După controversele de la Jocurile Olimpice de la Paris, Japonia a cerut să părăsească FIJ!

Postat de pe 12 august 2024

Japonia a anunțat boicotarea Jocurilor Olimpice de la Paris, acuzând controversele din jurul arbitrajului de la judo. Această mișcare îndrăzneață evidențiază frustrarea japoneză față de prejudecățile de care s-au lovit sportivii și aruncă o umbră de îndoială asupra întregii desfășurări a JO. Reflectând asupra parcursului său, Soichi Hashimoto, în vârstă de 32 de ani, a declarat următoarele: „Există atât de mulți oameni care au venit să mă susțină astăzi, așa că am știut că nu pot să merg acasă cu mâinile goale. Am făcut tot ce am putut până la capăt, așa că nu am regrete în cariera mea la judo. Nu am reușit să iau medalia de aur, dar a fost o competiție memorabilă.

Hashimoto a câștigat bronzul la debutul său olimpic cu un waza-ari decisiv folosind seoi nage – „aruncarea peste umăr cu ambele braţe” împotriva lui Gjakova. Hashimoto s-a arătat profund dezamăgit: „Urmăream să iau aurul, așa că sunt dezamăgit de rezultat. Dar am dat tot ce-am putut”, a spus el.

Potrivit unui raport recent al Tweetsoku din 29 iulie 2024, deoarece problemele de jurizare duc la rezultate nefavorabile pentru Japonia, susținătorii japonezi consideră că Japonia ar trebui scoasă din Federația Internațională de Judo (IJF). În sferturile de finală de judo (categoria 73 kg) la Jocurile Olimpice de la Paris, Soichi Hashimoto (32, Park 24) a pierdut în fața lui Gabba din Franța.

După ce meciul a fost prelungit, Hashimoto a fost descalificat după trei avertismente. Cu toate acestea, Federația Internațională de Judo (IJF), care pare să discrimineze Japonia, a pus sub semnul întrebării aceste avertismente. Jocurile Olimpice de la Paris au devenit o etapă tumultoasă pentru starurile de judo din Japonia, expunând problemele grave ale Federației Internaționale de Judo. Ryuju Nagayama, care avea scopul de a ieși din umbra lui Naohisa Takato, a suferit o lovitură zdrobitoare. O controversată decizie a arbitrului l-a scos din finala – 60 kg. Șocat, Nagayama a refuzat să dea mâna cu câștigătorul, spaniolul Garrigós. „Regret profund că nu am câștigat”, a spus Takato, urmărind meciurile din mulțime.

Uta Abe a experimentat și ea o situație similară. Campioana de la Tokyo 2020 a pierdut în fața lui Diyora Keldiyorova din Uzbekistan, în runda a doua. Abe, care nu a părăsit niciodată o competiție fără medalie din 2019 și până în prezent, a izbucnit în lacrimi. Înfrângerea ei a venit chiar înainte ca fratele ei, Hifumi, să câștige medalia de aur, spulberându-li-se speranțele de a-și apăra titlurile împreună. Imaginea cu Uta plângând în brațele antrenorului surprinde în mod fidel agonia jocurilor. Aceste dezamăgiri au condus la apeluri pentru reformă. Mulţi susţin că sistemul actual de puncte nu mai reflectă esenţa judo-ului şi favorizează alte naţionalităţi. Fanii sunt nemulțumiți de schimbări, spunând că „E timpul ca AJJF să se retragă din Federația Internațională de Judo și să construiască o nouă organizație internațională centrată pe Judo-ul japonez”.

Ei cred că standardele diferite de jurizare fac ca sistemul actual să fie nedrept. Unii sugerează că Japonia ar trebui să părăsească IJF și să formeze un nou organism pentru a păstra Kodokan-ul. Apelul se extinde și pe social media, unde fanii cer o întoarcere la judo-ul tradițional. „AJJF ar trebui să părăsească Federația Internațională de Judo și să creeze o nouă organizație internațională axată pe Judo-ul japonez”, susțin mai mulți internauți. Pe Reddit, un fan a remarcat că este destul de rar să întâlnești un suporter care să susțină regulamentele actuale. „Regulamentul judo competitiv este o prostie fără seamăn”, a spus un fan, care a criticat și Jocurile Olimpice, și CIO, clasificând turneul de anul acesta ca fiind „cel mai prost jurizat din toate timpurile”. Controversa din jurul judo-ului la Jocurile Olimpice de la Paris va avea probabil un impact de durată. Fanii speră că apelurile lor la reformă vor duce la îmbunătățiri fără a perturba evenimentele viitoare.

Moștenirea Judo-ului japonez: O legătură specială cu Jocurile Olimpice

Jigoro Kano Shihan, fondatorul Kodokan, a creat Asociația Sportivă Japoneză pentru a permite participarea Japoniei la Jocurile Olimpice de la Stockholm din 1912. El este cunoscut sub titulatura de „Părinte al sportului în Japonia”. Visul lui Jigoro de a „internaționaliza judo-ul” s-a împlinit la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964, unde judo-ul masculin a debutat ca eveniment oficial. Concurenții japonezi au dominat, cu excepția open-ului. Acest lucru a arătat răspândirea judo-ului la nivel mondial. Judo-ul feminin a fost un eveniment demonstrativ la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988 și a devenit oficial în 1992 la Barcelona. Din martie 2021, 204 țări și regiuni se află în Federația Internațională de Judo. Judo-ul este deosebit de popular în Europa, cu mai mulți practicanți în Franța decât în Japonia.

Japonia este reprezentată de Abe Hifumi, Soichi Hashimoto, Funakubo Haruka, Nagayama Ryuju și Tsunoda Natsumi la Judo la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Hashimoto este cel mai în vârstă judoka din istoria judo-ului japonez care a concurat la Jocurile Olimpice. Acest lucru îl face să fie și cel mai bătrân medaliat al Japoniei la Judo. Performanțele sale demonstrează istoria specială pe care națiunea o are în Judo, care a fost creat de Jigoro Kano în 1882. A avut un impact cultural profund asupra Japoniei și întruchipează principiile disciplinei, respectului și fraternității reciproce între oameni. Înființarea Kodokan a permis judo-ului să aibă un rol esenţial în dezvoltarea caracterului şi în insuflarea moralităţii.
Sportivii japonezi de la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 au fost cu adevărat inspirați. Japonia a câștigat 9 medalii de aur uimitoare la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, stabilind un nou record mondial. S-au remarcat judoka precum Tadahiro Nomura și Ryoko Tani, care au devenit ulterior avatare ale acestui sport. Nomura a devenit primul judoka care a câștigat 3 medalii de aur, iar Tani a câștigat 2 dintre cele 3 medalii olimpice totale. Această performanță arată într-adevăr priceperea lor în sport și posibila lor nemulțulmire față de actualele victorii și acordări de medalii într-un oraș străin. Să fie acesta momentul când Japonia va revendica spiritul original al judo-ului și va conduce sportul într-o nouă eră?

sursă: essentiallysports.com

traducere și adaptare: Oana-Medeea Groza


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background