Cu ochii pe Orientul Mijlociu: Israelul ar putea lansa în orice moment o ”ripostă majoră și severă” împotriva Iranului

Postat de pe 6 octombrie 2024

Armata israeliană se pregătește pentru o ripostă militară la scară largă împotriva Iranului, după ce Teheranul a efectuat un atac masiv cu rachete la începutul acestei săptămâni, ca răspuns la asasinarea unor lideri de rang înalt ai Hezbollah și Hamas, a susținut sâmbătă presa israeliană, potrivit agenției AA.
The Israeli Public Broadcasting Corporation a raportat că armata israeliană pregătește o „ripostă majoră și severă” împotriva Iranului.
Aceasta urmează atacului cu rachete balistice al Iranului asupra instalațiilor militare și guvernamentale israeliene de marți, ca răspuns la asasinarea unor figuri de rang înalt din grupurile de rezistență Hezbollah și Hamas.
„Armata pregătește un răspuns semnificativ la atacul cu rachete al Iranului, care, deși nu a provocat pagube semnificative, nu poate rămâne fără răspuns. Armata se pregătește pentru o lovitură severă”, a susținut media.
Raportul a indicat, de asemenea, că Israelul se așteaptă la sprijin din partea altor țări din coaliția împotriva Iranului, precum și la o coordonare internațională continuă.
Acesta a adăugat că aliații Israelului, inclusiv SUA, consideră Iranul drept o amenințare comună.
În conformitate cu aceasta, comandantul Comandamentului Central al SUA, generalul Michael Kurilla, este așteptat să viziteze Israelul în această săptămână pentru a discuta strategii comune.
Într-un raport separat, ziarul Haaretz a declarat că Israelul planifică o campanie militară extinsă împotriva Iranului, pregătindu-se în același timp pentru noi atacuri cu rachete din partea Teheranului ca răspuns la represaliile israeliene așteptate.
O sursă militară israeliană anonimă, citată de Army Radio, a declarat: „Israelul se află în mijlocul pregătirilor pentru o lovitură la scară largă asupra Iranului. Ne așteptăm la o cooperare semnificativă din partea partenerilor noștri regionali în timpul atacului”.
Cotidianul Yedioth Ahronoth a relatat, de asemenea, că oficiali europeni s-au întâlnit cu oficiali israelieni din domeniul apărării la Tel Aviv pentru a coordona un răspuns militar împotriva Iranului. Fostul prim-ministru israelian afirmă într-un interviu că este prea târziu pentru a reduce în mod semnificativ ambițiile nucleare ale Teheranului și că este probabil un atac „masiv” asupra instalațiilor petroliere ale Iranului, notează The Guardian.
Israelul va organiza probabil un atac aerian la scară largă împotriva industriei petroliere iraniene și posibil un atac simbolic asupra unei ținte militare legate de programul său nuclear, a prezis fostul prim-ministru israelian Ehud Barak.
Barak a declarat că nu există nicio îndoială că va exista un răspuns militar israelian la atacul de marți al Iranului cu peste 180 de rachete balistice, dintre care majoritatea au fost interceptate, dar unele au aterizat pe și în jurul unor zone dens populate și baze militare israeliene.
„Israelul are o nevoie stringentă, chiar un imperativ, de a răspunde. Cred că nicio națiune suverană de pe Pământ nu ar putea să nu răspundă”, a declarat Barak într-un interviu.
Care sunt riscurile implicate de opțiunile israeliene privind loviturile de retorsiune asupra Iranului? Fostul prim-ministru, care a fost, de asemenea, ministru al apărării, ministru de externe și șef de stat major al armatei, a declarat că modelul pentru răspunsul israelian ar putea fi văzut în loviturile aeriene de represalii de duminică împotriva instalațiilor petroliere controlate de Houthi, a centralelor electrice și a docurilor din portul yemenit Hodeidah, la o zi după ce Houthi a tras rachete îndreptate spre aeroportul internațional al Israelului de lângă Tel Aviv.
„Cred că am putea vedea ceva de genul acesta. Ar putea fi un atac masiv și ar putea fi repetat de mai multe ori”, a declarat el pentru The Guardian. Joe Biden a declarat că au existat discuții la Washington cu privire la un posibil atac israelian asupra sectorului petrolier iranian, dar nu a dat detalii și nu a precizat dacă SUA ar sprijini un astfel de atac

sursă: activenews.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background