Hezbollah confirmă moartea liderului său Ibrahim Aqil într-o lovitură israeliană

Postat de pe 21 septembrie 2024

Ibrahim Aqil a fost ucis vineri într-o lovitură în suburbiile de sud ale Beirutului, împreună cu alți aproximativ zece comandanți Hezbollah, conform armatei israeliene. El a fost rănit marți când pagerul său a explodat, conform Le Figaro.

Armata israeliană a anunțat în cursul zilei că l-a ucis pe liderul unității de elită Hezbollah și cel puțin zece lideri militari ai mișcării șiite în timpul unei lovituri asupra capitalei libaneze de vineri, care a făcut paisprezece morți și zeci de răniți, potrivit către Ministerul Sănătăţii libanez.

Acesta este al doilea comandant militar Hezbollah eliminat de Israel de când mișcarea pro-iraniană a deschis frontul din sudul Libanului în urmă cu aproape un an, „în sprijinul” palestinianului Hamas în războiul său împotriva Israelului în Fâșia Gaza.

Hezbollah a confirmat oficial moartea lui Ibrahim Aqil în această grevă. 12 persoane au fost ucise și 59 au fost rănite în raidul israelian în suburbiile de sud ale Beirutului, potrivit Ministerului Sănătății libanez. Acesta este al doilea comandant militar Hezbollah eliminat de Israel de când mișcarea pro-iraniană a deschis frontul din sudul Libanului în urmă cu aproape un an, „în sprijinul” palestinianului Hamas în războiul său împotriva Israelului în Fâșia Gaza.

Hezbollah îl descrie pe Ibrahim Aqil drept „un mare lider jihadist” și spune că s-a alăturat „corcesiunii fraților săi, marii lideri martiri, după o viață binecuvântată, plină de jihad, muncă, răni, sacrificii, pericole, provocări, realizări și victorii.”

Statele Unite au oferit o recompensă de 7 milioane de dolari pentru informații despre Ibrahim Aqil, alias Tahsin, descriindu-l drept „membru senior” al organizației care a revendicat atacul asupra ambasadei SUA din Beirut în 1983, care a provocat 63 de morți.

Acest raid constituie o nouă lovitură pentru Hezbollah, după ce a fost deja vizat în această săptămână de o serie de explozii mortale care vizează sistemele sale de transmisie. „Avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Israeliene au efectuat o lovitură țintită (pe) Beirut, eliminându-l pe Ibrahim Aqil, șeful unității de operațiuni a Hezbollah, comandantul unității Radwan ”, a declarat un oficial de securitate, într-un comunicat de presă.

Ibrahim Aqil a fost deja rănit de explozia pagerului său

Potrivit unei surse libaneze Ibrahim Aqil a fost rănit marți de exploziile simultane de pagere . „Apoi a fost tratat și a participat la o întâlnire cu alți oficiali când Israelul a lovit ”, a spus această sursă. Această informație, dacă ar fi confirmată, este importantă în măsura în care ar însemna că, dacă el, liderul Forței al-Radwan, ar avea fi avut un pager, alți membri ai forței aveau și ei unul și, prin urmare, riscau să fie răniți în exploziile de marți. Incertitudinea planează asupra profilului persoanelor – aproape 3.000, inclusiv între 200 și 300 de amputați de un braț, o mână sau un ochi – răniți marți. Erau militari de rang înalt din Hezbollah sau luptători de rang inferior? Prima ipoteză pare a fi cea mai probabilă. Ceea ce ar confirma lovitura foarte dură dată lui Hezbollah de Israel.

Un fotograf AFP la locul grevei a văzut o clădire prăbușită și salvatorii evacuând victimele pe fondul scenelor de haos. „Țintirea unei zone rezidențiale populate demonstrează încă o dată că inamicul israelian nu ține cont de nicio considerație umanitară sau juridică ”, a denunțat prim-ministrul libanez, Najib Mikati, într-un comunicat de presă.

„Pedeapsă teribilă”

Hamas, la rândul său, a condamnat această lovitură, numind-o „o escaladare brutală” . Iranul a făcut același lucru, denunțând o lovitură „vicioasă” . ONU a spus că este foarte îngrijorată și a cerut „de-escaladare” . „Suntem foarte îngrijorați de intensificarea escaladării din jurul Liniei Albastre, inclusiv de greva mortală de astăzi de la Beirut. Facem apel la toate părțile să se reducă imediat. Toată lumea trebuie să dea dovadă de reținere maximă ”, a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.

„Nu acționăm în vederea (provocarii) unei escalade mari în regiune. Acționăm în conformitate cu obiectivele definite (ale războiului) și vom continua să facem acest lucru ”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, în cadrul unui briefing de presă după lovitură. Iar ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a adăugat: „Inamicii noștri nu au unde să se refugieze, nici măcar suburbiile (sudice) ale Beirutului ”, a scris el pe rețeaua de socializare X.

După exploziile spectaculoase, atribuite Israelului, ale dispozitivelor de transmisie folosite de membrii Hezbollah, marți și miercuri, schimburile de focuri s-au intensificat încă de joi între armata israeliană, care a efectuat zeci de lovituri în sudul Libanului, și mișcarea islamistă. . Armata a anunțat vineri că aproximativ 140 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel până la prânz. Hezbollah și-a revendicat responsabilitatea pentru atacurile cu rachete asupra mai multor site-uri militare israeliene, inclusiv asupra unei baze de informații. 

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah , a asigurat joi că Israelul va primi „pedepse teribile” după exploziile dispozitivelor de transmisie. Israelul nu a comentat acest atac, care a avut loc în fortărețele Hezbollah din suburbiile sudice ale Beirutului, precum și în sudul și estul Libanului, care a făcut 37 de morți și 2.931 de răniți în două zile.

Sursa: mariustuca.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background