Putin spune că Rusia va lua în considerare folosirea de arme nucleare în cazul unui atac aerian „masiv”

Postat de pe 26 septembrie 2024

Președintele rus propune o revizuire a regulilor de utilizare a armelor nucleare și studiază posibilitatea utilizării acestora în cazul unei „lansări masive” de avioane, rachete sau drone împotriva teritoriului său, scrie Le Figaro

Coincidența probabil nu este întâmplătoare. Chiar dacă  Adunarea Generală a Națiunilor Unite are loc  la New York, unde sprijinul pentru Ucraina rămâne în fruntea agendei occidentale, Vladimir Putin vorbește pentru a „clarifica” doctrina nucleară rusă. În acest caz, pentru a avertiza că Moscova ar putea folosi arme nucleare în cazul unei „lansări masive” de atacuri aeriene împotriva teritoriului său. 

Liderul de la Kremlin, a spus miercuri în timpul unei întâlniri video cu Consiliul de Securitate al Rusiei, ca un asalt al armatei ucrainene susținută de o putere nucleară ar fi considerat o agresiune „comună” împotriva Rusiei, care ar putea declanșa un incendiu nuclear . „Vom lua în considerare o astfel de posibilitate dacă primim informații fiabile despre lansarea masivă a mijloacelor de atac aerospațiale și trecerea graniței statului nostru”, a avertizat Vladimir Putin, subliniind că aceasta include, în special, aviație și tactici „strategice” , rachete sau chiar drone.

O decizie de la Washington așteptată de Ucraina

Dacă președintele rus nu a menționat în mod direct Ucraina și aliații săi occidentali, referința este evidentă, într-un moment în care Kievul cere autorizația de a lovi teritoriul Rusiei cu  rachete cu rază mai mare de acțiune. Undă verde pe care Statele Unite încă se abțin să o dea, temându-se de reacția de la Moscova. La mijlocul lunii septembrie, Vladimir Putin a avertizat de asemenea că o astfel de decizie ar însemna că „țările NATO sunt în război cu Rusia”. 

„Clarificările” oferite miercuri de Vladimir Putin susțin mesajul de avertizare prin sugerarea folosirii armelor nucleare în cazul unui atac aerian de amploare, dacă Ucraina – țară care nu are armata nucleară – a fost susținută de așa- numite puteri „înzestrate” (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța etc.). „Ne rezervăm dreptul de a folosi arme nucleare în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei sau Belarusului”, a clarificat chiar președintele rus, citând cel mai apropiat aliat al Moscovei.

De la invazia Ucrainei din februarie 2022, Vladimir Putin a folosit în mod regulat amenințarea nucleară, într-o postură pe care specialiștii occidentali o descriu drept „sanctuarizare agresivă” . Teoretic, doctrina nucleară rusă, a cărei cea mai recentă versiune datează din 2020, prevede o utilizare „strict defensivă” a armelor atomice, dacă țara a fost atacată cu arme de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu arme convenționale care amenință existenta statului. În mai multe cazuri, Moscova își rezervă chiar posibilitatea de a folosi mai întâi arme nucleare. 

Un factor de descurajare rusesc care pierde avânt

Cu toate acestea, unii experți ruși influenți consideră că descurajarea rusă nu mai este eficientă , nereușind, de exemplu, să împiedice creșterea constantă a sprijinului occidental pentru forțele ucrainene, pe care Moscova o descrie drept „cobeligeranță„. „A sosit momentul să declarăm că avem dreptul să răspundem oricărui atac masiv asupra teritoriului nostru printr-o lovitură nucleară. Acest lucru este valabil și pentru orice confiscare a teritoriului nostru”, a declarat recent influentul Serghei Karaganov, un politolog foarte popular la Kremlin, într-un interviu pentru ziarul Kommersant . 

Cuvinte care au rezonat cu atât mai puternic după intrarea trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk pe 6 august, o incursiune străină fără precedent de la al Doilea Război Mondial. „Toți adversarii actuali și viitori trebuie să fie convinși că Rusia este pregătită să folosească armata nucleară”, a adăugat Serghei Karaganov, care pledează pentru o actualizare a doctrinei ruse pentru a introduce, insistă el, noțiunea de „escaladare nucleară”. 

Dacă Vladimir Putin nu ar repeta această formulă miercuri, sensul modificărilor de politică nucleară pe care le sugerează s-ar putea apropia de ea. „Vedem că actuala situație militară și politică evoluează foarte dinamic și trebuie să luăm în considerare acest lucru”, a explicat liderul de la Kremlin, fără alte detalii.

sursă: Le Figaro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background