liban au început, de asemenea, să explodeze în mod misterios. Unii dintre morți și răniți erau membri Hezbollah, dar alții nu; patru dintre morți erau copii.

Israelul nu a confirmat și nici nu a negat vreun rol în explozii, dar 12 actuali și foști oficiali ai apărării și informațiilor care au fost informați cu privire la atac spun că israelienii au fost în spatele acestuia, descriind operațiunea ca fiind complexă și de lungă durată. Aceștia au vorbit cu The New York Times sub condiția anonimatului, având în vedere sensibilitatea subiectului.

Pagerele cu capcane și talkie-walkie-urile au fost cea mai recentă salvă în conflictul de decenii dintre Israel și Hezbollah, care are sediul peste granița Libanului. Tensiunile au escaladat după ce a început războiul în Fâșia Gaza.

Grupurile susținute de Iran, precum Hezbollah, au fost mult timp vulnerabile la atacurile israeliene folosind tehnologii sofisticate. În 2020, de exemplu, Israelul l-a asasinat pe cel mai important om de știință al Iranului folosind un robot asistat de inteligență artificială controlat de la distanță prin satelit. Israelul a folosit, de asemenea, hacking-ul pentru a împiedica dezvoltarea nucleară iraniană.

În Liban, în timp ce Israelul a ales comandouri Hezbollah de rang înalt cu asasinate țintite, liderul lor a ajuns la o concluzie: dacă Israelul ar fi folosit high-tech, Hezbollah ar fi scăzut. Era clar, a spus un șef al Hezbollah-ului, Hassan Nasrallah, că Israel folosește rețelele de telefonie mobilă pentru a identifica locațiile agenților săi.

„Mă întrebați unde este agentul”, le-a spus Nasrallah adepților săi într-un discurs televizat public în februarie. „Îți spun că e telefonul în mâinile tale, în mâinile soției tale și în mâinile copiilor tăi este agentul.”
Apoi a emis o pledoarie.

„Îngroapă-l”, a spus domnul Nasrallah. „Pune-l într-o cutie de fier și încuie-o.”
El a insistat de ani de zile ca Hezbollah să investească în schimb în pagere, care, cu toate capacitățile lor limitate, puteau primi date fără a dezvălui locația unui utilizator sau alte informații compromițătoare, potrivit evaluărilor serviciilor de informații americane.

Oficialii serviciilor secrete israeliene au văzut o oportunitate.

Chiar înainte ca dl. Nasrallah să decidă să extindă utilizarea pagerelor, Israelul pusese în mișcare un plan pentru a înființa o companie-fantomă care să se prezinte ca un producător internațional de pagere.

După toate aparențele, BAC Consulting era o companie cu sediul în Ungaria, care avea un contract pentru a produce dispozitivele în numele unei companii taiwaneze, Gold Apollo. De fapt, a făcut parte dintr-un front israelian, potrivit a trei ofițeri de informații informați despre operațiune. Ei au spus că au fost create și cel puțin alte două companii-fantasmă pentru a masca identitățile reale ale oamenilor care au creat paginatoarele: ofițerii de informații israelieni.

BAC a preluat clienți obișnuiți, pentru care a produs o gamă de pagere obișnuite. Dar singurul client care a contat cu adevărat a fost Hezbollah, iar pagerele sale erau departe de a fi obișnuite. Produse separat, acestea conțineau baterii împletite cu explozivul PETN, potrivit celor trei ofițeri de informații.

Pagerele au început să fie expediate în Liban în vara anului 2022 în număr mic, dar producția a crescut rapid după ce Nasrallah a denunțat telefoanele mobile.

Unele dintre temerile lui Nasrallah au fost stimulate de rapoartele aliaților conform cărora Israelul a dobândit noi mijloace pentru a sparge telefoane, activând microfoane și camere de la distanță pentru a-și spiona proprietarii. Potrivit a trei oficiali ai serviciilor de informații, Israelul a investit milioane în dezvoltarea tehnologiei și s-a răspândit în rândul Hezbollah și aliații săi că nicio comunicare prin telefon mobil – chiar și aplicațiile de mesagerie criptate – nu mai era în siguranță.

Nasrallah nu numai că a interzis telefoanele mobile de la întâlnirile agenților Hezbollah, dar a ordonat ca detaliile mișcărilor și planurilor Hezbollah să nu fie comunicate niciodată prin telefoane mobile, au spus trei oficiali de informații. Ofițerii Hezbollah, a ordonat el, trebuiau să poarte pagere în orice moment, iar în caz de război, pagerele erau folosite pentru a le spune luptătorilor unde să meargă.

Pe parcursul verii, transporturile de pagere în Liban au crescut, mii de persoane ajungând în țară și fiind distribuite între ofițerii Hezbollah și aliații acestora, potrivit doi oficiali americani de informații.
Pentru Hezbollah, acestea au fost o măsură defensivă, dar în Israel, ofițerii de informații s-au referit la pagere ca fiind „butoane” care puteau fi apăsate atunci când va veni timpul.

Se pare că acel moment a venit săptămâna aceasta.

Adresându-se duminică cabinetului său de securitate, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că va face tot ce este necesar pentru a permite a peste 70.000 de israelieni alungați de luptele cu Hezbollah să se întoarcă acasă, potrivit rapoartelor din presa israeliene. Acești rezidenți, a spus el, nu s-ar putea întoarce fără „o schimbare fundamentală a situației de securitate din nord”, potrivit unui comunicat al biroului premierului.

Marți s-a dat ordinul de activare a pagerelor.

Pentru a declanșa exploziile, potrivit a trei oficiali ai serviciilor de informații și apărării, Israelul a declanșat pagerele să sune și le-a trimis un mesaj în arabă care părea ca și cum ar fi venit de la conducerea superioară a lui Hezbollah.

Câteva secunde mai târziu, Libanul era în haos.

Cu atât de mulți oameni răniți, ambulanțele s-au târât pe străzi, iar spitalele au fost în curând copleșite. Hezbollah a spus că cel puțin opt dintre luptătorii săi au fost uciși, dar și noncombatanții au fost atrași în luptă.

În sudul Libanului, în satul Saraain, o fetiță, Fatima Abdullah, tocmai venise acasă din prima zi din clasa a patra, când a auzit că pagerul tatălui ei a început să sune, a spus mătușa ei. Ea a luat dispozitivul ca să i-l aducă și l-a ținut în mână când a explodat, ucigând-o. Fatima avea 9 ani.

Miercuri, în timp ce mii de oameni s-au adunat în suburbiile de sud ale Beirutului pentru a participa la o înmormântare în aer liber pentru două persoane ucise în explozii, haosul a izbucnit din nou: a avut loc o altă explozie.

În mijlocul fumului acru, oamenii panicați au plecat pe străzi, căutând adăpost în holurile clădirilor din apropiere. Mulți se temeau că telefonul lor, sau al unei persoane care stătea lângă ei în mulțime, era pe cale să explodeze.
„Închideți telefonul!” au strigat unii. „Scoate bateria!” Curând, o voce pe un difuzor de la înmormântare ia îndemnat pe toată lumea să facă asta.

Pentru libanezi, al doilea val de explozii a fost confirmarea lecției de cu o zi înainte: ei trăiesc acum într-o lume în care cele mai comune dispozitive de comunicare pot fi transformate în instrumente ale morții.

O femeie, Um Ibrahim, a oprit un reporter în mijlocul confuziei și a implorat să folosească un telefon mobil pentru a-și suna copiii. Mâinile îi tremură, a format un număr și apoi a țipat o directivă:

Sursa: mariustuca.ro

Sursa: mariustuca.ro

„Închideți-vă telefoanele acum!”


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background