Romgaz, parteneriate cu firme nepotrivite?
Postat de Gold FM pe 11 iulie 2021
Autor: Iris Drăghicescu
După cum arată un articol al Săptămânii Financiare, la Romgaz, colaborarea cu firme nepotrivite pare să se repete.
Romgaz a semnat în data de 31 octombrie 2016 un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera și Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.
În 2017, statul i-a dat companiei Romgaz 320 milioane de lei din Planul Național de Investiții pentru a o sprijini la realizarea noii centrale. Termenul de finalizare al proiectului era 2019.
Termenul de finalizare a lucrărilor nu a fost respectat, acesta expirând la data de 26 decembrie 2020. Inițial, Romgaz nu a mai vrut prelungirea contractului, iar la începutul lunii aprilie a trimis notificarea de reziliere a contractului de lucrări. La scurt timp după ce a trimis această notificare, Romgaz s-a răzgândit și a suspendat rezilierea contractului.
Anul trecut, Romgaz s-a asociat și cu o firmă înființată cu puțin timp în urmă, numită GSP Power SRL, pentru a construi două centrale electrice. GSP Power SRL a fost înființată în 2020 de către Gabriel Valentin Comănescu, administratorul firmei.
„Cu o cifră de afaceri de doar 60 de milioane de lei și o pierdere de aproape 40 de milioane de lei, cu doar 48 de salariați. Cam asta este experiența firmei GSP și a afaceristului de succes Gabriel Comănescu, experiență cu care s-a căpătuit compania statului român, Romgaz!” (sursa: Săptămâna Financiară).
Cât despre experiența anterioară în construcția centralelor electrice a lui Gabriel Comănescu, Sfin.ro a scris: „Ce avem noi aici? O firmă de catering (bucătărie plus livrare de mâncare), o firmă de formare profesională, una de management, una de consultanță tehnică, una de logistică și una de producție de utilaje de forare marină, plus ceva sedii secundare. Și atunci, de unde experiența în construcția de centrale electrice pe gaze și pe hidrogen? De nicăieri”.