Liviu Alexa: Zi Sabin (Sărmaș) și trage apa! Clujul o virează spre suveranism. Boc și Tișe sunt deja nereprezentativi. Clujul rămâne opțiune deschisă pentru 2028
Postat de Gold FM Radio pe 2 decembrie 2024
Autor: Liviu Alexa
Rezultatele pentru parlamentarele de la Cluj sunt deja oficiale și arată surprinzător din foarte multe puncte de vedere. Aș spune că surprinzător de bine.
Sunt multe aspecte importante de subliniat dar, dintre toate, cel mai important este eșecul lamentabil al „independentului” Sabin Sărmaș, cel care n-a luat decât 10.000 de voturi, eșuând în demersul său de a fi primul parlamentar ales ca independent din istoria României. O să spuneți că 10.000 de voturi nu-s de ici, de colea și eu o să vă spun că rezultatul lui Sabin este fix pix, dacă e să privim din punctul de vedere al celor 30 și ceva de mii de voturi luate la Primărie. Scuzele lui Sabin ar putea fi prezența sporită la urne a clujenilor, contextul „delicat și fierbinte”, influența factorului-surpriză Călin Georgescu.
Nici vorbă! Campania lui Sabin Sărmaș a fost foarte slabă, mult mai puțin vizibilă decât cea pentru Primărie, ceea ce pentru mine este inexplicabil, și a conținut câteva greșeli enorme de strategie.
Prima greșeală pe care Sabin a făcut-o a fost aceea că nu s-a concentrat 110% pentru prezervarea voturilor câștigate în municipiul Cluj-Napoca în iunie 2024, cu ocazia alegerilor la Primărie. Erau voturi extrem de prețioase pe care le-a luat oricum cu ajutorul ocult al serviciilor, am mai explicat în trecut că e imposibil să creadă cineva normal la cap că un no name ca Sărmaș apare dintr-o dată și ia atâtea zeci de mii de voturi în fieful lui Boc.
Prezervarea voturilor din urban era esențială pentru Sărmaș fiindcă era greu de crezut că ar fi putut genera emoție și intenție de vot în rândul alegătorilor din județ din cauza întinderii geografice a Clujului, dar și a influenței primarilor din localități care își reprezentau partidul.
Din acest punct de vedere consider că eu, când am candidat independent în 2012, adică acum 12 ani, am procedat bine când mi-am ales drept „țintă” colegiul care acoperea cartierul Mănăștur fiindcă mi-a fost mai ușor să-mi fac campanie într-un cartier în care oricum locuiam și lumea mă știa.
Ca să înțelegeți mai bine cât de penibil e rezultatul lui Sărmaș, dați-mi voie să vă spun că, acum 12 ani, când am candidat independent, fără bănuți și mergând din casă în casă cu actuala mea nevastă, am luat un sfert din voturile lui Sabin de acum, în condițiile în care TikTok și alte canale media nu existau sau abia răsăreau și în condițiile în care aprecierea clujenilor față de Boc era la cote maxime, nu în derivă, cum a fost în 2024, când a candidat Sabin.
O altă greșeală de strategie a lui Sabin a fost comunicarea diluată și incertă. Dacă pentru candidatura la Primărie comunicarea lui Sabin a fost calată pe obiective ce atingeau orizontul de așteptare al clujenilor nemulțumiți, pentru parlamentare Sărmaș a venit cu chestii slabe de genul: „trag pentru tine, nu pentru ei”, un îndemn greu de cuantificat ca eficiență câtă vreme unul dintre principalele atacuri din campania asta la adresa lui, și care a prins mai mult decât crede Sărmaș, este faptul că acesta, în calitate de deputat, a promovat un proiect de lege care îi scutește de impozite pe profit pe speculanții care au făcut tone de bani din monede crypto, așa că mulți dintre IT-iști s-au gândit că Sabin bagă dume când spune că va trage pentru popor, când de fapt el trage pentru cei din găștile lui de securiști și evazioniști din crypto.
Impulsionat, ba chiar orbit de retorica ventilată în opinia publică și anume că TikTok-ul l-a făcut pe Călin Georgescu prezidențiabil, Sărmaș n-a mai ieșit atât de mult pe teren și a stat cu curul pe scaun în fața laptopului, făcând live-uri penibile care nu atingeau nici măcar 5% din audiența lui Nelson Mondialu. Și acum urmează principala greșeală pe care Sărmaș a făcut-o în aceste live-uri de pe TikTok și apoi în comunicarea de final a campaniei. Deși nimeni nu i-a cerut să facă asta, să se poziționeze anti Georgescu și pro Lasconi, Sărmaș s-a gândit el că așa e bine și „corect”, să o susțină pe Lasconi public și ca intenție de vot, intrând pe contrasens total cu opțiunea suveranistă a clujenilor care, așa cum puteți vedea din rezultatele de azi-dimineață, a fost extrem de consistentă de-a lungul județului Cluj. Circa 26% dintre clujeni au votat cu suveraniștii.
Dacă tăcea, filozof rămânea fiindcă, poate mulți dintre aceștia l-ar fi sprijinit cu votul în spirit de frondă, de blam la adresa clasei politice. Când însă, clujenii au văzut că, și aici urmează al doilea motiv pentru care susținerea lui Lasconi este o greșeală, susține un candidat progresist, și-au dat seama că Sabin Sărmaș, implicându-se în dispute de politicieni vechi nu este politicianul nou și independent pe care îl așteptau, ci un iepuraș fardat ca independent ce sprijină alte forțe.
Am prevăzut acest eșec acum multe luni când, inclusiv lui Sabin Sărmaș i-am spus direct că a greșit total în iunie 2024 când a candidat doar pentru Primărie și, cu îngâmfare, pentru că i se părea mult prea jos pentru nivelul lui, a refuzat să-și depună candidatura pentru un post de consilier local independent. Dacă nu era îngâmfat și prost, Sărmaș ar fi putut, la câte voturi a luat pentru Primărie, să ducă cu el în Consiliul Local încă patru sau cinci consilieri locali și să devină o forță de opoziție solidă în următorii patru ani, cu șanse mari să-i creeze lui Emil Boc daune de imagine consistente, ba chiar să devină viceprimar.
Dar dacă ar fi țintit doar postul de consilier local independent și atât, Sărmaș ar fi rămas viu în mințile și sufletele clujenilor, ar fi rămas activ politic și civic și în 2028 ar fi avut prima opțiune să devină primar. Nedorind acest lucru, Sărmaș nu a făcut altceva decât să confirme că nu sunt false acuzațiile la adresa sa cum că ar fi un oportunist de moment și că tot ce și-a dorit anul ăsta n-a fost decât salariul de mii de euro de parlamentar, adică o sinecură cu spoială și fără efect pentru clujeni, așa cum a fost și precedentul mandat de deputat al acestuia.
Sabin Sărmaș e istorie, e ca prostul din Galați care a câștigat 9 milioane de euro la loto și și i-a băut într-o vară, rămânând în curul gol, ba chiar cu mai multe datorii. În patru ani, Clujul se va schimba atât de mult ca mentalitate încât nimeni nu-și va mai aduce aminte despre Sabin Sărmaș decât ca de un episod pasager, ca de un om care s-a născut talent și a murit speranță. Sigur că a contat foarte mult avalanșa de critici ale lui Boc și ale liderilor PNL din Cluj la adresa lui Sărmaș și asta pentru că Boc are notorietate și public, dar și pentru că criticile lui la adresa lui Sărmaș au fost corecte: Sabin a fost o căpușă a PNL, a ajuns deputat și șef de Agenție de stat datorită sprijinului PNL și a mușcat mâna partidului atunci când i-a convenit.
Dar una peste alta, eșecul lui Sabin i se datorează în întregime tot lui fiindcă, așa cum îi place să spună pe limba ardelenească, și-a dat singur cu Tesla în coaie.
Când spuneam că votul de la Cluj este surprinzător și văd asta în tonuri pozitive, mă refeream la faptul că, ÎN SFÂRȘIT, clujenii acceptă și își doresc schimbarea garniturii toxice Boc-Tișe. Ce bine era dacă se trezeau clujenii acum șase luni și în fruntea orașului și a județului aveam alți oameni! Așa, vom mai petrece încă patru ani din viețile noastre scurte cu Bocalăul mincinos la timona orașului. Un Bocalău ce este lipsit de idei, împovărat de propriile promisiuni neîmplinite și care tocmai a spart din banii noștri un sfert de miliard de euro pentru a plăti în avans turcilor lucrările la un metrou iluzoriu. Vom mai petrece încă patru ani cu groful obez Alin Tișe, cel care a reușit să facă nimic în mandatul precedent și care își va desăvârși „opera” ducând nimicul la nivel de nimicul nimicurilor. Când te uiți la ce au făcut Bolojan la Bihor și Radu Moldovan la Bistrița, îți vine să plângi de ciudă că Clujul și-a ales în frunte un zero barat precum Tișe.
Dar vestea bună e că aceste personaje nu vor mai exista din punct de vedere politic în 2028. Chiar și ieri au eșuat lamentabil, deși presa locală pupincuristă a clămpănit că „PNL a câștigat la Cluj alegerile”. A câștigat pe dracu PNL. Nici vorbă. Boc și Tișe marchează un eșec cu sclipici. Alegerile le-au câștigat cei din USR și AUR, care au făcut la Cluj scoruri foarte bune (îmi pare rău de UDMR că a ratat la Cluj, este „factura” pe care maghiarii le-o dau udemeriștilor locali pentru pupincurismul la adresa lui Boc). AUR a câștigat la Cluj nu datorită competenței liderilor de filială, ci datorită valului național și a muncii neostoite a lui Simion. USR a câștigat voturi care par multe doar prin comparația cu scorul slab al PNL-ului fiindcă altfel, se confirmă falimentul filialei acolo unde ghearele oportunistei Oana Murariu au găbjit un nou mandat de deputat. Pentru blonda fără consistență această reușită cinică îi mai asigură patru ani de cașcaval, dar ce lasă în urmă din punct de vedere politic e adio și vaffanculo: toată măduva civică a filialei a căpătat mucegai. Toți oamenii interesanți din USR Cluj au dispărut și și-au făcut loc toți reperiștii isterici ai lui Cioloș. Sper să se confirme mandatul „ilustrului” Ciprian Rus, fiindcă mi-a promis cineva niște poze și niște chestii interesante despre acest papagal care este mare amator de păcănele, la propriu, cartofor sadea cu datorii făcute la terți.
Oricum, dragii mei clujeni, garnitura de parlamentari pe care ați ales-o să reprezinte Clujul e compusă tot din fantome și nevolnici, tot oameni care vor face umbră Parlamentului. Doar nu credeți că momâia Radu Moisin o să facă peleul mare prin Parlament. Doar nu credeți că deputatul analfabet Răzvan Ciortea de la PSD va fi ceva sculă dominantă pe acolo. Doar nu credeți că aurista Ramona Bruyneels și ștersul de la UDMR Csoma Botond vă vor îmbunătăți viețile. Dar dacă ăsta e prețul enorm plătit pentru ca în 2028 Clujul să scape de Bocalău și de groful Tișe, atunci prefer să-l plătim. În 2028, Primăria Clujului se joacă la scenă deschisă. Va câștiga cel ce va începe să muncească de azi, timp de patru ani, pentru a-și construi notorietatea, pentru a-și crea o echipă și pentru a le propune clujenilor pe repede înainte investițiile și proiectele de care avem atâta nevoie.
Sigur, mai există și posibilitatea ca lucrurile să se întâmple mai repede de patru ani prin arestarea lui Boc sau a lui Tișe pentru fapte de corupție.
România va intra în următorii ani într-o altă logică, de curățare a baronilor. Ce s-a întâmplat în aceste două săptămâni e doar o primă etapă din această asanare pe care americanii au generat-o atât de inteligent și de perfid.
sursă: ziardecluj.ro