China vs. UE la Davos: Discursurile arată diviziuni globale

Postat de pe 17 ianuarie 2024

Premierul chinez Li Qiang prezintă investitorilor oportunități de afaceri; în timp ce șefa UE, Ursula von der Leyen, se concentrează pe democrație și pe interesele geopolitice ale Occidentului, scrie Politico

Starea fracturată a lumii a fost expusă marți în stațiunea montană elvețiană Davos, în timp ce liderii europeni și chinezi au susținut discursuri pentru a deschide reuniunea anuală a elitelor politice și de afaceri globale.

Premierul chinez Li Qiang a făcut ceea ce a echivalat cu un argument de vânzare fără rușine către companiile multinaționale pentru a investi într-o economie chineză care pare din ce în ce mai instabilă; în timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns cu o apărare fermă a democrației și a intereselor geopolitice ale Occidentului.

Într-un discurs adaptat cu atenție pentru o audiență globală de afaceri la Forumul Economic Mondial, Li a prezentat o propunere vagă în cinci puncte, despre care a spus că este menită să „reconstruiască încrederea și să sporească cooperarea în domeniul economic” între China și Occident. 

El a spus că acest lucru ar trebui să implice mai multă coordonare macroeconomică, menținerea lanțurilor de aprovizionare centrate pe China fără obstacole, mai multă cooperare în ceea ce privește obiectivele ecologice și mai multă cooperare tehnologică.

Deși Li nu a menționat SUA nicio dată, el a făcut referiri repetate la națiuni nenumite „capricioase”, nedemne de încredere și dominatoare – codul Partidului Comunist Chinez pentru America.

Cea mai mare parte a discursului lui Li a fost îndreptată spre atenuarea preocupărilor investitorilor globali care s-au răcit în privința Chinei, pe măsură ce economia încetinește și regimul devine mai totalitar și mai intervenționist pe piață.

În al treilea trimestru al anului trecut, China a înregistrat primul său flux trimestrial net de investiții străine de la începutul înregistrărilor la sfârșitul anilor 1990 și este de așteptat ca această tendință să continue.

Li a comparat economia chineză cu Alpii elvețieni și „lanțul muntos ondulat cu vârfuri magnifice”. 

„Pentru a aprecia pe deplin aceste vârfuri maiestuoase, trebuie să micșorăm”, și asta este ceea ce investitorii trebuie să facă atunci când evaluează economia chineză, a spus el.

„Alegerea pieței chineze nu este un risc, ci o oportunitate”, iar Partidul Comunist salută investitorii străini „cu brațele deschise”, a adăugat Li.

„Fragmentare și frică”

Încercarea lui Li de a atrage investitorii a fost urmată de propriile remarci ale lui von der Leyen la Davos, care au fost încărcate de maxime occidentale – șeful UE a menționat democrația de nouă ori și libertatea de șase ori într-un discurs de 20 de minute.

În fața provocărilor globale tot mai mari — exacerbate de dezinformare — von der Leyen a zugrăvit Europa ca un lider global, modelând eforturile la nivel mondial de a reconstrui încrederea erodata și de a aborda provocările globale.

Și multe dintre soluții necesită colaborare nu numai între țări, ci și între afaceri și guverne, a spus ea.

„Nu a fost niciodată mai important pentru sectorul public și privat să creeze țesut conjunctiv nou. Niciuna dintre aceste provocări nu respectă granițele”, a spus ea, adăugând încă o dată că Europa este „în poziție unică pentru a arăta cum poate funcționa acest lucru”.

Președintele Comisiei a avertizat că lumea se confruntă cu „cel mai mare risc pentru ordinea globală în epoca postbelică”, cu riscuri „suprapunându-se și agravându-se reciproc”.

În ciuda acestei epoci a „conflictului și confruntării, a fragmentării și a fricii”, von der Leyen a dat o nota curajoasă în timp ce și-a încheiat discursul, difuzând încredere în viitorul Europei.

„Libertatea în afaceri se bazează pe libertatea sistemelor noastre politice”, a spus von der Leyen. „De aceea cred că întărirea democrației noastre și protejarea acesteia de riscurile și interferențele cu care se confruntă este datoria noastră comună și de durată.”

„Trebuie să reconstruim încrederea mai mult ca niciodată, iar Europa este pregătită să joace un rol cheie”, a adăugat ea.

Dar cuvintele de colaborare și front unit ale lui von der Leyen s-au prăbușit pe fundalul Davos, unde crapaturile spectaculoase dintre liderii mondiali erau pe deplin afișate.

Până marți, cea mai mare parte a delegației neobișnuit de mică a SUA părăsise deja Alpii, încă un simptom al voinței diluate de a conversa pe scena globală.

sursă: Politico


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background