Imane Khelif a fost devastată să descopere că s-ar putea să nu fie fată

Postat de pe 12 august 2024

Un spital din Franța a descoperit „o problemă cu cromozomii” din organismul lui Imane Khelif, spune antrenorul ei

Pugilista din Algeria care s-a aflat într-o controversă asupra sexului său, s-a antrenat luni de zile în Franța. LePoint publică un interviu exclusiv cu Georges Cazorla, care a făcut parte din echipa sportivei și a pus la punct programul său de pregătire fizică.  „Un endocrinolog de la Spitalul Universitar din Paris, Kremlin-Bicêtre, a examinat-o și a spus ca este o problemă cu hormonii ei, cu cromozomii ei, dar ea este o femeie” a spus antrenorul.

Algeriana Imane Khelif a intrat în ring pentru ultimul ei meci de la Jocurile Olimpice de la Paris vineri, 9 august, și a câștigat medalia de aur la categoria sub 66 de kilograme. Necunoscută publicului larg până la deschiderea turneului, a avut toți ochii pe ea, aflata în centrul unei controverse pe tema sexului ei.

Pentru a ajunge la aceste olimpiade, boxerul licenţiat la Nisa s-a bazat pe un colectiv de experţi cu sediul în Algeria, Statele Unite, dar şi în Franţa. Le Point l-a contactat telefonic pe unul dintre ei, Georges Cazorla, care a pus la punct programul său de pregătire fizică pentru aceste Jocuri. În trecut, el a oferit sfaturi mai multor federații și cluburi sportive de top.

  • Le Point: Ați participat la pregătirea lui Imane Khelif pentru aceste Jocuri Olimpice. Cum s-au intersectat drumurile voastre?

Georges Cazorla: Am predat biologie aplicată activității fizice și sportului la Universitatea din Bordeaux. În acest context, am coordonat lucrarea de master a managerului lui Imane Khelif, Nasser Yefsah, care îi conduce cariera. Era vorba de box. A locuit – și încă mai trăiește – la Nisa și mergea în mod regulat la Bordeaux pentru a-mi urma cursurile. La sfârșitul anului 2022, Nasser m-a contactat pentru a îmi cere  să o ajut pe Imane Khelif în pregătirea ei pentru campionatele mondiale, campionatele africane și Jocurile Olimpice. Așa că am ieșit puțin din pensie! Nu o cunoasteam atunci pe Imane.

  • Și nici tu nu știai prea multe despre box!

Într-adevăr. Dar am avut ambele picioare în sport de foarte mult timp. Am analizat lupte: numărul de lovituri date, primite, mișcări… În același timp, m-am bazat și pe o tehnică de spectrometrie în infraroșu dezvoltată de unul dintre foștii mei doctoranzi: permite analiza a 19 parametri (cum ar fi anumiți carbohidrați, lactat, anumiți aminoacizi, uree, proteine ​​totale, dar și anumiți parametri inflamatori precum CRP și parametri care reflectă nivelul de antrenament: imunoglobuline), și asta, din colectarea a trei picături de sânge. Acest lucru ne-a oferit informații prețioase despre starea fizică, fiziologică și abilitățile lui Imane. Am început să construim un program riguros cu managerul ei, menit să-i facă progresul optim. Ai grijă, nu a fost o începatoare înainte de a mă întâlni! În Algeria, Imane ajunsese deja la un nivel bun de box, dar, din cauza lipsei de echipamente concepute pentru nivel înalt, antrenamentul lui Imane s-a bazat pe abordări pragmatice și intuitive. Acum acestea sunt mai structurate științific.

  • Cu Imane Khelif, ți-ai continuat testele la Paris.

Într-un centru din arondismentul 13, Monstade, am supus-o unei baterii de teste de performanță mai mult sau mai puțin sofisticate. De acolo, am dezvoltat o formulă de preparare, pe care am numit-o „FAITPAS”. Iată ingredientele:

F pentru frecvență: de câte ori ar trebui să se antreneze pe zi, pe săptămână.
A este pentru asiduitate: adică planificarea momentelor de oprire fără ca aceasta să dăuneze orientării generale.
I pentru intensitate: am lucrat foarte mult acest aspect, cu pulsul, dozarea sângelui, abordări fizice și psihologice, interacțiunea muncii aerob-anaerobe la nivel energetic pentru a aborda mai bine cele trei reprize. În același timp, Imane a lucrat și la culturism, care s-a concentrat pe viteză și explozibilitate. Unii dintre colegii tăi neinițiați au scris că boxul înseamnă putere. Nu, boxul amator implică lovirea de ținte asupra unui individ. Este vorba despre pricepere tehnică.
T pentru timp: cât timp trebuie să fie dedicat fiecărui exercițiu pentru ca acesta să fie foarte eficient.
P pentru progresivitate: cum să progresezi spre campionatele mondiale și apoi campionatele arabe, apoi Jocurile Olimpice, alternând muncă și recuperare.
A pentru alternarea exercițiului și recuperare.
S pentru specificitate: încercați să adoptați o strategie bazată pe abilitățile lui Imane și ale adversarului.
Am aplicat acest principiu. Se pare ca a avut succes.

  • Deci te-ai întâlnit deja cu Imane Khelif de mai multe ori.

Da, absolut. Ea venea adesea în Franța pentru a participa la cursuri sau teste. În perioada septembrie 2023 – aprilie 2024, a fost la Tarbes, într-un club creat de un fost director tehnic național al Algeriei, Karim Aiouaz, cu un centru tehnico-medical bun; din mai, se află la Nisa, în același club cu managerul ei, renumit în lumea boxului de pe Riviera Franceză. Nu am fost niciodată în Algeria ca parte a acestei pregătiri. Managerul ei era cel care făcea naveta. Nici pe Imane Khelif nu am văzut-o în timpul ultimului curs de pregătire la Vittel, la jumătatea lunii iulie, supravegheată de antrenorul ei americano-cubanez, de care este complet dependentă de câteva săptămâni. Antrenorul său istoric, Mohamed Chaoua, l-a însoțit și la Paris în timpul acestor Olimpiade. Între noi s-au creat legături emoționale, chiar dacă Imane și antrenorul ei vorbesc încă foarte puțin franceza. Este foarte clar că pentru mine Imane este o fată bună, un sportiv de excepție care merită tot respectul nostru.

  • Ți s-a cerut la sfârșitul anului 2022 să o urmărești. Ați fost informat despre un conflict între Federația Internațională de Box (IBA) și Imane Khelif?

L-am descoperit în timp ce urmăream campionatele mondiale prin video din martie 2023. A fost descalificată în finală împotriva unei chinezoaice. Atunci am presupus că sunt certuri diplomatice, internaționale… Dar decizia s-a bazat pe teste. Sincer, mi s-a părut dezgustător. Indiferent de rezultatele acestor teste biologice și, fără a intra în detaliile lor – aceasta este o chestiune de biologi și medici – această sărmană fată a fost devastată, devastată să descopere brusc că s-ar putea să nu fie fată! Toți cei care o plăceau, inclusiv eu, au intervenit pentru a o înveseli. Perspectiva Jocurilor Olimpice a făcut-o sa-si revina. Din fericire, se poate baza și pe familia ei (foarte modestă, pe care o ajută prin box), care locuieste într-un orășel din Algeria.

  • A descoperit și ea în acel moment…

Da, și eu, chiar dacă are un morfotip destul de particular. Faptul rămâne că oamenii au un aspect fizic deosebit, este atât de diferit în interiorul lor. Pentru Imane, ea s-a născut fată. A fost crescută ca o fată. Are o sensibilitate de fată. În acest sens, de ce nu i-am testa pe toți cei care au abilități mai mari decât alții? De exemplu pentru baschetbalistul francez Victor Wembanyama, imens, în ceea ce privește hormonii săi de creștere? E o prostie. Fiecare este diferit, din fericire, altfel nu ar exista concurență. Să ne punem într-o perspectivă de performanță: ce este competiția? Este un subiect, un bărbat sau o femeie, care este superior celorlalți.

  • Nici echipa algeriană nu știa nimic?

Sunt la 50.000 de mile distanță de aceste aspecte biologice. Erau fericiți să aibă o femeie boxer bună. Este o tânără, repet, care a fost crescută ca o fată.

  • Ce se întâmplă după acest anunț traznet?

După campionatele mondiale din 2023, unde a fost descalificată, am preluat conducerea contactând un renumit endocrinolog de la Spitalul Universitar din Paris, Kremlin-Bicêtre, care a examinat-o. Acest lucru a confirmat că Imane este într-adevăr o femeie, în ciuda cariotipului și a nivelului de testosteron. El a spus: „Este o problemă cu hormonii ei, cu cromozomii ei, dar ea este o femeie. Asta e tot ce a contat pentru noi. Apoi am lucrat cu un medic din Algeria pentru a monitoriza și regla nivelul de testosteron al lui Imane, care se află în prezent în norma feminină. Testele arată foarte clar că toate calitățile sale musculare și de altă natură s-au diminuat de atunci. În prezent, ea poate fi comparată la nivel muscular și la nivel biologic cu o femeie-femeie-femeie.

  • Referitor la acest lucru, ați urmat o recomandare a Comitetului Olimpic Internațional?

Am fost atât de dezamăgit să o văd prostește descalificată la campionatele mondiale de la New Delhi, încât am vrut să preiau conducerea. Dar cu retrospectivă, mă întreb dacă nu am greșit să mă implic în asta… Comisia medicală a Jocurilor Olimpice făcuse multă publicitate în jurul pregătirii eșantionarelor săi pentru a judeca, printre altele, nivelul de testosteron al sportivilor. Așa că am vrut să punem toate șansele de partea lui.

  • Unii susțin că profilurile XY prezintă superioritate fizică, musculară, față de XX.

Ei spun că toată lumea ar trebui să facă mișcare. Toți, în afară de acești oameni? Unii spun că ar trebui să facem categorii specifice, dar chiar și în cadrul unui grup de persoane hipoandrogene sau hiperandrogene, există diferențe între ele. Există o variație atât de mare încât nu putem forma categorii.

  • Îti pun aceasta întrebare pentru ca esti profesor de biologie…

Între băieți și fete, la pubertate, din punct de vedere al performanței, există o disociere legată de testosteron. Testosteronul este un hormon anabolic și, prin urmare, construiește mușchii. Aceasta explică de ce băieții sunt mai puternici din punct de vedere muscular decât fetele. Răspunsul meu este ezitant, deoarece unele femei manifestă o calitate musculară apropiată de cea a bărbaților. Iar performanța este interacțiunea mai multor componente, inclusiv aspectele fizice. În unele sporturi, aspectele fizice joacă un rol important în performanță. Nu vei vedea niciodată boxeri slabi, fie bărbați, fie femei.

  • Ați urmărit conferința de presă IBA susținută în timpul Jocurilor Olimpice?

Nu, nu am vrut să-mi reaprind furia. S-ar putea spune multe despre IBA. Managerul lui este ciudat. Nu vrea ca CIO să se implice în box… Tot ce știu este că IBA a ajuns să se justifice a posteriori. Dacă ne-ar fi avertizat înainte de Mondialele din 2023, am fi fost vigilenți. Au făcut-o pe Imane eligibilă pentru primele trei jocuri, apoi neeligibilă pentru finală. I-au trimis o scrisoare în engleză, deși nu poate citi limba respectivă, cerându-i să o semneze pentru a obține rezultatele. Ea nu ar fi trebuit să semneze niciodată această scrisoare.

  • Ce înseamnă asta?

Că a recunoscut descalificarea… Totul s-a întâmplat într-un mod amuzant la New Delhi în timpul acestor Campionate Mondiale.

  • Despre ce sunt aceste rezultate IBA? Un cariotip? Nivelul de testosteron?

Din câte am citit, în cadrul recentei conferințe de presă, IBA nu a dorit să intre în detalii sau să dezvăluie natura testelor efectuate, așa că este mai bine să rămânem cu poziția CIO, care a confirmat eligibilitatea lui Imane precum și cea a taiwanezilor descalificați și ei de IBA din New Delhi în martie 2023.

sursă: LePoint


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background