Secretele longevității / Dieta pentru a trăi o sută de ani

Postat de pe 6 aprilie 2024

Autor: Marius Ghilezan

Multă lume caută secretele longevității. Italia este țara în care cercetătorii găsesc cele mai eficiente resurse ale traiului lung și liniștit. Campodimele are 600 de locuitori. Este o comună medievală situată în munți, lângă Lazio, renumită pentru “tinerețea fără bătrânețe.” Aproape o sută de oameni au peste 100 de ani. Acciaroli, un cătun de pe litoralul vestic, este de asemenea cunoscut ca locul cu foarte mulți bătrâni. Cercetătorii susțin că pe lângă aerul curat, liniștea, localnicii fac multă mișcare și au o dietă fără carbohidrați. În plus, ca un secret, consumă mult pește.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din Roma au urmărit timp de mai mulți ani persoanele de peste optzeci de ani din Acciaroli, un sat pe coasta de vest a Italiei, cu o populație extrem de longevivă. Ei au descoperit prezența în organismul lor a unei peptide –  Adrenomedullina – care are mai multe funcții, inclusiv vasodilatația, reglarea secreției hormonale, promovarea angiogenezei și activitatea antimicrobiană. Este prezentă în aceeași cantitate ca la persoanele de treizeci de ani.

Echipa de cercetare nu a descoperit cauza fenomenului, dar consideră că este strâns legat de dietă și exerciții fizice.

Populația din Acciaroli mănâncă pește, mai ales anchoua, iepuri și pui crescuți în casă, ulei de măsline, produs local, legume și fructe din gospodărie. Fac mișcare zilnică, cel puțin o oră.

Studiul mai remarcă faptul că localnicii mănâncă foarte mult rozmarin, despre care se crede că ajută la îmbunătățirea funcției creierului.

Usturoi, ceapă, rozmarin și pește din abundență

Recent, Valter Longo, expert în longevitate, cu peste 35 de ani de experiență, dezvăluie dieta pe care o consideră ideală pentru o viață lungă și sănătoasă.

În 1989, directorul Laboratorului de longevitate și cancer din cadrul Institutului IFOM de oncologie moleculară din Milano, Italia, a început să cerceteze ce fel de dietă consumă persoanele  cu vârsta de peste 100 de ani și chiar mai mult.

După 35 de ani de studiu, el consideră, potrivit presei italiene, că nu genetica este secretul, ci dieta bogată bazată pe consumul zilnic de usturoi, ceapă, și pește.

Longo recomandă dieta longevității, inspirată din dieta mediteraneană și dieta Okinawa.

Campodimele – sat de fermieri – fără boli de inimă

Campodimele este un sat de fermieri. Aici, cinci generații din aceeași familie lucrează cot la cot pe câmp, trăind din ceea ce le dă pământul – produse ecologice pure. Sătenii mănâncă cantități mari de legume proaspete, inclusiv multe soiuri care au încetat să fie cultivate în majoritatea regiunilor cu mult timp în urmă, Scalonga, de exemplu, un tip de ceapă care nu se mai găsește nicăieri în afara Campodimele. Aceasta conține substanțe care ajută digestia și întăresc sistemul imunitar. În acest sat de centenari, oamenii mănâncă foarte puțină carne, dar consumă multă pâine de porumb din producție proprie. Campodimeleenii consumă galoane de ulei de măsline presat la rece – în medie 0,2 litri de persoană pe zi. Este vorba despre un pahar normal plin ochi, de dimineață. Cercetătorii cred că uleiul promovează sănătatea și prelungește viața, deoarece conține grăsimi mononesaturate, care reduc riscul de boli coronariene și cancer. Într-adevăr, populația viguroasă din Campodimele nu are practic nicio experiență de boli de inimă.

Principiile cheie ale acestei diete sunt:

– Predominant vegană: bazată pe legume, fructe cu coajă lemnoasă, cereale integrale și leguminoase

– Consum moderat de fructe: cantități mici de fructe, dar accent pe legume

– Pește de 3-4 ori pe săptămână: sursă importantă de proteine și acizi grași Omega-3

– Limitarea proteinelor animale: carne roșie și albă ocazional, lactate și ouă în cantități mici

– Evitarea „celor 5 P problematici”: cartofi, paste, pizza, proteine (carne roșie și albă), pâine.

„Cred că sunt ingrediente foarte bune, dar devin problematice pentru că oamenii mănâncă pur și simplu tone din aceste produse și – în plus – consumă tone de zahăr,” mai spune el.

Pe lângă o alimentație sănătoasă, Longo recomandă și postul intermitent. El sugerează post zilnic de 12 ore: o fereastră alimentară de 8-12 ore (de exemplu, 8.00 – 20.00).

El recomandă și dieta care imită postul: cinci zile pe lună, o dietă bogată în grăsimi nesaturate și săracă în calorii, proteine și carbohidrați.

sursă: newstand.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background