Soprana Gabriela Băncilă: A fost descoperită de mentorul lui Andrea Bocelli! Parcursul muzical

Postat de pe 24 ianuarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, soprana Gabriela Băncilă, una dintre cele mai armonioase și totodată puternice voci ale României la momentul actual, a povestit despre parcursul său în lumea muzicii, a vorbit despre cum a fost pregătită de mentorul lui Andrea Bocelli, Giovanni Meozzi, a oferit o lecție teribilă de patriotism și a explicat cu tristețe în suflet că industria muzicală din România se degradează din ce în ce mai mult pe zi ce trece.

Încă din copilărie, soprana Gabriela Băncilă a realizat că iubește muzica, iar atunci când adulții din jur o întrebau ce-și dorește să devină când va fi mare, ea răspundea cu seriozitate și cu hotărâre că vrea să devină o mare artistă. Iată că visul său s-a împlinit, oferindu-ne astăzi prilejul de a ne delecta cu vocea sa suavă care se împletește armonios cu acompaniamentul instrumentelor.

Pentru că și-a descoperit pasiunea de mică, a urmat un lung șir de activități pregătitoare care au format-o pe Gabriela Băncilă ca artist. A început cu pași mărunți, urmând cursurile de dansuri populare ale Palatului Copiilor din Brăila, unde a fost și solistă, apoi a făcut parte din corul școlii. Marele pas a fost mutarea în Italia unde inițial artista a avut un șoc când a observat cât de stricți sunt profesorii și a urmat o perioadă de aproximativ doi ani de acomodare, timp în care, din păcate, Gabriela a întrerupt temporar contactul cu muzica.

Experiența din Italia și întâlnirea cu renumitul Giovanni Meozzi, mentorul lui Andrea Bocelli

Gabriela Băncilă a avut o viață destul de tulburată, principalul motiv fiind divorțul părinților. Artista a plecat în Italia de la o vârstă fragedă pentru a sta cu mama ei. „Mi-a fost foarte greu! Îmi era dor și de pietrele de pe drum, fiind obișnuită să mă joc afară cu copiii la Brăila. Copilăria mea a fost foarte tristă, dar și frumoasă pentru că încă am mai prins jocurile afară, nu pe telefoane. Schimbarea pentru mine a fost teribilă! De unde ne dădeam ’bună dimineața’ în română, acum eram nevoită să spun ‘buon giorno’. Toate aceste schimbări pentru mine au fost dramatice”, a mărturisit Gabriela Băncilă.

De parcă nu ar fi fost de ajuns dificila tranziție, artista a povestit că a avut și o problemă de sănătate care i-a afectat cel puțin temporar parcursul. Pentru că era foarte bolnăvicioasă de mică, Gabriela Băncilă a suferit o operație și i-au fost scoase amigdalele. Acesta a fost un moment de cumpănă, pentru că i s-a spus că fie nu va mai putea cânta deloc, fie va cânta chiar mai frumos decât până atunci.

A ascultat sfatul medicilor și a luat o pauză de la cântat, urmând ca apoi să revină în forță. Și-a pus în cap să facă ceva ce alții nu mai făcuseră până atunci: să cânte muzică populară românească în Italia. Pentru a-și îndeplini planul, a urmat cursuri de muzică la o școală de canto din Italia. „La câteva luni după, am fost descoperită de maestrul lui Andrea Bocelli, care făcea o preselecție cu tineri talentați chiar în liceul meu. Femeia de serviciu îi spusese de mine că sunt româncă și că sunt tenor, ceea ce l-a impresionat pe maestrul Giovanni Meozzi. A venit la mine pe holurile liceului și a zis că vrea să mă asculte cântând. Eu eram mai jucăușă atunci, cum sunt adolescenții, și am vrut să cânt o horă după ureche, așa cum se cântă la noi. Atunci mi s-a spus că muzicienii adevărați cântă după partituri și mi-au fost date niște cărți de partituri. Când am început să cânt, maestrul a fost foarte impresionat și mi-a spus că vrea să lucreze cu mine”, a relatat Gabriela Băncilă ineditul eveniment. Acela a fost momentul în care artista a realizat că poate să atingă note foarte înalte, iar maestrul i-a dat încredere că este foarte talentată, că are o voce superbă și că are toate șansele să devină o soprană de excepție.

Bineînțeles că Gabriela nu a putut să renunțe la prima ei mare dragoste: muzica populară. Aceasta a constituit mereu un refugiu pentru artistă. Cu toate acestea, Gabriela Băncilă era hotărâtă să se specializeze pe partea de canto clasic, drept pentru care, revenind în România, s-a înscris la Academie, a urmat Conservatorul, și-a finalizat studiile și a participat și la un concurs la Opera Națională din București, unde a ieșit pe locul al treilea din 110 participanți.

Întoarcerea acasă

Poate vă întrebați de ce Gabriela Băncilă a dat cu piciorul la toate oportunitățile ce i se puteau ivi în cale în Italia, alegând să se întoarcă în micuța noastră Românie. Ei bine, dragostea și dorul nespus de casă au determinat-o într-un final să se întoarcă pe plaiurile natale atât de dragi sufletului său, găsind aici liniștea și pacea de care avea nevoie.

De asemenea, artista și-a propus să ducă mai departe tot ceea ce a învățat în Italia și își dorește să-i călăuzească pe tinerii talentați în călătoria lor printre partiturile vieții. Cel mai micuț cursant al artistei a fost un băiețel de trei ani și jumătate cu simțul artistic muzical foarte bine dezvoltat. Aproape că se poate spune că l-a luat din fașă și l-a învățat atât limba română, cât și limba italiană și o serie de cântece frumoase. S-a ajuns rapid și la rezultate, copilul obținând locul 1 în cadrul unui concurs de profil.

Industria muzicală promovează doar manelele, pseudo-vedetele și scandalul!

O mare suferință pentru Gabriela Băncilă este faptul că din ce în ce mai mulți așa-ziși artiști caută să promoveze numai scandalurile, divorțurile, desfrâul și alte asemenea strategii pentru a crește în popularitate. Și mai grav este că astfel de artiști reușesc să-i influențeze pe adolescenți și pe tineri, ei fiind naivi și neștiind să distingă foarte bine lucrurile. Asta nu face decât să altereze din ce în ce mai mult percepția tinerilor asupra a ceea ce înseamnă muzica cu adevărat, distrăgând atenția de la valori, de la frumos, de la muzica în sensul ei absolut de artă.

„Am observat că cei care nu au atât de mult talent sunt cei care își doresc cel mai mult să iasă în față, să demonstreze, să se afișeze. Atât de tare obosesc oamenii cu atâtea ieșiri în față și melodii forțate. Asta pornește și de la educația precară, de la părinții care se zbat și se revoltă atunci când copilul lor nu iau locul 1, ca și cum este obligatoriu ca absolut toți copiii să fie pe primul loc. Până la urmă contează și participarea și experiența dobândită. Este trist că există foarte mulți oameni care au renunțat la carieră deși aveau voci foarte frumoase”, a punctat Gabriela Băncilă.

Este absolut degradant și dizgrațios ce se întâmplă în industria muzicală românească și ar fi bine ca oamenii să se trezească curând la realitate, să se educe și să se reconecteze la sufletele lor, pentru că altfel frumosul și muzica adevărată nu au nicio șansă să fie readuse la viață. Noroc cu puținii artiști autentici care depun eforturi colosale pentru a păstra valorile românești și cultura, că altfel…

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background