Psihiatrii avertizează împotriva tratamentelor dăunătoare și experimentale pentru persoanele de sex masculin și feminin

Postat de pe 8 mai 2024

O organizație psihiatrică de top din Europa îi avertizează pe medici să nu promoveze „tratamente” transgender „experimentale” pentru copiii și adolescenții confuzi de gen.

Societatea Europeană de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului (ESCAP) a publicat o declarație de politică care îndeamnă furnizorii de servicii medicale „să nu promoveze tratamente experimentale și invazive în mod inutil, cu efecte psiho-sociale nedovedite”. Aceștia sugerează, în schimb, să adere la principiul „primum-nil-nocere” (mai întâi, nu face rău)”.

Oamenii de știință de la CESAP au evidențiat „fiabilitatea slabă și instabilitatea în timp a unui diagnostic de disforie de gen la un anumit copil” și „posibilele efecte ale deciziilor de blocare a pubertății sau de prevenire a tranziției medicale asupra dezvoltării psihosociale a copilului”. Raportul a subliniat, de asemenea, că „rezultatele cercetărilor sunt publicate doar pe baza unor criterii de calitate și nu pe baza rezultatelor acestora”.

Într-o postare pe X, fostul Twitter, Society for Evidence-Based Gender Medicine (SEGM) a interpretat această afirmație ca însemnând că multe studii recente care relatează favorabil despre așa-numita „tranziție de gen” sunt „profund defectuoase din punct de vedere metodologic”.

În timp ce raportul CESAP a rămas deschis la posibilitatea ca unii copii să beneficieze de așa-numita „îngrijire de afirmare a genului”, acesta a subliniat lipsa unor cercetări de calitate pentru a determina cu exactitate raportul risc-beneficiu al unor intervenții precum blocantele hormonale și operațiile de mutilare. Documentul de politică a reamintit cititorilor săi principiile etice fundamentale care trebuie respectate în cazul minorilor cu confuzie de gen:

  • principiul non-maleficenței: nu folosiți în afara mediului de cercetare nicio intervenție experimentală cu efecte potențial ireversibile sau intervenții cu consecințe necunoscute pe termen lung; nu adoptați prematur practici noi fără dovezi suficiente; nu continuați cu practici învechite care ar putea să nu fie în interesul pacientului.
  • principiul beneficenței: adoptați intervenții medicale cu un raport favorabil între beneficii și prejudicii; luați în considerare raportul beneficii/prejudicii al neasigurării intervențiilor medicale; asigurați diagnosticarea și tratamentul adecvat al tulburărilor psihiatrice coexistente; asigurați o evaluare diagnostică cuprinzătoare a disforiei de gen în loc să vă bazați doar pe autoevaluarea copiilor și adolescenților.
  • principiul autonomiei: să implice minorii în procesele de luare a deciziilor în jurul îngrijirii lor într-o manieră adecvată vârstei și dezvoltării lor, evaluând capacitatea lor de a-și da consimțământul; să adopte un proces adecvat de consimțământ în cunoștință de cauză pentru deciziile care pot fi ireversibile și care durează toată viața, asigurându-se că copiii și adolescenții înțeleg pe deplin riscurile potențiale, beneficiile și caracterul ireversibil al tratamentelor; să ia în considerare drepturile părinților și tutorilor lor de a-și da consimțământul pentru orice intervenție majoră sau pentru participarea copiilor lor la cercetări privind tratamentele experimentale; să ia în considerare drepturile părinților și tutorilor lor de a fi pe deplin informați cu privire la îngrijirea curentă a copiilor lor; să ofere sprijin și resurse adecvate celor care decid să nu se mai transfere la sexul care le-a fost atribuit și să le respecte decizia de a face acest lucru.
  • principiul justiției: să asigure accesul la informații fiabile și actualizate, la evaluare și la tratament pentru disforia de gen, precum și în timpul tranziției sau al de-transiției; să adopte măsuri de precauție egale pentru toți; și să protejeze drepturile copiilor și ale tinerilor ca grup aflat într-o fază de dezvoltare deosebit de vulnerabilă.

Documentul de politică al CESAP reprezintă cel mai recent exemplu de respingere din ce în ce mai puternică a așa-numitei „îngrijiri de afirmare a genului” de către instituțiile medicale din Europa.

sursă: ziuanews.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background