Money talks, safety altădată!
Postat de Gold FM Radio pe 13 aprilie 2025
Autor: Cezar Osiceanu
Nimic în aviație nu mai stă în fața goanei după profit, nici măcar legendarul concept primordial născut odată cu aviația însăși, cel de siguranță!
La începutul aviației piloților nu li se dădeau parașute pentru ca să fie șefii lor siguri ca nu vor părăsi lupta sărind cu ele din avioanele în flăcări sau distruse
Apoi au apărut și piloții în echipele de concepție ale noilor avioane, vezi cazul tăietorului de lemne Boeing devenit fabricant de avioane și chiar prin conducerile companiilor aeriene
Așa a apărut și conceptul de siguranță a zborului, au apărut câte doi piloti minim în cockpit, apoi la zborurile lungi două echipaje și tot așa.
Când lucrurile au început să meargă bine a venit explozia aviației civile care a făcut ca cererea de piloți să crească nebunește dar “ producția” lor sa rămână mult în urma. Iar corporatiștii flamanzi după banii mulți din aviație și veniți din alte industrii fără nici o legătură cu ea, au năvălit ca puricii pe un câine frumos și sănătos
Are Aviatia un băiat care este pilot frumos, puternic, deștept, bun și sănătos și altul … corporatist!
Aviația are câteva legi nescrise grupate într-un decalog al fiecărui pilot în parte. Decalogul meu este simplu și inspirat de înaintașii și mentorii mei din care mulți sunt uitați nemeritat! Pruia, Crainic, Racaru, Ilau, Dan Andrei, Cracea și alții ca ei, au contribuit major în educarea și formarea mea ca și pilot pe parcursul celor 45 de ani aviație. Primul lucru învățat a fost ca Safety first! Always cu sau fără aripioare 😂
Astfel la zborurile lung curier există două echipaje a câte 2 piloți care să asigure zborul, unul execută decolarea, urcarea la nivelul de croazieră, coborârea și aterizarea iar al doilea zborul la croazieră. În acest fel se asigură un mod optim de prevenire a oboselii piloților, de reducere a greșelilor de pilotaj și de creștere a nivelului de siguranță a zborului.
Dar după marile fuziuni și eliminări agresive ale concurenței din aviație în stilul cel mai mafiot posibil, ca să îl citez pe inegalabilul Trump, iar au intrat pe fir corporatiștii nesătui de profiturile fabuloase încasate. Așa ca acum au venit cu noul concept eMCO, adică un singur pilot în cabina atunci când ceilalți doi piloti sunt la odihnă.

Astfel la lung curier doi piloti decolează și aterizează după care pleacă la odihnă iar în cabină rămâne un singur pilot tot restul zborului.
Capul răutăților nu putea fi, ca de obicei, decât Airbus care l-a avioanele sale lung curier, Airbus 350 in special, ca să crească numărul de locuri s-a gândit sa facă o nouă toaleta în spatele cockpitului. De acolo pilotul rămas singur în cockpit când va trebui să meargă pentru oaresce nevoi fiziologice în timp ce se afla pe tronul împăratului va avea la dispoziție o fereastră specială cu vedere completă în cabină și un echipament de unde poate să și vorbească la radio cu controlorul aerian în caz de ceva!!

Airbus nu s-a limitat doar la toaletă cu cască radio și fereastra de urmărire în cockpit și a lansat în USA conceptul Morgan care propune ca la avionul Airbus 320 mediu curier pentru variantele cargo existenta unui singur pilot în cockpit iar la cursele lung curier de pasageri doar trei piloti.
EASA, Agentia Europeană a Siguranței Aeriene, la presiunile evidente ale corporațiilor a început o analiză și testare a noului concept pe care însă nu le-a terminat și cu toate acestea s-a și pronunțat ca din anul 2030 să intre în vigoare aceste concepte.
Cei 74.000 de piloți americani și canadieni membri ai sindicatului american ALPA PILOTS au reacționat imediat și au lansat către colegii lor din sindicatul european IFALPA solicitarea privind o acțiune comună împotriva acestor propuneri

Un alt exemplu al modului cum a involuat conceptul de siguranță în detrimentul piloților este cazul accidentului de pe aeroportul din Toronto în care după o aterizare dură, s-a rupt jalba dreapta a trenului de aterizare și avionul s-a răsturnat pe spate. Piloții au rămas cu capul în jos și blocați în cockpit, deoarece ușa s-a blocat și deși pasagerii fuseseră evacuați de către cele două stewardese și se declanșase și un incendiu ei nu puteau ieși. Norocul lor a fost ca ușa a fost îndoită și aproape smulsă din exterior și au putut să se strecoare afară.

Astfel acum s-a putut vedea greșeala corporatiștilor care au cerut scăderea costurilor de producție și ca atare cabina de pilotaj a avionului Bombardier nu mai are nici un geam care să se deschidă spre exterior și care să reprezinte ieșiri de avarie.
Deci după scaune în picioare și scaune pe două rânduri de înălțime pentru pasageri a venit rândul pilotilor după cum se vede.
Dar rândul lor când va veni oare?