Politico: Românii din Belgia sunt gata să propulseze extrema dreaptă la putere

Postat de pe 1 decembrie 2024

Frustrați de partidele traditionale și incapabili să se întoarcă acasă, românii din străinătate devin susținători convinși ai speranței prezidențiale ultranaționaliste Călin Georgescu, scrie Politico

Poate că abia îl cunosc, dar Călin Georgescu se bazează mult pe voturile lor.

Deziluzionată de clasa politică a României și suparată de faptul că a fost forțată să plece de acasă, populația românească de 130.000 de persoane din Belgia pare pregătită să contribuie la împingerea candidatului la președinție ultranaționalist neconformist, alături de partidele de extremă dreapta care îl susțin în parlament. 

În primul tur al alegerilor prezidențiale, unul din șase voturi exprimate pentru Georgescu a venit din diaspora românească – lucru pe care fostul birocrat îl cunoaște bine. Vorbind după alegerile de luni, el le-a spus jurnaliştilor că românii din diaspora „au fost forţati să plece în străinătate” şi sunt „mult mai umiliti decât românii de aici”, într-un semnal clar pentru susţinătorii săi din străinătate că sunt pe radarul lui.

Duminică, românii votează la alegeri parlamentare cruciale, sondajele arătând partidele de extremă dreapta pe cale de a strânge o treime dintre buletinele de vot, mergând pe impulsul creat de Georgescu, care a urcat de nicăieri în sondaje duminica trecută pentru a-și asigura o victorie șoc.

Miza este mare. O victorie totală a candidatului prezidențial de extremă-dreapta, un admirator al președintelui rus Vladimir Putin și un eurosceptic ferm, ar zdrobi imaginea României ca aliat de încredere al NATO și membru al UE în sud-estul Europei, într-un moment în care blocul se confruntă cu războiul din Ucraina la granița sa și cu întoarcerea președintelui ales al SUA, Donald Trump.

În Belgia, 51 la sută dintre români au votat pentru candidatul de extremă dreapta la președinție la alegerile de duminică trecută. Acum, alegătorii de acolo sunt „foarte probabil” să-l susțină din nou în turul de scrutin programat pentru 8 decembrie , a declarat Oana Zamfir, directorul think tank-ului GlobalFocus Center din București. 

Rezultatul reflectă un model mai larg la nivel global. În afara României, 43 la sută dintre alegători au optat pentru Georgescu, care a ocupat fruntea sondajelor în Marea Britanie, Franța, Germania și Italia. Principalul său rival la președinție, progresista Elena Lasconi, a luat doar 27 la sută din voturi în străinătate.

Parțial, asta se datorează faptului că diaspora este „foarte frustrată de faptul că au trebuit să-și construiască o viață în altă parte, idealizându-și țara de origine și văzând-o prizonieră într-o clasă politică care este ineptă și nu a fost capabilă să creeze condițiile pentru ca ei să stea acasă”, a spus ea.

Sentiment anti-sistem

În Belgia, unde românii alcătuiesc a doua populație de imigranți din țară, alegătorii au optat pentru Georgescu parțial din cauza unui sentiment de abandon din partea statului, potrivit Daria Pîrvu, expert în proiecte la organizația non-profit ROMBEL, care găzduiește grupuri de discuții și oferă informații practice românilor din Belgia.

Ajuns pentru prima dată la începutul anilor 2000, când România a suferit turbulențe politice după căderea comunismului în căutarea unor salarii mai bune, majoritatea lucrează acum în construcții, pentru UE sau ca proprietari de mici afaceri, a spus ea. Încă zeci de mii lucrează la ferme în condiții precare, a adăugat Pîrvu.

Dar „lipsa educației” în rândul unora, combinată cu sentimentul de a fi „respins” în Belgia, a contribuit atât la alimentarea unei frustrari generale, cât și a dezgustului față de partidele principale din România, a spus ea.

Pentru unii, Georgescu reprezintă o schimbare binevenită. 

Elena, o muncitoare în vârstă de 40 de ani dintr-un magazin alimentar românesc care a sosit la Bruxelles din București în urmă cu un an și a refuzat să-și dea numele de familie, nu a votat în primul tur săptămâna trecută, dar a spus că acum ia în considerare sprijinirea ultranaționalistului.

„Din câte am auzit, mulți vor să-l voteze pentru că speră că va schimba România în bine”, a spus ea. „Să sperăm că își va… ține promisiunile.”

În timp ce candidatul însuși nu are niciun partid politic, un alt partid de extremă dreapta, Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), își valorifică marca înaintea votului parlamentar pentru a câștiga alegători în Belgia, în încercarea de a forma o coaliție largă de parlamentari nationalisti.

Viorel Ungureanu, un coordonator al braței belgiene a partidului, a declarat că cei 80 de voluntari ai campaniei și-au concentrat mesajele pe a le spune „oamenilor că AUR îl sprijină pe Georgescu”.

„Toți cei care vor să-l aibă președinte pe Georgescu, înțeleg că el trebuie susținut de un partid politic cu aceleași valori”, a adăugat el, argumentând că este „destul de încrezător” că AUR va merge bine duminică.

Totuși, nici partidul pro-UE Salvați România Uniunea (USR) al lui Lasconi nu renunță.

Arabela Sabangeanu, o candidată la deputat USR în Belgia, a declarat că echipa ei „intensifică” eforturile de campanie prin intensificarea prezenței TikTok și promovarea campaniei în persoană înainte de votul parlamentar. Ea a spus că este „foarte optimistă” în ceea ce privește rezultatul.

„Este în joc democrația noastră”, a spus Sabangeanu. Există un „sentiment de urgență – este acum sau niciodată”.

sursă: Politico


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background