Ce presupune noua alianță dintre Franța și Italia?

Postat de pe 30 noiembrie 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

În cadrul emisiunii ”Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, analistul geo-politic Cozmin Gușă alături de Ștefan Popescu, au dezbătut idei despre ofensiva diplomatică a Franței, ce vizează sudul Europei prin noul parteneriat cu Italia.

Atunci când Franța se mișcă, se mișcă și Europa. Nu întotdeauna Franța reușește, dar generează mișcări în Europa. Macron a inițiat un proiect foarte ambițios, care poate să fie pus și sub o umbrelă electorală. Acesta este de a câștiga pe mâna Italiei cu niște gesturi foarte mediatizate în Occident, o influență în sudul Europei. Doar că primul proiect de campanie electorală a lui Macron a fost Mediterana și nu prea a făcut mare lucru.

Ce înseamnă această alianță între Franța și Italia?

Potrivit lui Ștefan Popoescu ”Acest parteretiat strategic extins dintre Franța și Italia, semnat pe 25 noiembrie la Roma, a fost o dorință a președintelui Francez Emanuel Macron.”

Simbolistica acestui pact s-a dorit să fie una cu bază culturală, pentru a se face o diferențiere de cultură între cele două state. La noi nu se pune accent pe chestiunea identității. Sunt anumite falii în Europa si elemente generatoare de solidarități, cum este lumea catolico-protestantă.”

”Marea problemă a integrării României și in NATO și în UE, nu este aderarea la un anumit corpus de texte, ci este gradul redus al socializării elitelor românești cu cele occidentale. La noi acest dialog este oficial, instituțional, dar lipsește acea familiaritate.”

Planul noii alianțe a Franței cu Italia se poate extinde peste sud, deoarece este bazată pe o alonjă geo-politică foarte importantă, dar își alege și o cale de emisie de tip cultural care are foarte mulți respondenți în țările vizate de această nouă influență.  

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background