SUA, Maroc, Algeria… unele țări au cenzurat pasaje din ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

Postat de pe 28 iulie 2024

Difuzată în întreaga lume, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a fost urmărită de peste un miliard de oameni ineri, 26 iulie. Dar în mai multe țări, radiodifuzorii au ales să nu difuzeze anumite pasaje… Începând cu prestația cântărețul Philippe Katerine care apare aproape gol, vopsit în întregime cu albastru, scrie revista Marianne.

Un miliard de oameni din întreaga lume au fost încântați de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Dar unii nu au avut acces la întregul spectacol extraordinar din capitala Franței. O scena în special, a făcut obiectul cenzurii… Cea în care cântărețul Philippe Katerine apare aproape gol, vopsit în întregime cu albastru, ieșind dintr-un clopot.

Și, în spatele lui, o replică a Cinei cea de taină a lui Hristos, de Leonardo da Vinci, cu drag queens, scena care a stârnit controverse pe rețelele de socializare… Această reprezentare barocă a zeului vinului Dionysos de cântărețul hitului Luxor nu a fost pe gustul mai multor țări.

După cum au raportat telespectatorii, canalele marocane ale grupului public audiovizual SNRT ar fi cenzurat aceste secvențe pentru a proiecta în schimb o imagine a orașului Paris. „Ei bine, pe canalul marocan am văzut o fotografie a Luvru de 15 minute, așa că înțeleg că cineva s-a dezbrăcat?„, a comentat un utilizator pe X.

Alți utilizatori de internet raportează o cenzură similară a pasajelor cu drag queens de către televiziunea algeriană. Potrivit presei franceze L’Équipe , beIN Sports – radiodifuzorul cu plată din regiunea Orientului Mijlociu și Africa de Nord – a reacționat declarând că canalul său a difuzat într-adevăr secvența în cauză în întregime în țările în care difuzeaza.

NBC a difuzat reclame

Mai surprinzător? In Statele Unite, scena nu a fost difuzată de toate canalele de televiziune care au oferit ceremonia de deschidere, notează L’Équipe. Și în special pe… NBC, principalul difuzor al Jocurilor Olimpice din 1988. Canalul a preferat să difuzeze spoturi publicitare și sprijin pentru echipa americană în timpul difuzării secvențelor cu Philippe Katerine sau cu drag queen Gigi Palmer.

Dacă un spectator dorea să vadă întreaga ceremonie, putea urmări semnalul produs de OBS [Olympic Broadcasting Services, o filială de producție a CIO care producea semnalul internațional, în timp ce fiecare canal era liber să-și adauge propriile imagini] pe Peacock, platforma de streaming pentru Jocurile Olimpice din Statele Unite”, a răspuns canalul contactat de cotidianul francez de sport L’Equipe.

Pe rețelele de socializare, acum celebra parodie a Cinei cea de Taină a lui Hristos a stârnit critici printre mulți americani, văzând-o drept o blasfemie. Deși Statele Unite nu au penalizat niciodată, țara rămâne creștină în proporție de peste 70%. Spectacolul a provocat  o reacție de la Elon Musk. A fost extrem de lipsit de respect pentru creștini ”, a comentat cel mai bogat om din lume de la X, platforma pe care a cumpărat-o în 2022.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background