Neglijență gravă marca Rafila – inspecția sanitară doarme în papuci pe bani mulți

Postat de pe 27 august 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Inspecția Sanitară de Stat, direcția din ministerul lui Rafila care controlează situații medicale precum cea de la Spitalul Pantelimon, este condusă de un medic veterinar, fost candidat PSD la alegerile parlamentare, scrie HotNews. Iosefina Pascal a evidențiat neglijența în serviciu a Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care refuză să trimită Inspecția Sanitară de Stat să investigheze cazul Sf. Pantelimon.

Conform legii, nu Corpul de Control, trimis de Alexandru Rafila la Sf. Pantelimon, ci altă direcție din subordinea lui se ocupă de „inspecţia pentru controlul calităţii serviciilor de asistenţă medicală” și de „inspecția farmaceutică”. Direcția se numește Inspecția de Sănătate Publică, fiind condusă, încă din 2019, de un medic veterinar: Mioara Comana, care a venit de la DSP Teleorman, adusă de Sorina Pintea. În iulie 2023, după cazul femeii care a născut în stradă, după ce personalul medical de la Spitalul Municipal din Urziceni a refuzat s-o consulte, ministrul Alexandru Rafila a trimis în control Inspecția Sanitară de Stat. Verificările au fost conduse de Inspectorul Șef, Mioara Comana. În octombrie 2020, doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului din Capitală a atras atenția public că 30 de bebeluși au murit în ultimul an din cauza lipsei banilor pentru tratamentele medicale necesare. În noiembrie 2020, după incendiul declanșat în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț în urma căruia au murit 10 pacienți bolnavi de COVID, Ministerul Sănătății a ordonat Inspecției Sanitare de Stat să verifice toate secțiile de Terapie Intensivă din țară. Tot Inspecția Sanitară de Stat a coordonat și verificările în cazul pacientei arse în sala de operații la Spitalul de Urgență Floreasca din București, incident petrecut în decembrie 2019.

Problema nu este că Mioara Comana nu și-ar fi făcut treaba, pentru că, într-adevăr, a descoperit nereguli și la Spitalul Urziceni, și în alte instituții medicale pe care le-a inspectat. Problema de fond este refuzul lui Alexandru Rafila de a trimite Inspecția Sanitară de Stat pentru a investiga cazul Sf. Pantelimon. Rafila a trimis doar Corpul de Control, format din cadre fără expertiză în domeniu, concluzionând că la Pantelimon problema este cearta dintre cadrele medicale. Pe 17 aprilie, MS a publicat concluziile controlului Corpului de Control de la Pantelimon. Ministrul Rafila a explicat că a vizat numai activitatea administrativă derulată la nivelul spitalului și a concluzionat faptul că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”. După 8 august, când procurorii au emis mandate de arestare preventivă pe numele a două doctorițe din secția ATI de la Pantelimon, iar premierul Marcel Ciolacu l-a chemat la Palatul Victoria și i-a cerut să-i prezinte raportul controlului efectuat de MS la spital, ministrul Rafila a secretizat documentul, spunând că „nu este destinat comunicării publice”. În plus, el a spus că cei din Corpul său de Control sunt economiști și juriști. Nu a făcut nicio referire la Inspecția Sanitară. „Ministerul Sănătății nu are dreptul de a controla medical, este atribuția Colegiului Medicilor. Acolo nu face numiri nici Ministerul Sănătății, nici Guvernul”, a explicat Ministrul Sănătății.

Iosefina Pascal este de părere că vina pentru lipsa de acțiune a Inspecției Sanitare de Stat în cazul Spitalul Sf. Pantelimon este a Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care refuză pur și simplu să lase sau să trimită această entitate să-și facă treaba. Rafila ar trebui anchetat pentru neglijență în serviciu, pentru că e limpede că-și face treaba într-un mod total defectuos.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background