Studiu BOMBĂ – cum sunt distruși psihic copiii din cauza rețelelor de socializare

Postat de pe 31 ianuarie 2024

Autor: Iosefina Pascal

Se pare că ne îndreptăm rapid către lumea creată de Aldous Huxley în „Brave New World”, în care societatea era întrutotul dependentă de tehnologie, oamenii fiind creați și condiționați pentru a se comporta conform unor tipare, pentru a consuma pasiv și a nu pune niciodată la îndoială deciziile mașinăriei monstruoase și nemiloase, numită „stat”.

Nu este de mirare că tot mai mulți copii mici dezvoltă astăzi ceea ce se numește „autism virtual”, o nouă afecțiune identificată de psihologul Marius Zamfir. Zamfir și echipa sa au descoperit că micuții cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, care petreceau mai mult de 4 ore pe zi cu ochii ațintiți la ecrane, se confruntau cu o deprivare senzorială, motorie și socio-afectivă. Adică manifestau comportamente asemănătoare cu cele observate la copiii diagnosticați cu tulburări din spectrul autismului, o tulburare de dezvoltare debilitantă care afectează vorbirea, sociabilitatea și dezvoltarea cognitivă.

„În Romania în ultimii ani se întâmplă un fenomen îngrijorător.

La mare parte din cazurile de copii cu vârste cuprinse între 2-3 ani, diagnosticaţi de medicii neuropsihiatrii cu întârziere în dezvoltarea psiho-motrica, întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziţie şi/sau comportament, şi mai grav de ADHD sau chiar de autism, majoritatea specialiştilor din domeniu asociază ca factor agravant sau declanşator al acestor tulburări vizionarea excesivă a programelor TV sau a altor forme de realitate virtuală (telefon mobil, tabletă, calculator, etc.)

Dacă iniţial au fost doar câteva cazuri răzleţe, începând cu anul 2010 acestea au început să se înmulţească vertiginos.

Este vorba în special de cazurile în care vizionarea TV și / sau a activității de pe dispozitive electronice reprezintă în medie peste 4-5 ore/zi, şi în unele situaţii chiar peste 10 ore/zi, la copiii cu vârsta cuprinsă intre 0-3 ani.

În cazul copiilor autizati de privitul excesiv la mediul virtual este vorba de o nedezvoltare corespunzătoare a sistemului neurologic, datorită lipsei de stimulare psiho-motrică, senzorială, afectivă si psihosocială. Deci în acest caz nu este vorba de o distrugere a legăturilor neurologice, ci de inexistenţa lor sau de o reformatare a acestor legături, datorită unei stimulări necorespunzătoare.

La un astfel de copil, dacă nu se intervine precoce (înainte de 2-3 ani), problemele acestea se vor accentua din ce în ce mai mult, se crează rupturi între senzaţii şi percepţii, accentuându-se comportamentele din spectrul autist, recuperarea realizându-se astfel din ce în ce mai greu, şi cu costuri mai mari.”, scrie psihologul Marius Zamfir în studiul său despre autismul virtual.

Oamenii sunt ființe sociale. Suntem programați să ne dorim prieteni și să participăm activ într-o comunitate. În 1990, doar 3% dintre americani au declarat că nu au prieteni. Astăzi, în 2024, procentul este de 12% și este în creștere. Iar peste un deceniu ar putea fi mai mare de 20%.

Cu cât fiecare generație devine din ce în ce mai dependentă de tehnologie și cu cât petrecem mai mult timp pe dispozitive, cu atât mai puțin timp avem la dispoziție pentru a ne ocupa de alte lucruri, cum ar fi dezvoltarea relațiilor interumane. Este foarte posibil ca milioane de copii din Generația Alfa să crească și să devină adulți fără niciun prieten, fără nicio persoană la care să apeleze în momente de criză.

Stimularea constantă a dopaminei prin intermediul social media contribuie, de asemenea, la o scădere rapidă a capacității de concentrare. Pe măsură ce aceasta scade, la fel se întâmplă și cu alte capacități cognitive, cum ar fi capacitatea de a memora și învăța.

Astfel, generația Alfa devine „generația peștișorilor aurii”, deoarece studiile arată clar că expunerea la ecrane pentru perioade excesive de timp este asociată cu probleme de atenție și de memorie.

Iar astăzi, generația Alfa, în special copiii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, petrec între 4 și 6 ore pe zi uitându-se la ecrane, în timp ce adolescenții petrec în medie până la nouă ore pe zi în mediul online.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background