„Când drulismul își arată colții” – cu Marius Ghilezan

Postat de pe 2 mai 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalistul de la România Liberă, Marius Ghilezan, a declarat în cadrul emisiunii “Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Gold FM că: „Drulismul a fost o mișcare socială. Un caz de drulism s-a întâmplat chiar recent la Timișoara, orașului lui Dominic Fritz”.

Marius Ghilezan vine cu un nou termen în ceea ce privește politica internă românească: „drulismul”. Denumirea vine de la liderul interimar al Uniunii Salvați România (USR), Cătălin Drulă. Acesta prezintă un caz specific de „drulism” printr-o întâmplare petrecută recent la Timișoara, oraș numit „Capitala Culturii” în 2023.

Festivalul Internațional de Literatură Timișoara (FILTM), unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Europa, nu a primit finanțare la apelul Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, chiar dacă în campania electorală în care a câștigat Dominic Fritz, primar din partea USR, s-au atribuit trei milioane de lei pentru proiecte culturale. Acest lucru a dus la apariția criticilor către echipa selectată de administrația Fritz pentru entitatea care se ocupă, printre altele, de finanțări nerambursabile.

Robert Șerban, directorul FILTIM a menționat faptul că: “Juriul ales de conducerea acestui centru a considerat că cele 10 ediții ale celui mai important festival de literatură din Vestul României n-au contat și au decis că FILTM nu este… eligibil”. Proiectul FILTM ar fi împlinit anul acesta 11 ani de existență.

Vom avea parte de implicarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA)?

Marius Ghilezan consideră în acest caz că DNA ar trebui să intervină la Timișoara, justificând că banii alocați pe partea proiectelor culturale nu ar fi bine gestionați și împărțiți: „Din acelea trei milioane de lei, banii sunt împărțiți între cei desemnați cu această funcție, dar sunt băgați în grupuri diferite. De exemlu, Vlad Alexandrescu, fostul ministru al Culturii în Guvernul Cioloș (noiembrie 2015 – ianuarie 2017 n.r.), are în prezent calitatea de expert pentru acordarea granturilor privind evenimentele culturale la Timișoara”.

Tot în același registru, administrația Fritz i-a dat funcția de directorul interimar al Filarmonicii „Banatul” lui Ovidiu Andriș, fondatorul și președintele Trib’Art (Tribul Artistic), asociație ce derulează proiecte culturale locale, naționale și internaționale. La cârma instituției se aflase anterior Ioan Gârboni, un nume de referință al muzicii timișorene.

Iar cazurile de acest fel pot continua. „Asta pentru că, odată cu Dominic Fritz, nu a venit o altă politică. S-a schimbat doar o gașcă cu altă gașcă” – a adăugat Marius Ghilezan.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

sursă poză: Facebook / Marius Ghilezan


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background