Ciorba de storceac (storceag) – ciorba de sturion

Postat de pe 31 decembrie 2023

Autor: Marius Ghilezan

Ciorba de storceac poate fi o idee de revelion mai special. Ucrainienii (haholii) care locuiau în Sfântu Gheorghe, prin anii de sărăcie ai celui de-al doilea război mondial, când se rechiziționau sturionii mari, păstrau exemplarele mai mici și făceau “starceak.”

De unde si acest nume de storceac? Ei bine, denumirea vine de la sturionii mici. Haholii si lipovenii îi numeau “starceak,” iar rețeta originală conține numai sturioni pentru că acesta este marele secret al delicatesei.

Ingrediente storceac de nisetru (sau oricare alt sturion)

  • 1 cap de nisetru (1 – 1,5 kg)
  • O coadă de nisetru
  • 5-6 cartofi
  • două cepe
  • un ardei gras
  • 2-3 morcovi
  • 2-3 roșii
  • trei linguri de ulei de floarea soarelui
  • 2-3 linguri de oțet
  • două gălbenușuri de ou
  • 150 ml de zer de lapte sau smântână pentru gătit
  • sare
  • mărar (opțional si putin patrunjel)

Ospețim cu delicatesuri

Se taie urechiușele capului de nisetru (devin amare la fiert). Apoi, acesta trebuie tăiat cu barda. Coada se împarte în felii mici. Lapții se porționează.

Punem la fiert 3-4 litri de apă. Ne vor ieși cam 10-12 porții de ciorbă, din cantitățile date. Într-o tigaie, călim ceapa în ulei.

Punem zarzavatul tăiat cubulețe în apă și lăsăm sa fiarbă, până când se înmoaie, cam 15 -20 de minute.

După ce s-a fiert zarzavatul, adăugăm și cartofii. Lăsăm totul să fiarbă timp de alte zece minute.

Pregătim capul de pește: spălat bine, frecat cu sare și malai, să îndepărtăm mucusul. Apoi, coada și câteva bucăți de carne le tăiem cubulețe, cam de 2-3 cm, cât să încapă în lingura mesenilor.

Adăugăm peștele în fiertura de zarzavat, mai completăm cu puțină apă. Punem 1-2 linguri de oțet, sare, apoi mai lăsăm să mai fiarbă timp de 10 -15 minute la foc mic.

Amestecăm oul cu smântâna. Luăm din zeama de ciorba clocotită, punem peste ou, puțin câte puțin și amestecîm. Apoi, turnăm acest amestec peste ciorbă. Lăsăm să dea în clocot. Oprim. În final, punem zarzavatul tocat. Mirosul e de senzație.https://www.youtube.com/embed/HdnTh6HgBh0?start=48&feature=oembedsursă: newstand.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background