Ghinion pentru Iohannis – pierderea tronului și casei
Postat de Gold FM Radio pe 25 septembrie 2024
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a realizat o scurtă trecere în revistă a proceselor și problemelor în justiție pe care Klaus Iohannis le-a avut în legătură cu o casă de-a sa din Sibiu.
Instanța supremă a pronunțat astăzi o decizie definitivă într-un litigiu din 2016 privind moștenirea unui imobil din Sibiu care a aparținut soției președintelui Klaus Iohannis. Procesul a fost pierdut de Rodica Baștea, o prietenă din Miami a soților Iohannis. Este vorba despre un imobil de pe strada Gheorghe Magheru 35 din Sibiu. În noiembrie 2015, Carmen şi Klaus Iohannis au pierdut în instanţă un prim imobil din Sibiu – spațiul comercial din strada Nicolae Bălcescu 29 (artera pietonală cu terase care duce spre Piața Mare). Judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au hotărât atunci că imobilul cumpărat de Iohannis aparţine statului, deoarece proprietarul iniţial nu mai are moştenitori legali. Șeful statului este obligat să returneze toți banii încasați drept chirie pentru spațiul comercial din Sibiu, acolo unde activa banca Raiffesen Bank. Din chiria acestui spațiu comercial din Sibiu, familia Iohannis a obținut peste 260.000 de euro.
La final de mandat, Iohannis pare să iasă în câștig. A pierdut casa din Sibiu și trebuie să returneze peste 300.000 de euro, dar a câștigat un palat de câteva milioane de euro în Aviatorilor, acea reședință primită de la RAPPS și renovată din banii contribuabililor. În 2017, Klaus Iohannis era vizat în 6-7 dosare penale, unele rămânând în nelucrare, iar altele fiind clasate. Unul dintre aceste dosare avea legătură cu modul în care Iohannis a dobândit și folosit casa pe care astăzi a pierdut-o. În 2015 a fost clasat dosarul deschis în 2008 cu privire la modul în care Klaus Iohannis ar fi dobândit casa, prin fals și uz de fals. În 2008, DNA-ul și-a declinat competența către DIICOT, pentru că dosarul cu pricina includea mai multe persoane implicate, ce constituiau un grup infracțional organizat ce a ajutat la preluarea ilegală a imobilului din Sibiu. DIICOT a refuzat ancheta, motivând decizia prin faptul că Iohannis era la acea vreme primar și trebuia să se ocupe o altă instituție de caz. După mai mulți ani, aproape concomitent cu dobândirea mandatului de președinte a lui Klaus Iohannis, dosarul s-a clasat, deși existau probe solide. „Poate ar fi momentul ca, în baza deciziei de azi din partea ICCJ, autoritățile să ancheteze și aspectele penale ce au stat la baza obținerii imobilelor deținute de Iohannis”, a sugerat Iosefina Pascal.
Nici până în ziua de astăzi Klaus Iohannis nu a returnat banii obținuți din chirii după ce a pierdut primul imobil. E clar că Iohannis își dorește cu disperare să își asigure în continuare imunitatea, pentru că este bântuit de „fantomele” trecutului. Omul lui Coldea, Valeriu Stoica, i-a prevestit „moartea politică” lui Iohannis, la Congrestul PNL:
„Etapa Iohannis a fost importantă, 10 ani România a avut preşedinte liberal. În această etapă, România a avut un prim-ministru independent, trei prim-miniştri şi mulţi miniştri liberali, dar etapa Iohannis s-a încheiat. PNL trebuie să aibă curajul şi înţelepciunea să intre într-o nouă etapă a istoriei sale, odată cu cele două campanii electorale din această toamnă. Aceste campanii nu sunt doar competiţii cu celelalte partide, aceste campanii sunt competiţii ale liberalilor cu ei înşişi. Cine va câştiga în aceste campanii trebuie să facă parte din echipa de lideri puternici, în noua etapă a PNL”
Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.