Cu cât a crescut consumul de GAZE naturale și cât a rămas în depozite la finalul sezonului rece. Bilanțul oficial al TRANSGAZ pentru iarna 2024 – 2025

Postat de pe 1 aprilie 2025

Consumul de gaze naturale în România în sezonul rece 2024 -2025, care a debutat pe 1 noiembrie și s-a încheiat oficial luni, 31 martie, a crescut ușor față de anul precedent, dat fiind că temperaturile au fost mai scăzute, iar volumele extrase din depozitele au fost aproape duble în acest interval, a detaliat pentru Gândul Ion Sterian, directorul general operatorului național de sistem și transport al gazelor naturale, Transgaz.

Datele oficiale ale Transgaz, transmise la solicitarea Gândul luni – ultima zi a sezonului rece și ultima zi a sezonului de extracție din depozite – ilustrează fidel cât de grea a fost pentru consumatorii români iarna 2024 – 2025, față de cea precedentă, dar și față de media multianuală.

„Consumurile de gaze naturale înregistrate la nivel național în perioada 01 noiembrie 2024 – 31 martie 2025 au fost de 6,49 de miliarde de metri cubi, mai mari cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 2,4% mai mari față de media ultimilor trei ani, datorate în special temperaturilor mai scăzute din această perioadă”, a explicat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Datele Transgaz arată că în lunile noiembrie 2024 și februarie 2025 a fost un consum mai ridicat decât în aceleași luni din sezonul rece precedent, dar și față de media ultimilor trei ani

Consumurile lunare înregistrate la nivel de țară în sezonul rece care s-a încheiat față de cele din anul precedent și față de media ultimilor trei ani:



Cât de rece a fost sezonul rece

Potrivit șefului Transgaz, cel mai mare consum zilnic la nivel de țară în acest sezonul rece s-a înregistrat în data de 18 februarie 2025, ajungând la 56 de milioane de metri cubi, din care prin Sistemul Național de Transport, 54 de milioane de metri cubi.

Prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru acea zi indica, la nivel național, temperaturi maxime cuprinse între -5 şi 4 grade și minime, în general, între -16 şi -3 grade.

Pe ansamblu, datele agregate de Transgaz arată că în perioada noiembrie 2024 – martie 2025 s-au înregistrat valorii medii ale temperaturii la nivel de țară mai scăzute în lunile noiembrie, decembrie și mai ales februarie față de aceeași perioada a anului trecut.

Sursa: Transgaz

Câte gaze erau în depozite la început și la final de sezon de extracție

Stocul în depozitele de înmagazinare subterană înregistrat la începutul ciclului de extracție 2024-2025, adică pe 1 noiembrie 2024, a fost de 3,26 de miliarde de etri cubi, iar la sfârșitul ciclului de extracție, acesta a ajuns la 0,8 miliarde de metri cubi.

Acesta este un alt indicator al unei ierni mai reci față de cea precedentă, când, la finalul lui martie 2024, stocul de gaze naturale înregistrat în depozitele de înmagazinare era dublu, de 1,6 miliarde metri cubi, reprezentând circa 50% din capacitatea de stocare în depozite. Trebuie, totuși, menționat, că iarna trecută furnizorii achiziționaseră și gaze din import, din rațiuni comerciale, respectiv un preț mai bun pe piață decât al celor din depozite.

„Cantitatea de gaze naturale extrasă din depozitele de înmagazinare subterană a fost de 2,49 de miliare de metri cubi, cu 43,7% mai mare față de cea înregistrată în ciclul de extracție 2023-2024 și cu 38,7% mai mare decât media din ultimii trei ani”, a detaliat șeful Transgaz.

Așa cum se poate observa din graficul Transgaz, în toate lunile sezonului rece, în afară de martie, cantitățile extrase din depozite au fost mai mari față de cele din anul precedent și față de media ultimilor trei ani:

Sursa: Transgaz

Datele oficiale agregate arată că stocul din depozite la final de martie 2025 este cel mai scăzut din aceeași zi din ultimii trei ani, fiind cu doar cu 0,2 miliarde de metri cubi mai ridicat decât la 31 martie 2022.

Sursa: Transgaz

Fluxurile la frontieră

Cifrele Trangaz arată și o activitate mai intensă de import și export al gazelor naturale în sezonul care tocmai s-a încheiat față de cel precedent, cu excepția lunii noiembrie 2024, când importurile au fost mai reduse decât în aceeași lună din 2023.

Nivelurile cantităților de gaze naturale livrate prin punctele de interconectare transfrontalieră în sezonul 2024 – 2025, fază de anul precedent:

Sursa: Transgaz

Cantitățile de gaze naturale importate în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025 au fost de 1,17 miliarde de metri cubi, comparativ cu aceeași perioadă din sezonul precedent când importul fizic a fost de 0,8 miliarde de metri cubi.

În ceea ce privește exporturile, acestea au fost de aproape șase ori mai mari, potrivit datelor Transgaz. Mai concret, între 1 noiembrie 2024-31 martie 2025 cantitățile de gaze naturale exportate au fost de 1,1 miliarde de metri cubi, comparativ cu perioada noiembrie 2023 – martie 2024 când exportul a fost de 0,19 miliarde de metri cubi.

„Pe parcursul sezonului rece noiembrie 2024- martie 2025 SNT a fost permanent în zona normală de funcționare, cu peste 80% din această perioadă Linepack-ul s-a aflat în zona optima de funcționare a sistemului”, a conchis șeful Transgaz.

sursă: gandul.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background