Psiholog Gina Dafinoiu la Golden Hour: Efectele inteligenței artificiale asupra omenirii

Postat de pe 27 februarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Golden Hour”, moderatoarea Jessie Baneș a dezbătut împreună cu psihologul Gina Dafinoiu un subiect de actualitate, ce îngrijorează întreaga lume, anume felul în care inteligența artificială ajunge să afecteze omenirea și pericolele ce se ascund în spatele potențării acestei tehnologii prin simpla utilizare.

Principala tehnologie de tip inteligență artificială care pare că a acaparat toate sectoarele vieții este Chat GPT, o platformă dată în folosință de la începutul acestui an. Deja are milioane de utilizatori și, pe lângă „munca” de cercetare și de redactare de eseuri, se pare că este folosită și în procese și chiar în biserică. Obiectiv vorbind, inteligența artificială are avantajele sale: facilitează accesul la informație, este utilă în marile companii, ne poate ușura munca de zi cu zi oferindu-ne mai mult timp și așa mai departe. În schimb, marea dilemă apare atunci când se încearcă înlocuirea unei ființe umane cu un program de acest tip.

Se tot vorbește despre faptul că inteligența artificială și mașinăriile în general care folosesc un tip de tehnologie asemănător ar putea ajunge chiar să ne citească foarte bine emoțiile și să ne scaneze, practic, întregul organism, eficientizând astfel modul în care se raportează la ființele umane și la problemele acestora. Gina Dafinoiu nu crede însă că se va ajunge atât de departe, punând accent pe faptul că o mașinărie nu poate să acționeze sau să funcționeze la fel de bine ca un om în anumite situații date. Cel mai bun exemplu este cel al unui diagnostic grav: un medic ar găsi metode alternative prin care să-i dea pacientului o veste tristă într-o manieră mai umană, cu mai multă empatie, pe când un robot nu ar putea decât să-ți spună verde în față că ai cine știe ce boală gravă și că riști să mori curând. Interacțiunea umană influențează într-o foarte mare măsură și latura psihică a oamenilor, dar și răspunsul psiho-emoțional al acestora în diverse contexte de viață.

Mai există și riscul ca, odată ce inteligența artificială ar ajunge să preia treptat majoritatea sarcinilor noastre zilnice, creierul să se atrofieze pur și simplu din cauza faptului că nu ne mai antrenăm gândirea. Se poate ajunge și la o manipulare mult mai ușoară, din moment ce ajungem din ce în ce mai dispuși sau chiar dornici ca sarcinile noastre să fie lăsate în mâinile altora, în mâinile roboților, ceea ce ne face ținta directă a manipulării. Este foarte complicat să ne deconectăm de la tehnologie și de la internet în vremurile acestea în care trăim. Este ca și cum am fi stăpâniți de telefoane sau de cine știe ce device-uri, pentru că de câțiva ani buni încoace perpetuăm aceleași obiceiuri toxice, până la urmă, de a utiliza constant cel puțin telefonul.

Pierderea contactului cu latura umană a fiecăruia dintre noi, dar și cu oamenii de lângă noi duce la anxietate, depresie și tot felul de stări de acest tip. Este un cerc vicios care ne împinge spre culmile disperării chiar. Din ce în ce mai mulți tineri suferă de la vârste fragede de astfel de tulburări psihologice, iar acest lucru este cauzat într-o foarte mare măsură de tehnologia care le pune stăpânire pe viață. Și mai grav este că din ce în ce mai mulți oameni ajung să fie de-a dreptul amorfi. Tot mai mulți pacienți care trec pragul cabinetelor de psihologie se plâng de un simptom straniu: nu simt emoție și trăiesc în mod constant într-o stare de apatie, de suficiență sau de indiferență.

Pentru persoanele care trebuie să folosească tehnologia și device-urile zi de zi ca parte din job-ul lor, Gina Dafinoiu a recomandat alocarea unui interval de timp și pentru activități de recreere pe parcursul cărora să se deconecteze total de tot ce înseamnă internet sau telefon. Puteți face o plimbare, puteți petrece timp cu cineva drag, puteți ieși în natură, iar toate aceste mici activități transformate în obiceiuri vă vor ajuta să nu rămâneți captivi în lumea virtuală. Puteți să vă ghidați după ora celor trei 8: 8 ore se somn, 8 ore de muncă și 8 ore pentru voi înșivă.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background