Trădarea Ucrainei față de Republica Moldova și ce efecte poate avea astăzi

Postat de pe 21 aprilie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Trebuie să înțelegem această trădare pentru a vedea care este posibila soartă a Ucrainei, pe baza ipocriziei și cinismului în care s-a accționat în istoria recentă. Uniunea Europeană și Tratatul Nord-Atlantic pot invoca oricând argumentul conflictului intern etnic”.

La 2 septembrie 1990, o mișcare separatistă rusă din Republica Moldova a proclamat Republica Moldovenească Nistreană, o zonă din partea de Est a Republicii Moldova. Această mișcare separatistă, cu sprijinul trupelor rusești, a reușit ca în urma unei confruntări armate din anul 1992 să preia controlul asupra celei mai mari părți a zonei transnistrene a Republicii Moldova, cât și a unei zone din Basarabia în jurul orașului Tighina.

În același an, a fost adoptată o rezoluție în Parlamentul de la Chișinău prin care se cerea asistență militară Ucrainei pentru a face față intervențiilor militare ale Rusiei. Ulterior, după semnarea unui acord cu Republica Moldova, Moscova a decis să lase câteva mii de militari în zonă pentru a menține republica separatistă, astfel că guvernul moldovean nu mai are nici o autoritate asupra regiunii transnistrene, în afară de 6 sate din raionul Dubăsari.

„Parlamentul de la Kiev din 1992 a ales calea cea mai ușoară și anume să nu se implice, în ciuda tratatului” – observă Iosefina Pascal. „Nici măcar nu a vrut să recunoască agresiunea militară a Rusiei față de Republica Moldova. Ba mai rău, pe teritoriul Ucrainei s-au transferat atât trupe militare cât și armament rusești pentru a ocupa Transnistria. Conducerea de la Kiev a refuzat atunci să ajute în soluționarea unui conflict sângeros al țării sale vecine”.

Prezentul în oglină

În prezent, în contextul actual dintre Ucraina și Rusia, poziția Republicii Moldova este una ce vizează interesul național. Conducerea de la Chișinău blamează acțiunile armatei ruse pe teritoriul Ucrainei și susține refugiații ce sosesc în țara lor. Cu toate acestea, Republica Moldova nu renunță la relețiile economice pe care le are cu Federația Rusă, continuând importarea gazului rusesc.

„Se pare că moldovenii au iertat, dar nu au uitat. Aceștia i-au primit cu brațele deschise pe ucrainieni, demonstrând că sunt buni oameni și buni vecini. Moldovenii, precum românii, au dat dovadă de empatie și au demonstrat faptul că sunt buni creștini. Trebuie să ne dăm cu toții seama că nu oamenii simpli sunt vinovați de greșelile și crimele politicienilor” – a adăugat jurnalista GOLD FM.

Cu toatea acestea Iosefina Pascal este de părere că nu ar trebui să uităm istoria, cum Ucraina nu s-a angajat în apărarea unei țări vecine. De asemenea, situația actuală se poate sfârși identic cu cea din 1992 când Uniunea Europeană și Tratatul Nord-Atlantic ar fi întors spatele Republicii Moldova invocând argumentul conflictului intern etnic. Un scenariu asemănător este posibil și în zilele noastre.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background