Money first, war later!
Postat de Gold FM Radio pe 18 aprilie 2025
de Cezar Osiceanu
Bloomberg a transmis o știre interesantă , obținută pe o sursă din Moscova, care ne arată ca întotdeauna banul este sursa tuturor bune sau rele. Practic Rusia a cerut lui Trump ca în schimbul activelor înghețate de către Biden in USA să primească la schimb avioane Boeing după încetarea focului în Ucraina. Activele respective sunt estimate la aproximativ cinci miliarde de dolari care sunt înghețate iar În SUA și aliații săi au înghețat în total rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de 280 de miliarde de dolari. Din această sumă fabuloasă mai mult de două treimi din total sunt blocate în Uniunea Europeană, după cum arată agenția Bloomberg, preluată de Agerpres.
Ce știm și mai ales ce nu știm!
Ce știm până acum este ca UE a făcut o ilegalitate prin care a plătit din aceste active rusești contravaloarea ajutoarelor militare acordate Ucrainei în condițiile în care Rusia nu este în război cu UE sau NATO, Ucraina nu este membră UE și nu are niciun tratat militar cu aceasta și nu există niciun for mondial recunoscut din care Rusia să facă parte și care să fi dispus o asemenea tranzacție Practic UE a cumpărat cu banii rușilor propriile produse militare fără licitație, la prețurile stabilite de ea însăși, multe din ele vechi și depășite și le-a dat Ucrainei care trebuie să le plătească la final plus dobânzile aferente
Mai știm deasemenea ca din cele 847 de avioane de transport blocate în Rusia de la începutul conflictului peste 400 sunt fabricate de Boeing iar restul de Airbus, Embraer, și alții. Fabricile din Rusia și de Boeing și de Airbus sunt și ele închise iar rușii s-au apucat de inginerie inversă și au început să fabrice singuri piese pentru Airbus.
Bloomberg, crede ca șansele reluării vânzărilor de avioane Boeing către Rusia au crescut, ținând cont de faptul în că Boeing a fost la un pas de faliment și a trebuit să se împrumute în diverse feluri pentru a supraviețui de 55 miliarde de dolari cu o lună înainte de venirea lui Trump. În plus producătorul american de avioane este supus la presiuni pe alte piețe, în special în Europa și China, din cauza războiului comercial demarat de președintele Donald Trump. In plus UE a scos de mulți ani din marile flote ale companiilor de stat sau controlate de stat avionul Boeing 737 pe care l-a înlocuit cu Airbus 320
Ce nu știm însă este faptul ca deși solicitarea Moscovei nu este una dintre condițiile pentru încheierea unui armistițiu, Rusia consideră că fondurile înghețate nu pot fi utilizate pentru a cumpăra avioane fără să existe un acord de încetare a focului în Ucraina, iar un astfel de acord care să permită achiziționarea de avioane ar putea face parte dintr-o relaxare a sancțiunilor, în eventualitatea în care luptele vor înceta. Dealtfel și Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat în acest sens ca:„SUA nu vor discuta orice angajamente economice până când nu se va ajunge la un acord de încetare a focului”.
Airbus silentio stampa!
Airbus se afla in acest moment intr-o activitate de reevaluare de jos pana sus deoarece războiul tarifelor a făcut ca piata mondială în care era parte a duopolului ce o conduce sa se cutremure crunt. În acest moment deși Airbus prin Faury, CEO-ul ei, a declarat ca va menține rata de producție de 75 de avioane Airbus 320 pe luna, nimeni nu poate nici măcar estima ce impact va avea acest război al tarifelor în condițiile în care motoarele sunt americane, noile taxe scumpesc avioanele cu mult peste nivelul acceptat de piață iar cele doua fabrici din America riscă să se închidă. Mai mult decât atât nimeni de la Airbus nu poate face acum o prognoza a impactului trimiterii acasă a avioanelor din Rusia și ieșirea de pe piața Rusiei și aliaților ei tradiționali sau din BRICS, practic Airbus va trebui să plăteasca oalele sparte de UE, Ursula și Macron. Cu o piață ca a Rusiei în care Airbus va fi trimisă acasă precum Macron după întâlnirea celebră cu Putin, Boeing poate liniștită să își aranjeze problemele financiare și concurențiale.