Cozmin Gușă despre influența în România cedată de Trump lui Putin, jocul lui Orban și Vucic pe axa Moscova-Beijing

Postat de pe 1 aprilie 2025

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, de la Radio Gold FM, geopoliticianul și consultantul politic Cozmin Gușă a răspuns întrebărilor ascultătorilor legate de viitorul geopolitic al României, în contextul, devenit clar, în care SUA și-au cedat influența în zonă în favoarea Rusiei, din punct de vedere militar, respectiv trinomului franco-britanico-istaelian, din punct de vedere politic.

Un fenomen ciudat se întâmplă în Spania: magazinele și depozitele chinezești își închid activitatea și mai că dau pe degeaba marfa rămasă. Această schimbare se poate explica prin faptul că chinezii au monitorizat țările din Europa în care beneficiază de relații speciale sau de protecție guvernamentală, așa cum se cuvine, în condițiile următorului război economic sau de altă natură cu Statele Unite ale Americii, iar, pe harta chinezilor, Spania nu apare ca fiind o țară prietenoasă cu China și fiind obligată să fie prietenoasă cu Statele Unite. Atunci, China își mută comerțul, influența, mai către centru și mai ales către estul Europei, nelăsând la voia întâmplării Italia, pentru că în Italia nu se întâmplă ceea ce au sugerat ascultătorii Gold FM, pentru că Italia este cumva acaparată la nivelul clasei mijlocii de capitalul chinezesc, conform explicațiilor oferite de geopoliticianul Cozmin Gușă.

Românii sunt interesați de economiile pe care și le-au depozitat în bănci. Cozmin Gușă i-a liniștit pe ascultători, spunând că nimeni nu are interes să prăbușească sistemul bancar european, nici America, pentru că au și ei plasamente destule și au probleme legate de relaționarea cu China, nici China, care vrea să vină în Europa, și nici Rusia, care ar vrea să devină un fel de lider informal al viitoarei „Europe Mari”. E iminentă izbucnirea unei crize, dar statele nu se vor prăbuși. Totuși, se fac toate eforturile pentru dedolarizarea lumii. „Putin și Xi lucrează la așa ceva. Ăsta e motivul pentru care îl domină geopolitic atât de tare pe Trump, care habar nu are ce i se întâmplă; este pur și simplu o marionetă ținută în geam de către administratorii subterani ai ordinii geopolitice mondiale”, a subliniat Cozmin Gușă.

Mediul politic din România este profund impregnat de securism și colaboraționism cu Sistemul. Suveraniștii își pun întrebări cu privire la candidatul care îi reprezintă în alegeri, și anume George Simion. „Eu nu vreau să-i înglodez candidatura lui George Simion. El nu este mai securist decât ceilalți care au rămas în cursă. Niște imagini foarte interesante, prezentate, în urmă cu ceva vreme, de Mihai Gâdea, la Antena 3, vi-l prezentau cum era militant politic încă de la 18 ani, intrând în Parlament, certându-se cu consilierii lui Ion Iliescu, cu restul; apoi asta, prieteni, ar putea să vă dea măsura securismului său. De obicei, ăștia, cum sunt George Simion, Sebastian Ghiță, Victor Ponta sau alții, că sunt destui, sunt recrutați încă din liceu, sunt băieți deștepți; pe unii îi recrutează că sunt olimpici, cum a fost Sebi Ghiță, pe alții că sunt foarte inteligenți sau cunosc multe limbi străine, cum a fost Victor Ponta; pe alții, ca George Simion, că sunt foarte activiști și doritori de a colabora, dacă nu fac treburi împotriva României, mai rămâne legalitatea, legalitatea de om politic sau om din justiție și de ofițer acoperit. Atât pot să vă mai spun, nu mai sunt candidați care să nu fie pilotați de serviciile secrete. Și acum că au apărut de imaginile alea vechi, după ce Liviu Alexa a lansat informația asta că, de câteva zile, Eduard Hellvig își petrece timpul alături de Mihai Gâdea la sediul Antenei3, din surse de la Antena 3 a aflat Liviu Alexa așa ceva, îmi dau seama de unde sunt acele imagini de arhivă din urmă cu 21-22 de ani legate de George Simion. De la Eduard Hellvig, care în continuare are legături în Sistem, vrea să joace, îi place să joace, poate e obligat să joace, nu știm”, a răspuns Cozmin Gușă.

Astăzi a circulat o informație-bombă, conform căreia Ungaria și Serbia au semnat un tratat să alcătuiască o armată împreună. „Dacă s-a întâmplat așa ceva, acolo nu putea să fie decât un naș al acestei reuniuni militare. Au armate serioase: Serbia are o armată puțin mai puternică decât Ungaria, dar și armata Ungariei este una care s-a dezvoltat considerabil în ultimul deceniu. Nașul ar putea să fie chinez, să mă credeți pe cuvânt. Nu au altă legătură decât legăturile pe linie chinezească. Legăturile lui Putin cu Serbia s-au răcit, dovadă și manifestațiile publice, după ce Vucic a avut proasta inspirație să-l șarjeze pe Putin în urma votului împotriva Rusiei dat la ONU de către Serbia. N-au mai contat după aceea scuzele conform cărora, vezi Doamne, din greșeală, reprezentantul Serbiei n-a văzut că este vorba de un vot pentru Rusia. A fost, dacă vreți, un simulacru care s-a lăsat cu pierderea protecției Serbiei din partea Rusiei și un milion de oameni în stradă. Așa se scrie și așa se face politica dintotdeauna, prin jocuri subterane”, a punctat Cozmin Gușă.

Un ascultător a întrebat dacă România va păstra scutul de la Deveselu și sistemele Patriot. Geopoliticianul Cozmin Gușă a explicat că: „Sistemele Patriot, după cum ați văzut, nu le-am păstrat nici până în prezent, am fost obligați să cedăm un sistem Patriot pe care l-am plătit, care a fost distrus în mod demonstrativ, în săptămâna următoare livrării, de către Putin (punctul ochit, punct lovit); putea să țintească orice altceva, dar ce a vrut să arate? Putin a distrus un miliard într-o secundă ca să arate că degeaba încearcă Occidentul, care e și România, să înarmeze Ucraina, pentru că el are capabilitatea să distrugă instantaneu absolut orice ajutor militar. Deci să mai donăm Patriot-uri, nu.

Îmi pare rău că trebuie să vă dau o veste proastă legată de scutul de la Deveselu, nu cred că îl vom mai păstra. Între delegațiile americană și rusă deja s-a tranșat, conform informațiilor mele, subiectul legat de România și, din a doua jumătate a lui 2026, și Kogălniceanu, și bazele de la Câmpia Turzii, și scutul de la Deveselu vor fi retrase de către Statele Unite și NATO din România, pentru că acest control la Marea Neagră va fi cedat Rusiei. Acest control la Marea Neagră va fi cedat Rusiei, pentru că marea problemă a Statelor Unite este legată de pericolul dedolarizării, despre care mă întrebați. Nu știu dacă anul ăsta se va petrece dedolarizarea, dar asta este amenințarea pe care Rusia și China o adresează în mod subteran lui Trump, căruia îi spun în felul următor: ´Joci cum vrem noi sau dedolarizăm! Dacă joci cum vrem noi, nu dedolarizăm; rămânem așa, cumva, în BRICS cu toate aceste lucruri. Dar, dacă nu joci cum vrem noi, dacă nu ne dai nouă, Rusiei, control la Marea Neagră, dacă nu ne dai România și Bulgaria în sfera noastră de influența, te penalizăm´. Deci Trump apare ca un măscărici cu spatele la zid, un om care și-a asumat mult mai mult decât poate să facă; din acest motiv tot trumpismul din România se va prăbuși. Astăzi, când vorbim, ca să răspund direct întrebării, perspectiva este ca, din 2026, dispozitivele militare ale NATO și ale Americii din România să fie retrase și să intrăm în pilotaj militar rusesc – deja suntem sub influență rusească; observați cine se exprimă referitor la România: nu americanii, nu oamenii lui Trump, în schimb: Medvedev, Peskov, Lavrov, Zaharova, Dughin și mai am exemple”, a spus geopoliticianul Cozmin Gușă.  

Vladimir Putin este un lider foarte pragmatic și „este cu România” dintr-o perspectivă a ortodoxismului, apropo de proiectul realizării unui coridor sanitar de protecție a Rusiei, care să înglobeze toate țările ortodoxe europene. Totuși, rușii nu au niciun candidat în acest moment în alegerile din România, contrar teoriilor vehiculate în presă și în spațiul public. Donald Trump este o marionetă, iar premierul maghiar Viktor Orban este marioneta liderului american. Influența sa în România va fi în continuare existentă, pentru că e susținută din trei capitale puternice: Moscova, Washington și Ierusalim/Tel Aviv. Influențele lui Macron, Bibi Netanyahu sau Keir Starmer asupra României sunt conjuncturale. Cozmin Gușă a afirmat că: „Toate aceste lucruri legate de influența externă există, uitați-vă la Nicușor Dan (care nu e garantat că va ajunge președinte), însă se vor dilua sau se vor rearanja/reazimuta imediat după ce între America și Rusia se va deduce exact în ce anume fel va fi manifestată influența politico-economico-militară în România. Noi nu mai avem drept de decizie”.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background