Pulcinella – o operă de artă de 12m instalată în centrul orașului Napoli stârnește dezbateri datorită formei sugestive

Postat de pe 11 octombrie 2024

Primarul din Napoli Gaetano Manfredi a inaugurat miercuri instalația artistului Gaetano Pesce, care a murit la începutul acestui an, scrie Le Figaro

O operă de artă de 12 metri înălțime, ridicată de designerul italian Gaetano Pesce într-una dintre piețele principale din Napoli, provoacă multă agitație în Italia datorită aspectului său falic și a numelui sugestiv. Creația cilindrică numită Pulcinella și supranumită Tu si’ ‘na cosa grande ( Ești un lucru mare în dialectul local), reprezintă costumul stilizat al personajului clasic napolitan din Commedia dell’Arte într-o formă mai mult decât sugestivă. 

Lucrarea lui Gaetano Pesce a înlocuit opera Venus în zdrente („Venere degli stracci”) a lui Michelangelo Pistoletto – o versiune supradimensionată a unei sculpturi romane clasice lângă o movilă de îmbrăcăminte – expusă în Piazza del Municipio din orașul Campania. Lângă ea stau două inimi uriașe, străpunse de săgeata lui Cupidon. Ambele sunt luminate din interior noaptea.

După celebra Venus în zdrențe, nu puteam rata aceasta. Sincer să fiu, este într-adevăr un simbol falic în toată splendoarea lui”, a spus Matteo Vasta, un localnic. Un alt locuitor al cartierului, Rosalba, este mai circumspect. Mă întreb ce a vrut Gaetano Pesce să facă cu această nouă opera”, a spus ea.

Gaetano Pesce a murit la New York în aprilie anul trecut, la vârsta de 84 de ani. Opera sa s-a caracterizat printr-o utilizare inventiva a culorii si a materialelor, cu referinte sociopolitice si cultura pop.

sursă:  Le Figaro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background