A întreba o colegă dacă este însărcinată este o discriminare sexuală

Postat de pe 20 octombrie 2024

O femeie primește o compensație de 6.000 lire sterline după ce tribunalul a stabilit că unui angajat de sex masculin nu i s-ar fi pus aceeași întrebare, scrie The Telegraph

A întreba o colegă dacă este însărcinată este o discriminare sexuală, a decis un tribunal .

Decizia a venit după ce directorul companiei Gareth Hughes a întrebat-o pe angajata Lesley Coia dacă așteaptă un copil, după ce aceasta îi spusese i-a spus că are o „surpriză” pentru el.

Afirmațiile lui Lesley Coia au fost susținute de un judecător în probleme de muncă care a hotărât că unui angajat de sex masculin nu i-ar fi fost adresată aceeași întrebare.

Tribunalul, desfășurat la Glasgow, a audiat-o pe Coia, care are peste 20 de ani, a început să lucreze pentru Event Medical Groups – care oferă profesioniști medicali pentru evenimente private – ca medic în iulie 2022.

Hughes a fost director al companiei și a lucrat ca manager de logistică, în timp ce lucra si ca paramedic.

Lesley Coia i-a spus directorului companiei că a avut are „surpriză de spus” în timp ce lucrau împreună la un eveniment la Dundee în iulie 2023. Ca răspuns,  Hughes a întrebat-o „dacă este însărcinată”.

Medicul a răspuns: „Nu, cine vrea copii?”, iar ulterior le-a spus colegilor că „nu putea să creadă” ceea ce i s-a spus.

Comentariile lui Hughes au făcut-o pe medicul Lesley Coia „uimită și stânjenită”, a spus judecătorul Shona MacLean, adăugând: „Nu i-a făcut niciun fel de comentariu înainte”.

„S-a simțit violată”

Tribunalul a mai aflat despre modul în care Hughes s-a oferit să-i dea „o mână de ajutor” doamnei Coia dacă nu era deja însărcinată.

Și mai târziu, când ea pleca, el a spus că „oferta rămâne în continuare”.

„A fost șocată când a considerat comentariile drept propuneri de a face sex. Acasă a plâns, s-a simțit violată de faptul că managerul ei a spusacest lucru”, a spus MacLean.

A doua zi, Lesley Coia și-a exprimat îngrijorarea directorului companiei cu privire la faptul ca „nu a fost platita si tratată corect” și a abordat și „incidentul” cu acesta, a auzit tribunalul.

În timpul conversației, Hughes a întrebat-o din nou dacă este însărcinată, la care doamna Coia a răspuns: „Ce naiba”.

Doamna Coia l-a avertizat că remarcile sale ar putea fi „acționabile” pentru „posibilă hărțuire sexuală” și și-a dat demisia cu efect imediat la începutul lunii august.

Un comitet disciplinar a fost constituit la compania de evenimente din cauza comentariilor lui Hughes, dar comisia a respins plângerile femeii.

Un alt coleg a spus că știa despre observația privind sarcina, dar a spus că „nu trebuie luată ca o insultă personală” și a fost spusă în schimb ca un „comentariu sarcastic”.

Un alt angajat a făcut, de asemenea, un comentariu unui coleg despre faptul ca „ nu se mai poate face o glumă ” și a acuzat-o pe Lesley Coia că se plânge „pentru atenție”, a auzit completul.

„Hărțuit sexual”

Lesley  Coia a spus că remarcile colegilor ei au făcut-o să simtă că „nu va fi ascultată și chestiunea era deja decisă”.

După ce completul i-a respins plângerile, Coia a dat în judecată compania pentru discriminare, invocând că a fost hărțuită sexual.

La tribunal, Hughes a încercat să susțină că a întrebat-o pe doamna Coia dacă este însărcinată pentru că avea „o problemă de sănătate și siguranță” și a vrut să știe dacă trebuie să efectueze o evaluare a riscurilor.

Cu toate acestea, tribunalul a admis plângerile femeii pentru discriminare și i-a acordat o compensație de 6.569,42 lire sterline pentru „sentimentele ei vătămate”.

„În opinia tribunalului [dl Hughes] a avut tendința de a vorbi înainte de a se gândi și a considerat că comentariile sale au fost pline de umor. Părea să nu conștientizeze că comentariile sale erau uneori nepotrivite, în special având în vedere poziția sa în cadrul organizației.”a spus judecatoarea. 

„Tribunalul a considerat că este mai potrivit să ia în considerare modul în care [Hughes] ar fi tratat un medic de sex masculin în vârstă de 20 de ani, care l-ar fi anunțat că a avut o surpriză.

„În timp ce tribunalul a considerat că [Hughes] a încercat probabil un răspuns plin de umor, tribunalul nu a considerat că el nu ar fi întrebat [un bărbat] dacă va avea un copil și dacă nu i-ar fi oferit sex pentru a îl ajuta la realizarea acestui lucru.

„Tribunalul a concluzionat că a fost un tratament mai puțin favorabil și motivul a fost că [Lesley Coia] era o femeie”.

sursă:The Telegraph


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background