Sectorul 4 al Municipiului București solicită sprijinul Guvernului României pentru crearea cadrului legal necesar dezvoltării unui sistem integrat privind prevenția, consilierea, tratamentul și reintegrarea socială a minorilor și a tinerilor, victime ale consumului de droguri.
Postat de Gold FM Radio pe 15 noiembrie 2024
Având în vedere creșterea alarmantă a numărului de minori și de tineri deveniți consumatori de substanțe interzise, precum și scăderea incontrolabilă a vârstei de la care aceștia sunt expuși pentru prima dată acestui fenomen deosebit de periculos, Sectorul 4 al Municipiului București solicită Guvernului României aplicarea unor măsuri urgente menite să creeze cadrul legal pentru ca autoritățile publice locale, în parteneriat cu cele centrale și cu societatea civilă, să poată interveni în procesul de prevenție, consiliere, tratament și reintegrare socială a minorilor și a tinerilor, victime ale consumului de droguri.
În acest sens, primarul Daniel Băluță a propus un proiect de hotărâre care a obținut deja votul Consiliului Local al Sectorului 4, proiect în cadrul căruia sunt detaliate măsurile pe care statul român ar trebui să le ia, în regim de urgență, pentru stoparea consumului și traficului de droguri.
Proiectul inițiat de către Sectorul 4 al Municipiului București va putea fi replicat la nivel național, după cum a explicat primarul Daniel Băluță, în cadrul unei conferințe de presă.
„Viața oamenilor nu se rezumă doar la salarii mai bune, spitale, parcări, grădinițe și școli. Grija noastră de zi cu zi, ca adulți, nu este despre noi, cât este despre viitorul nostru, adică despre copiii și nepoții noștri. Ori, indiferent de cât de mult am încerca să-i protejăm, aceștia vor rămâne vulnerabili în fața unui val din ce în ce mai complex de tentații, de capcane, de probleme care se suprapun cu dezvoltarea corpului și mai ales a psihicului lor. Nu cred că se îndoiește cineva că dintre toate relele unei societăți, drogurile sunt cele care distrug adânc fizic și psihic, pe aceia care consumă și pe cei dragi din jurul lor. Un război îngrozitor, care îi rănește pe cei loviți și îngrozește familiile care se tem să nu fie atinse și ai căror copii ar putea deveni victime ale acestui flagel.
Pentru că da, consumatorii de droguri sunt victime! Victime ale traficanților în primul rând, și apoi ale unei societăți care trebuie să schimbe paradigmele gândirii măsurilor ce trebuie aplicate în domeniu. Copiii noștri trebuie ajutați, nu condamnați! Iar noi, comunitatea Sectorului 4, suntem fermi, ne asumăm realitatea și solicităm Guvernului să permită cetățenilor să acționeze, prin autoritățile locale. Prin educație, prin sănătate, prin mobilizare, alături de societatea civilă, putem face mai multe pentru a bloca aceste nenorociri care lovesc în viitorul familiilor noastre”, a declarat primarul Sectorului 4.
Inițiativa Sectorului 4 urmează să fie însușită rapid de către Guvernul României. Prezent și el la conferința de presă, șeful Cancelariei Primului Ministru, Mihai Ghigiu, a susținut că oamenii politici au obligația să facă mult mai mult pentru a ne proteja copiii, tinerii și viitorul României.
„Cred că discuțiile despre adicție sunt foarte importante. Foarte mult timp am ascuns acest subiect sub preș. Drogurile sunt o problemă în România. Iar noi, oamenii politici, avem obligația să facem mult mai mult pentru a ne proteja copiii, tinerii și viitorul României. Vreau să-i mulțumesc primarului Daniel Băluță și Consiliului Local de la Sectorul 4, pentru că nici Guvernul singur, nici autoritățile locale singure, nici societatea civilă singură și cu atât mai puțin familiile, școlile, nu pot rezolva această problemă. Perspectiva Guvernului este una clară: avem nevoie de toată lumea în jurul mesei pentru a găsi soluții. Avem nevoie de orice sprijin pentru a combate acest flagel, atât de greu de ținut sub control. Deja, la nivelul Guvernului vorbim de o reorganizare a Agenției Naționale Antidrog, pe trei componente principale: de sănătate, de tratament și de recuperare. Va fi transferată la ministerul Sănătății, așa cum e și normal. Trebuie să înțelegem că acești tineri sunt victime și trebuie să-i sprijinim prin consiliere, trebuie să deschidem, în colaborare cu autoritățile locale, centre de consiliere, de reintegrare în societate. Dacă în urmă cu câțiva ani vorbeam de România ca de țară de tranzit, astăzi este o țară de consum. Ce e mai trist este că media vârstei copiilor care consumă droguri a scăzut undeva spre 10 ani. Trebuie să găsim acel consens. Guvernul României și-a fixat ca una dintre priorități să fie combaterea drogurilor”, a susținut Mihai Ghigiu.
Și Rareș Hopincă, primarul Sectorul 2, a decis să se alăture acestui proiect.
„Sectorul 2 este dispus să preia acest model al parteneriatului inițiat și propus de Sectorul 4 și mă gândesc că acest acțiuni ar trebui să fie coordonate, dacă ne dorim un efort comun și un efort de echipă cu rezultate consistente și de îndată. Nu este un secret faptul că m-am consultat cu domnul primar Băluță și împreună am simțit nevoia creării unui cadru de reacție unitar pentru această problemă imensă pe care o avem la nivelul societății, a consumului de droguri, și eu cred că această solicitare va avea un răspuns favorabil din partea Guvernului României”, a afirmat primarul Sectorului 2.
Pentru ca inițiativa Sectorului 4 să aibă rezultatele scontate, măsurile ce urmează a fi implementate trebuie să țină cont de drama și de experiența incredibil de dificilă a părinților copiilor dependenți de stupefiante. În acest sens, proiectului Sectorului 4 s-a alăturat și actrița Eugenia Șerban, persoană care a vorbit public despre chinul pe care l-a îndurat fiul său în ultimii ani de luptă cu dependența.
„Mulțumesc domnului primar Daniel Băluță pentru oportunitatea de a face parte din acest proiect. Apreciem primele progrese realizate recent, deși este clar că drumul nostru este lung și plin de provocări. Este esențial să schimbăm legislația care afectează sprijinul pe care părinții îl pot oferi copiilor lor, în special adolescenților care se confruntă cu dependența de droguri. Condițiile actuale nu le permit părinților să intervină eficient după împlinirea vârstei de 18 ani, când tinerii devin incapabili să ia decizii conștiente din cauza dependenței. Este necesar ca Guvernul României să reevalueze aceste legi, astfel încât părinții să poată acționa în sprijinul copiilor lor. Problema consumului de droguri este amplă și nu se limitează la anumite clase sociale; accesul facil la droguri a devenit o realitate tristă. Este vital ca acești tineri să primească nu doar ajutor medical, ci și consiliere profesională. Mulțumesc Primăriei Sectorului 4 pentru inițiativa acestui proiect și sper ca guvernul, alături de primării din toată țara, să colaboreze pentru a face față acestei crize”, a arătat Eugenia Șerban.
Tot despre implicarea părinților în acest proiect deosebit de important a vorbit și Eugen Ilea, președintele Federației Naționale a Părinților.
„Ne alăturăm inițiativei Primăriei Sectorului 4, condusă de domnul primar Băluță. Subiectul comunicării între părinți și copii este crucial, iar restabilirea acesteia reprezintă primul pas pentru a aborda problemele legate de consumul de droguri. Facem apel la guvern să susțină aceste inițiative de prevenire. Vrem să oferim sprijin și resurse autorităților, inclusiv ghiduri destinate părinților, pentru a facilita discuțiile cu copiii în funcție de vârstă. Vă mulțumim pentru colaborare și pentru angajamentul de a lupta împotriva consumului de droguri în rândul tinerilor”, a afirmat Marius Ilea.
Sistemul integrat de prevenție, consiliere, tratament și reintegrare socială a minorilor și a tinerilor, victime ale consumului de droguri, propus de către Sectorul 4, trebuie să asigure următoarele activități, precum și finanțarea acestora:
- Prevenția în școli și în locurile sociale publice frecventate de tineri prin suplimentarea pazei, supravegherea video, puncte de control acces;
- Măsuri educaționale dezvoltate de către personal specializat, măsuri de conștientizare a pericolului generat de consumul substanțelor interzise, a factorilor care influențează consumul, identificarea semnelor consumului, înțelegerea fenomenului de presiune de grup, precum și a consecințelor juridice a traficului de substanțe interzise;
- Centre de consiliere psihologică a minorilor/tinerilor, victime ale consumului substanțelor interzise, și a familiilor acestora, în cadrul direcțiilor de asistență socială și protecția copilului, în parteneriat cu Ministerul Familiei;
- Centre de tratament a minorilor/tinerilor, victime ale consumului de droguri, în parteneriat cu Ministerul Sănătății;
- Programe pentru reintegrarea socială a victimelor consumului substanțelor interzise.