Controversatul Ghebreyesus, susținut de Germania pentru un nou mandat în fruntea OMS

Postat de pe 30 septembrie 2021

În cadrul emisiunii „Lumea-i cum este”, realizată de Roxana Istudor la Gold FM, au fost punctate câteva dintre reperele trecutului profesional al actualului șef al OMS, care este creditat cu șanse mari de a obține un nou mandat în fruntea organizației, așa cum sunt reflectate de presa internațională.

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a declarat că îl susţine pe Tedros Ghebreyesus pentru un al doilea mandat la conducerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a făcut apel la alte state să-i acorde sprijinul fostul ministru etiopian al Sănătăţii, transmite Reuters.

Tedros s-a aflat în fruntea OMS pe parcursul recentelor epidemii de Ebola, precum şi al pandemiei de COVID-19, rezistând criticilor din partea administraţiei fostului preşedinte american Donald Trump în sensul că ar fi „China-centric”.

Dar iată ce scria despre Ghebreyesus, în 2020, organizația indiană Observer Research Foundation, sub titlul „Doctor cover-up”: „Este interesant de observat că Tedros și-a început cariera politică prin alinierea la TPLF, o organizație de stânga dură, clasificată ca organizație teroristă dar care a intrat la guvernare. În calitate de membru important al TPLF, Tedros a devenit ministru al sănătății țării în țara sa, care în paranteză fie spus nu l-a susținut niciodată pentru postul din fruntea OMS – în 2005. În acest răstimp au apărut acuzații dure cu privire la faptul că TPLF s-ar fi implicat în „discriminare sistematică și abuzuri ale drepturilor omului”, pentru acordarea de asistență medical pe criteria etnice. Dacă vremurile nu ar fi atât de sumbre, ar fi de râs să credem că un politician de carieră, cu acuzații de discriminare în materie de sănătate din partea proprilor conaționali va continua să conducă Organizația Mondială a Sănătății. Trecând prin CV-ul lui Tedros, un document atent curățat, este interesant de menționat că există o mențiune foarte scurtă a mandatului său de ministru al Sănătății etiopian – calificarea principală pentru postul pe care îl ocupă. Mai mult, trei focare dezastruoase de holeră au avut loc în Etiopia când Tedros era ministru al sănătății, dar cel ce conduce astăzi OMS a „îndulcit” verdictul, declarând holera o boală digestivă. Se pare că Tedros a fost îngrijorat atunci de impactul internațional al unor știri despre holeră. De altfel, un grup de medici americani i-a scris lui Tedros în 2017: „Tăcerea ta despre ceea ce este în mod clar o epidemie masivă de holeră în Sudan devine zilnic mai condamnabilă”.

Și înainte de primul mandat al actualului șef al OMS, „New York Times” atrăgea atenția, referindu-se la Ghebreyesus, că „un candidat la conducerea Organizației Mondiale a Sănătății a fost acuzat că a acoperit trei epidemii de holeră în țara sa natală, Etiopia, când era ministru al Sănătății – o acuzație care ar putea submina serios campania sa de conducere a agenției”. Și totuși… Șansele de realegere a controversatului Ghebreyesus, considerat foarte sensibil la interesele Chinei și cu un istoric de acoperire a situațiilor dramatice sunt mari, în condițiile susținerii din partea Germaniei.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background