Bani pentru peneliști de la Voiculescu – jaful din spitale

Postat de pe 27 august 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Curtea de Conturi a efectuat un control la Spitalul Obregia din capitală și a descoperit numeroase nereguli. Jurnalista Iosefina Pascal a prezentat toate detaliile despre scandalul mocnit, ce stă să explodeze în mass media, în legătură cu Spitalul Obregia.

Achizițiile spitalului nu sunt publicate nicăieri, acesta fiind și temeiul anchetei inițiale. În urma controlului, autoritățile și-au dat seama de ce achizițiile nu au fost transparente: toate contractele au fost oferite pe tavă unei firme ce aparține unui fost consilier de la PNL. Spitalul Obregia este manageriat de Dr. Andrian Țîbîrnă, care a făcut numeroase declarații controversate de-a lungul vremii, inclusiv minimalizând gravitatea ororilor din azilele groazei. Spitalul Obregia este în subordinea ASSMB, deci în subordinea primăriei lui Nicușor Dan. Responsabilă este Oana Sivache, numită în funcție de către Vlad Voiculescu, în pofida tuturor scandalurilor de corupție în care este implicată.

Principele nereguli descoperite de Curtea de Conturi se referă la nepublicarea contractelor în SEAP, platforma pentru achiziții publice, dar și la negocierea directă a unor contracte, fără o licitație publică prealabilă. O altă abatere semnalată în raportul Curții de Conturi vizează acordarea unor contracte pentru servicii de spălătorie și curățătorie uscată în perioada verificată prin negociere directă, însă fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru atribuirea acestor contracte și fără ca unitatea sanitară să demonstreze existența unei situații de urgență extremă pentru aplicarea unei astfel de proceduri. O ultimă neregulă, identificată în raportul Curții, vizează achizițiile realizate prin procedură proprie. Raportorii Curții menționează că au cerut să verifice aceste achiziții realizate prin procedură proprie în condițiile în care „la nivelul autorității contractante nu a existat o procedură proprie” oficială. Din răspunsul conducerii spitalului, se pare că este vorba de o procedură ad-hoc, în care aceasta s-a ghidat singură după notificările Autorității Naționale pentru Achiziții Publice și textul legii. Auditorii menționează că au verificat trei astfel de achiziții prin proceduri proprii, menționând că, deși în cazul tuturor apar anunțuri în SEAP, în cazul primelor două verificate – servicii de testare COVID în valoare de 200.000 lei, în fapt, ele au fost realizate prin achiziție directă.

Medicamentele de la ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon ținute SUB CANAPEA

Dacă în urmă cu o lună, opinia publică a putut constata cu stupoare că asistentele de la Spitalul Sf. Pantelimon furau medicamente din instituție, de zeci de mii de euro, pe care le vindeau ulterior pe piața neagră, acum s-a constatat că această practică are loc de peste 6 ani. A apărut un document, prezentat integral pe Cetățeanul.net, care arată, în urma unui control realizat în secția ATI a spitalului în 2018, că în dulapurile asistentelor medicale și sub canapelele din cabinetele acestora existau stocuri de medicamente neînregistrate oficial.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Continuați lectura

Melodia actuala

Titlu

Artist

Background