SpaceX a recuperat primul etaj al megarachetei sale după un zbor, o premieră istorică si spectaculoasă

Postat de pe 14 octombrie 2024

A fost o manevră fără precedent și spectaculoasă: SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a reușit duminică, 13 octombrie, să ajungă din urmă cu prima etapă a unei rachete folosind brațe articulate gigantice, scrie La Depeche

Pariu câștigat de succes: SpaceX a reușit duminică, în timpul unei manevre spectaculoase, să aprinda primul etaj a megarachetei sale Starship în timpul unui zbor de probă, o premieră care ar putea reprezenta un pas decisiv către reutilizarea acestui lansator greu.

„Mechazilla a prins boosterul Super Heavy!”, s-a entuziasmat compania pe contul său X după un zbor de aproximativ nouă minute, cu referire la porecla turnului său de lansare. Cele două etaje ale rachetei – cele mai mari și mai puternice din lume – ar putea astfel să fie recuperate și refolosite după fiecare zbor. O strategie care vizează posibilitatea de a lansa mai multe rachete mai repede și pentru mult mai puțini bani.

Compania miliardarului Elon Musk își propune să folosească Starship pentru a coloniza planeta Marte. Dezvoltarea navei spațiale este monitorizată îndeaproape și de NASA, care mizează pe aceasta pentru a-și duce astronauții sin nou pe suprafața Lunii. Decolarea acestui al 5-lea zbor de testare a navei a avut loc la ora locală 7:25 a.m. (12:25 p.m. GMT) de la baza spațială Starbase a companiei, în extremul sud al Texasului, în Statele Unite.

Racheta este formată din primul etaj Super Heavy și, deasupra lui se afla Starship, care prin extensie dă numele întregului lansator. Numai Super Heavy are aproximativ 70 de metri înălțime (racheta completă are 120). În timpul fiecărui zbor, Super Heavy se desprinde de navă după ce o propulsează folosind cele 33 de motoare puternice ale sale.

Până acum primul etaj urma să-și încheie călătoria în mare, dar SpaceX a reușit de data aceasta să-l aducă înapoi pe rampa de lansare, încă de la prima încercare a acestei manevre delicate, la aproximativ nouă minute de la decolare. Înainte ca scena Super Heavy să poată atinge pământul, brațele mecanice instalate pe turnul de lansare, supranumite „baghetele”, s-au închis peste el vși l-au imobilizat, dupa cum se poate vedea în videoclipul SpaceX.

„Inginerii SpaceX au petrecut ani de zile pregătindu-se pentru încercarea de capturare”, a scris compania înainte de lansare. „Zeci de mii de ore” au fost dedicate de către tehnicieni „pentru a crea infrastructura necesară pentru a maximiza șansele noastre de succes”, a adăugat compania.

sursă: La Depeche


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background