NATO construiește în România cea mai mare bază din Europa
Postat de Gold FM Radio pe 19 martie 2024
Construcția pentru cea mai mare bază NATO din Europa a început în România cu un cost de construcție de 2,5 miliarde de euro, scrie Newsweek
România a început acum construcția a ceea ce va fi în cele din urmă cea mai mare bază militară europeană a Alianței NATO , în timp ce blocul transatlantic încearcă să-și consolideze capacitățile în regiunea Mării Negre, cu ochii pe activitatea rusă acolo.
Proiectul de 2,7 miliarde de dolari va extinde Baza Aeriană 57 a Forțelor Aeriene Române Mihail Kogălniceanu, care se află în apropierea orașului-port Constanța la Marea Neagră. Noua unitate va avea un perimetru de aproape 20 de mile, va acoperi aproximativ 11 mile pătrate și va găzdui aproximativ 10.000 de membri ai personalului NATO și familiile acestora.
România a fost de multă vreme un punct cheie pentru operațiunile NATO în regiunea Mării Negre. Mii de trupe americane au străbătut țara în misiuni de antrenament și securitate de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Avioanele americane de luptă și supraveghere operează în mod regulat de acolo, ca parte a operațiunilor de poliție ale NATO.
Euronews a scris în acest weekend că lucrările la infrastructura de bază a bazei, cum ar fi drumurile de acces și rețeaua electrică, au început. În cele din urmă, sunt de așteptat să fie construite câteva piste noi pentru a sprijini operarea diferitelor tipuri de aeronave militare.
Nicolae Crețu, comandantul bazei aeriene, a spus că vor fi „hangare de întreținere, depozite de combustibil, muniție, echipamente, materiale tehnice aviatice, simulatoare, dotări de hrănire, cazare; totul este necesar pentru a susține funcționarea și misiunile unei baze a acestei baze. dimensiunea dimensiunii.”
NATO a început să-și construiască rețeaua de patru grupuri de luptă multinaționale cu prezență în avans sporită în regiunea baltică, după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. După începerea invaziei la scară largă în februarie 2022, alianța a consolidat aceste misiuni și a înființat patru grupuri de luptă suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.
Franța este națiunea cadru pentru grupul de luptă românesc, cu forțele contributive de Belgia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și SUA.
Bucureștiul urmărește o cooperare mai strânsă cu aliații săi NATO – și cu SUA în special – pe măsură ce Marea Neagră devine un teatru de confruntare din ce în ce mai încordat între Ucraina și Rusia, precum și între Moscova și rivalii săi occidentali.
„România s-a impus deja ca o ancoră a flancului estic al NATO și al UE ”, a declarat premierul Marcel Ciolacu pentru Newsweek în iunie.
„România este, și va continua să fie, un aliat de încredere al SUA care este dedicat stabilității și păcii în Europa Centrală și de Est. Suntem hotărâți să contribuim puternic la comunitatea transatlantică și să sprijinim cu fermitate valorile democratice și drepturile și libertățile fundamentale.
„Consolidarea parteneriatului strategic al României cu SUA în dimensiunile economice și de securitate este o prioritate de vârf”, a spus Ciolacu. „Au fost deja depuse eforturi și sunt în curs de desfășurare mai multe pentru a consolida securitatea de-a lungul flancului estic al NATO. În acest sens, vreau să-mi exprim întreaga apreciere pentru prezența militară a SUA în România pentru munca noastră fructuoasă împreună.
„Suntem în alertă 24/7 pentru operațiunile de influență și interferență rusești în România și am contracarat cu succes astfel de încercări în mai multe rânduri”, a adăugat Ciolacu. „Amenințarea constantă a activităților rusești în România impune să luăm foarte în serios amenințările lor secrete și hibride.
„Rusia e considerată de catre România și a flancul estic european ca o sursă istorică de instabilitate, opresiune și agresiune. Ca atare, lucrăm în mod constant pentru a contracara orice încercare rusă de a destabiliza România și partenerii noștri”.
sursă: Newsweek