George Simion, despre Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului: Un forum esențial pentru românii din regiunile istorice

Postat de pe 17 august 2024

Anul acesta, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului a ajuns la cea de-a XXI-a ediție, deschizându-și porțile pentru românii din toate regiunile istorice românești. Acest eveniment nu este doar un prilej de sărbătoare culturală, ci și o platformă esențială pentru dialog, cooperare interetnică și identificarea soluțiilor concrete la problemele cu care se confruntă comunitățile românești din țară și din afara granițelor.

Participarea mea la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului a fost prilejuită de dorința de a discuta despre rolul regional al României în actualul context geopolitic. Eram odată o națiune cu influență semnificativă în regiune, o națiune care conta și era respectată.

Însă, astăzi, avem nevoie de discuții serioase și de soluții concrete pentru comunitățile de români din interiorul și din afara țării. Trebuie să ne asigurăm că vocile lor sunt auzite și că nevoile lor nu sunt ignorate.

Le-am transmis celor prezenți că nu sunt singuri și că prezența noastră, a AUR, atât în forurile naționale, cât și internaționale, va da naștere unui curent pozitiv pentru susținerea drepturilor românilor de pretutindeni.

Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului este mult mai mult decât un eveniment cultural. Este un forum de dialog, o platformă esențială pentru promovarea și protejarea valorilor românești.

Ne bucurăm și ne-am bucura și la următoarele ediții la Izvoru Mureșului, românii aflați în minoritate în Covasna și Harghita, aproape pe cale de dispariție din punct de vedere etnic, să fie susținuți de toate formațiunile politice care au reprezentanți în Parlamentul României și în Parlamentul European. Este vital acest lucru!

Eu cred că viitorii guvernanți trebuie să pledeze pentru pace. Vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât. Nu mai mult de acum 40 de ani eram promotori ai păcii regionale și internaționale, reușind să fim mediatori în Orientul Mijlociu, între Israel și Palestina, un rol de care lumea are din nou nevoie astăzi.

Dacă astăzi aveam un președinte care să iubească românii și să iubească românii care participă la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului și românii din jurul granițelor, relația noastră cu Bulgaria ar fi trebuit condiționată de felul în care lui Ivo Gheorghiev în Bulgaria i-ar fi fost respectate drepturile naționale. Nu-i sunt!

Și românilor din Bulgaria, la fel ca românilor din regiunea Timoceană care ține de Serbia, nu le sunt respectate drepturile naționale.

Un președinte de țară, un președinte al României, i-ar fi luat de mână pe Daniel Magdu, pe Stefan, pe Zavisa, pe Pedrag și ar fi purtat discuții cu conducerea Serbiei pentru recunoașterea drepturilor celor 300 de mii de români care trăiesc astăzi încă în Valea Timocului, deznaționalizați, fără să fie recunoscuți ca români.

Vă promit, dragi frați timoceni și dragi frați din Voievodina, că din postura în care sunt astăzi în fața voastră, de lider al opoziției din România, o să fac eu aceste demersuri nu mai de vreme de următoarea lună și o să mergem împreună pentru a lupta pentru ceea ce vi se cuvine, de fapt.

Un președinte al României ar fi condiționat orice ajutor umanitar acordat Ucrainei, oficial și neoficial, de respectarea drepturilor celor 500 de mii de români din Ucraina care trăiesc în trei regiuni distincte, în Transcarpatia, Slatina, Apșa de Mijloc și restul localităților, în regiunea Cernăuți și Ținutul Herța și în regiunea Odesa.

Este o tăcere mormântală, din păcate, pe subiectul românilor din jurul granițelor și românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș.

Sper să deranjăm și sper că am deranjat cât mai mult această tăcere mormântală și sper să vină vremea unei reconstrucții din punct de vedere al demnității naționale, pentru că fără demnitate națională și fără o viziune și fără curaj, nu vom mai fi acea țară înconjurată de români.

Avem din ce în ce mai multe probleme și este vremea unui nou început. Sper să îl facem împreună cei care au participat la Universitatea de Vară.

Dumnezeu să ne ajute!


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background