România – cea mai coruptă țară, conform Transparency International

Postat de pe 30 ianuarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, difuzată pe postul de radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat documentul îngrijorător care plasează România în topul celor mai corupte țări din lume.

Faptele de corupție din România, precum și traficul și consumul de droguri care au atins cote alarmante reprezintă o problemă reală în România. ONG-ul Transparency International spune că România rămâne în rândul țărilor europene cu cele mai slabe performanțe în perspectiva implementării măsurilor anti-corupție, obținând un scor de doar 47 din 100 la acest aspect. Statistica a fost realizată în 2023 și arată că majoritatea statelor UE au făcut progrese minime sau chiar inexistente în ceea ce privește combaterea corupției. E posibil chiar ca multe state să fi regresat, dacă ne gândim la tot ceea ce s-a întâmplat în pandemie, când s-au achiziționat vaccinuri la grămadă, fără ca ele să fie folosite, când s-au făcut contracte forțate, dar și dacă luăm în calcul tot ce s-a întâmplat pe parcursul războiului din Ucraina, de la deturnarea fondurilor destinate sprijinirii ucrainenilor și până la traficul de armament.

„Între anii 2014 şi 2016, România a înregistrat un avans de cinci puncte, de la 43 în 2014 la 46 în 2015 şi 48 de puncte în 2016. În următorii ani, România a pierdut patru puncte, ajungând în 2019 la doar 44, iar de atunci a recuperat doar două puncte. În anii 2022 şi 2023 scorul este același, de doar 46 de puncte, mult sub media UE. Bulgaria a avut un parcurs similar, cu scoruri care au variat între 41 şi 44 de puncte în ultimii 10 ani. De remarcat că în 2023 este prima dată când Bulgaria ajunge la 45 de puncte. În schimb, Ungaria a înregistrat un declin constant în clasament, de la 54 de puncte în 2014, la doar 42 de puncte în 2023, situându-se astfel pe ultimul loc la nivelul UE”, se precizează în document.

Corupție în poliție și în spitale

DNA a descins la Spitalul Județean din Sibiu, procurorii cercetând fapte de corupție comise de către angajați. Un alt exemplu clar de corupție arată că mai mulți polițiști din Turda și prietenii directorului din primăria Turda și-au pavat curțile cu dalele luate din centrul orașului. Șeful Poliției locale din Turda și din Câmpia Turzii sunt cercetați pentru că au participat la această acțiune penală, iar pe surse se vorbește că ar fi fost audiat inclusiv primarul din Turda. Cu astfel de probleme și acțiuni de noaptea minții ale administrației, poliției și angajaților spitalelor este greu să-i contrazicem pe cei de la Transparency International când spun că România este unul dintre cele mai corupte state din lume.

„România excelează la capitolul corupție tocmai pentru că nu se înfăptuiește actul de justiție. Sunt țări, chiar țări ca afară, pe care le laudă unii și alții, în care corupția, atât din punctul de vedere al prejudiciului, cât și din punctul de vedere al incidenței este mult mai mare, dar acolo, totuși, sunt trași la răspundere infractorii, pe când la noi nu se rezolvă nimic”, a evidențiat Iosefina Pascal în încheiere.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background