Planul serviciilor și preluarea puterii
Postat de Gold FM Radio pe 7 iunie 2022
Autor: Adrian Lambru
Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Așa ceva este neconstituțional. Într-un astfel de scenariu vom fi, într-adevăr, o republică militară”.
După Legea „Suveranității”, alt proiect de lege stârnește controverse în spațiul public românesc. Este vorba despre propunerea creări unui sistem național integrat de management al situațiilor de criză, lucru deja în discuții în Parlamentul României. Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Informații Externe (SIE) ar putea să propună noi legi în cazul implementări unei situații de criză cum ar fi o stare de alertă, de urgență, de asediu și altele, potrivit prevederilor acestui proiect referitor la organizarea celor două instituții.
Art. 14 – Serviciul poate iniţia proiecte de acte normative care au legătură cu domeniul său de activitate, conform prevederilor Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/ aprobării – se menționează în proiect privind activitatea SRI.
Art. 5. – (1) În realizarea funcţiilor sale, Serviciul de Informaţii Externe are următoarele atribuţii principale:
r) inițiază sau, după caz, avizează proiectele de acte normative care au legătură cu domeniul său de activitate – se menționează îm proiect privind activitatea SIE.
„O chestie complet inutilă!” – observă Iosefina Pascal. „Deja există Departamentul pentru Situații de Urgenă care se ocupa fix de aceste lucruri. Și e câmd fac propuneri legisșlative serviciile secrete? Așa ceva este neconstituțional. Într-un astfel de scenariu vom fi, într-adevăr, o republică militară. Nu a fost suficient că avem un general în fruntea Guvernului țării, au venit acum și serviciile secrete care primesc din ce în ce mai multe drepturi și îndatoriri”.
Iarăși, NECONSTITUȚIONAL
Legat de constituționalitatea acestui proiect, jurnalista GOLD FM are dreptate, căci Constituția României prevede, prin articolul 74, că au drept de inițiativă legislativă doar Guvernul, parlamentarii sau un număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Marți, 7 iunie, liderul social-democraților din județul Constanța, Felix Stroe, a declarat că acest proiect a venit din partea celor două instituții: ”PSD nu va susține prevederi care încalcă drepturi fundamentale. Serviciile de informații trebuie modernizate după model NATO, nu după modele arhaice. Sunt doar propuneri venite de la instituții”.
Cu toate acestea, cei din fruntea statului ar lăsa Constituția și unele dintre drepturile fundamentale ale omului de-o parte. „Să ne amintim de proiectele în care se vorbea despre permisiunea către serviciile secrete de a accesa informații private din serverele companiilor, de pe dispozitivele de telecomunicații, accesarea e-mail-urilor, stocarea mesajelor private și interceptarea cetățenilor. Este încălcarea vieții private. Nu este normal așa ceva, indiferent de situație” – spune Iosefina Pascal.
Crizele și sistemul
Acest sistem de management prevede ca Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, SRI și SIE să se ocupe de gestionarea situațiilor de criză. Proiectul enumeră crizele alimentare, cele din domeniul urgențelor civil, în domeniul ordinii publice, în cazul unei crize teroriste, în domeniul asistenței și protecției consulare. Se mai adaugă crizele privind economie națională, industria energetică, domeniul financiar-bancar, dar și cel legat de sănătatea publică. Toate acestea ar pune, potrivit proiectului, în pericol securitatea și apărarea națională.
„Din start, avem o problemă” – susține jurnalista GOLD FM. „Ce competențe au indivizii aceștia să gestioneze o criză alimentară, de exemplu? De asemenea, ce este aceea o criză în în domeniul asistenței și protecției consulare? Să spune că în domeniul economiei ar putea SRI să tragă niște pârghii și să-i oprească pe ăștia care cresc prețurile la utilități sau prețurile carburanților. Dar nu ar trebui ca influențele SRI sau al altei instituții să vină peste Guvern sau Parlament”.
Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro.