S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
Postat de Gold FM Radio pe 13 noiembrie 2024
Românii care își doresc să retragă numerar de la bancomate sunt acum obligați să suporte noi taxe, care variază în funcție de banca emisă și de tipul cardului.
În plus, fiecare bancă stabilește limitele zilnice pentru retragerile de numerar, care pot fi cuprinse între 3.000 de lei și 5.000 de lei. Cei care doresc să retragă sume mai mari trebuie să îndeplinească anumite condiții bancare pentru a mări această limită.
La Banca Transilvania, clienții proprii nu plătesc comisioane pentru retragerile de numerar de la bancomatele băncii. Totuși, pentru cardurile emise de alte bănci, comisioanele aplicate sunt de 0,5% sau sume fixe de 2,5 sau 3,5 lei.
Similar, Banca Comercială Română (BCR) oferă retrageri gratuite pentru propriii clienți, dar aplică un comision de 1% pentru cardurile emise de alte bănci.
BRD taxează toate retragerile de numerar, indiferent de tipul cardului. Clienții BRD achită un comision de 0,2%, iar utilizatorii altor carduri sunt taxați cu 1% plus o taxă suplimentară de 7 lei.
Raiffeisen Bank oferă retrageri fără comision pentru unii clienți, însă în anumite cazuri se aplică un comision de 1%. Pentru cardurile altor bănci, comisionul standard este de 1,5%.
ING Bank aplică comisioane diferențiate: clienții proprii plătesc între 0% și 1%, iar cei cu carduri emise de alte bănci plătesc între 0 și 5 lei.
Pe lângă aceste comisioane, o nouă funcționalitate a fost introdusă de Banca Comercială Română (BCR) sub denumirea de Visa+. Aceasta permite clienților să transfere bani folosind doar numărul de telefon al destinatarului, care devine echivalentul unui IBAN.
Funcția este disponibilă doar pentru cardurile Visa și este accesibilă persoanelor peste 18 ani.
Un alt aspect important pentru clienți este posibilitatea ca Banca Națională a României (BNR) să preia responsabilitățile Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în domeniul protecției consumatorilor de produse și servicii financiar-bancare.
BNR ar urma să gestioneze competențele ANPC pentru băncile, entitățile de plată și alte instituții financiare care operează pe piața din România.
sursă: ziuanews.ro